Борисов: Жандармерията е пратена на границата с Турция, има реална мигрантска зплаха

Икономика / България
3E news
547
article picture alt description

Жандармерия е пратена по границата с Турция, а заплахата от мигрантска вълна е реална. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание в Министерския съвет.

„Когато се бият с ракети и хората бягат, разбираемо е, паниката е огромна. Едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса си представете да започнат да влизат стотици хиляди мигранти. Не можем да си го позволим. Армия, жандармерия и кораби по границата и директен разговор с президента им, външния министър по линия на НАТО – максимална координация, за да избегнем подобни събития“, допълни премиерът, цитиран от агенция Фокус.

Борисов очаква и всеки момент да проведе разговор с президента на Турция Реджеп Ердоган. В момента се провежда заседание на Северноатлантическия съвет по чл. 4 (за взаимопомощ между страните-членки в НАТО) на Вашингтонския договор за консултации с Турция във връзка със събитията, които се развиха в Сирия.

„Ние ще подкрепяме консултациите, защото сме съседи, приятели, но е хубаво и преди нападенията ни информират или да се свиква Съветът, преди да се започват военни действия. Това също да се каже на Северноатлантическия съвет. Сега да речем, че ще задействаме чл. 4 на НАТО за общоевропейска военната защита. Аз даже си спомням в петък приехме декларация на Европейския съвет, с която осъдихме военните действия и призовахме да спрат веднага. Когато гинат хора, знаехме какво ще се случи, но въпреки всичко аз съм поръчал, чакам всеки момент да ме свържат с президента Ердоган. Винаги са имали нашата подкрепа и това, което става на Одрин, имаме данни за доста струпване на мигранти. Затова рано сутринта дислокирахме жандармерията по границата. Усилили сме максимално границите, както и морето. Притеснителното е, че турските граничари дръпнаха постовете, които имаме досега. Надяваме се, че са ги извели по-навътре в страната, там да ги спират. Виждате по островите в Гърция какво става“, обясни министър-председателят Борисов.

Информационните агенции съобщават днес, че група мигранти в района на град Одрин тръгна към границата на Турция с България и Гърция. По-рано Анкара обяви, че страната повече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа, написа турското издание Daily Sabah. В групата, която около полунощ започна да се насочва към границата в турската провинция Одрин, имаше около 300 мигранти, включително жени и деца. Според информацията, сред тях има сирийци, иранци и иракчани. Турските власти обявиха, че силите за сигурност няма да се намесят, за да предотвратят преминаването на всякакви мигранти, включително тези от Сирия и други страни като Афганистан и Иран. Турските полицаи, бреговата охрана и служителите на граничната сигурност са получили заповед да не се намесват. Турция отдавна предупреждава европейските страни, че няма да може да се справи с още една бежанска вълна, тъй като вече е приела 3,7 милиона души , а официалните лица ги критикуват, че остават безразлични към призивите и тежката хуманитарна ситуация в Северозападна Сирия.

„Имаме данни за доста струпване на мигранти в Одрин, дислоцирахме жандармерията по границата, усилили сме максимално границата. Притеснително е, че турските граничари се отдръпнаха, да се надяваме, че са ги дръпнали по-навътре в страната, там да ги спират”, коментира Борисов.

Турски медии твърдят, че стотици бежанци са поели през Северозападна Турция към границите с България и Гърция, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

„Това, което става на Одрин, данни за доста струпване на мигранти, вече сме дислоцирали жандармерията по границите, така че сме усилили максимално границите, както и морето. Притеснителното е, че турските граничари се дръпнаха - постовете, които имаха досега. Да се надяваме и след разговора, че са ги извели по-навътре в страната, там да ги спират. Виждате, по островите в Гърция какво става. Към момента си има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там, а пък едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, си представете да почнат да влизат стотици хиляди мигранти“, обясни премиерът Борисов.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща