ББР ще фокусира инвестициите си в проекти за зелена икономика

Икономика / България
3E news
710
article picture alt description

Българската банка за развитие ще фокусира вниманието си върху проекти, свързани с намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията, възобновяемата енергия и иновациите в сферата на зелените технологии. Това стана ясно след участието на нейния екип в юбилейния годишен форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, който се проведе във Виена. “Дългосрочно, независимо дали го осъзнаваме или не, това ще бъде бъдещето на Европа и света в следващите години”, заяви по време на форума Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на банката.

Като основно предизвикателство той отчита готовността на бизнеса да подготвя проекти именно в сферата на зелените индустрии. „Доколкото в Западна Европа има добри проекти, като производството на батерии за електромобили, инвестиции във възобновяеми източници и чиста енергия, в България сме по-назад в това отношение. Предизвикателството е бизнесът да може да подготви банкируеми проекти, които ние ще имаме готовност да подкрепим“, допълни главният изпълнителен директор на ББР, цитиран от Дарик.

Стоян Мавродиев беше участник в дискусията по най-актуалната тема – как регионът на Централна и Източна Eвропа ще участва в „Зелената сделка“, обявена от Европейската комисия. Фокусът върху иновациите беше сред другите акценти на форума, зададен още при откриването му от вицeпpeзидeнтa нa Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe Юpгeн Pигтepинĸ.
 

На Годишния икономически форум, организиран от сп. Euromoney във Виена, Българската банка за развитие се включи и със специален уъркшоп, посветен на инвестициите в България, под надслов „Invest in Bulgaria – expand In Europe”. Той представи инвестиционната среда у нас, приоритетите за развитие на устойчиво финансиране и възможностите за бъдещ растеж и интеграция в региона.


„България има немалко силни страни като стабилния икономически растеж, който отбелязва ежегодно, както и традиционно добри макроикономически показатели. Всяка година сме сред държавите с едни от най-ниските нива на дълг спрямо БВП. Не бива да забравяме също ниските данъци и добрата среда за правене на бизнес“, заяви Стоян Мавродиев.

„Форумът на Euromoney е добър начин за привличане на инвеститори, а ние имаме какво да предложим“, допълни той. „Не по-малко важни са стабилността на банковия и финансов сектор, което ние като банкери можем да обясняваме допълнително. Тази сигурност е особено важна за всички инвеститори, защото това е жизнената сила и инфраструктурата, през която те влизат на съответния пазар“, добави финансистът.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща