Балин Балинов, Грийнпийс: България има потенциал за ВЕИ и енергийна независимост на гражданите

Енергетика / България
3E news
3450
article picture alt description

Голям процент от електричеството в Европа все още се произвежда от въглищни централи. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Балин Балинов от „Грийнпийс“. Той припомни, че една от основните причини за климатичните промени е именно голямото количество парникови газове в атмосферата.

Днес в София се провежда енергиен форум, организиран от Бюрото на Европейския парламент и „Грийнпийс“, посветен на добри европейски практики за децентрализирано производство на ток от възобновяеми източници.

Пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ бе одобрен от ЕС през 2018 г. заедно с преразгледаната директива за енергията от възобновяеми източници, от която се очаква да допринесе сериозна промяна за гражданите. Европейското законодателство не само признава ролята на хората, но им дава право да произвеждат, консумират, продават и съхраняват възобновяема енергия. Страната ни също иска да ускори тези процеси и организира форума как да сме енергийно независими, за да бъдат обсъдени по нататъшните стъпки на потребителите.

Добър знак е, че държавите от ЕС започват да слагат краен срок за употребата на въглища за производство на електричество, очакванията са това да се случи и в България, отбеляза той. По думите му нуждата от електричество трябва да бъде задоволена от възобновяеми източници, а като част от ЕС страната ни има задължение да постига определени прагове. Крайната цел е към 2050 година да живеем в свят с нулева въглеродна икономика. Затова е важно как в ЕС ще бъдат разходвани увеличените средства за борба с климатичните промени, каза още Балинов.

„Европа е много богат континент, икономиката расте нагоре и това, че европейските лидери са решили да харчат повече пари за борбата с климатичните промени е добър знак, но много зависи в какви проекти ще бъдат вложени те. Можем да бъдем много по-амбициозни, страната ни може да се превърне в пример за ефективно използване целия ЕС. Всъщност, всяка една страна избира сама с каква скорост да се движи, но все по-ясно става, че климатичните промени са навсякъде около. Нашите управници могат да говорят повече по тази тема, надявам се това да се случи в бъдеще, защото има много какво да се каже и какво да се направи и във въглищните региони, и по отношение на възобновяемата енергия, и по отношение на транспорта“, каза експертът.

Балин Балинов допълни, че България има потенциал за енергийната независимост на отделните граждани и производството на енергия от възобновяеми източници. Използването на повече възобновяеми източници е мярка за намаляване на вредните емисии и справяне с климатичните промени.

Експертът на Грийнпийс разви тезата си подробно в интервю за БНР. България трябва да приеме до година и половина Директива за енергията от възобновяеми източници, с която частните абонати ще имат право да произвеждат, консумират, продават и съхраняват ток от възобновяеми източници, припомни Балинов. Според него тази директива би могла да спаси бъдещето на заетите в добива на въглища, като ги преквалифицира в работници за ВЕИ централи.

У нас интересът на потребителите расте, особено към соларните панели, а цените им падат. „За момента хората са по-скоро затруднени да се включат към енергийната система. Има и доста бюрократични спънки. Необходимо е обаче да се инвестира и в смарт мрежи, в умни мрежи. Нашата енергийна система чисто инфраструктурно да бъде подобрена, за да може промяната да се случи по най-добрия начин. Това е бъдещето и така могат да намалят сметките си за електричество. Това е и средство за постигане на по-добра енергийна ефективност“, каза още Балин Балинов.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща