БНЕБ води преговори за обединение с всички съседни пазарни зони

До момента от борсата не са засичани манипулации при търговията с електрическа енергия

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
773
article picture alt description

Българската независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) е в преговори с всички съседни пазарни зони - Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Това каза във вторник в студиото на БТА изпълнителният директор на БНЕБ ЕАД Константин Константинов.

"Най-напреднали сме в проектите по пазарно обединение на сегмент "Ден напред" с пазарна зона Македония и пазарно обединение на сегмент "В рамките на деня" с пазарна зона Румъния", уточни Константин Константинов.

Борсовата търговия в сегмента "Ден Напред" е организиран така, че всеки участник да купува или продава електрическа енергия на цена за всеки час, която той сам доброволно декларира предварително, обясни още Константинов. По думите му всеки борсов участник, който е закупил определено количество енергия за определен час на определена цена, предварително, доброволно и обвързващо е декларирал, че той желае да закупи енергията на въпросната цена. Аналогичен е примерът с участник, продал определено количество енергия за определен час на определена цена - той предварително, доброволно и обвързващо е декларирал, че желае да продаде енергията на въпросната цена.

Изпълнителният директор на БНЕБ заяви още, че до момента от борсата не са засичали манипулации при търговията с електрическа енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща