АЯР продължава да работи по удължаване на лицензията на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Блок 6 на АЕЦ „Козлодуй“ може да работи на топлинна мощност до 104 % от проектната. На 5 блок все още текат дейности за повишаване на мощността

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
748
article picture alt description

Процесът по продължаване на лицензията на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ напредва. В момента в Агенцията за ядрено регулиране се извършва преглед на документацията за удължаване на лицензията на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Очакването е този процес да завърши през август 2019 г. В тази връзка ядреният регулатор ще възложи чрез ЗОП външна експертна оценка на някои от документите, свързани с продължаване на срока на експлоатация на 6 блок на атомната централа. Това съобщи по време на пресконференция председателят на АЯР Лъчезар Костов. Както е известно, според българското законодателство, ядреният регулатор има право да издаде лицензия за удължаване на живота на ядрения блок само за срок от 10 години.

По отношение на увеличението на топлинната мощност, председателят на ядрения регулатор уточни, че блок 6 на АЕЦ „Козлодуй“ вече може да работи на топлинна мощност до 104 % от проектната.

След измененията на условията за лицензията за експлоатацията на 6 блок и включените допълнителни изисквания за повишаване на топлинната мощност до 104 % през 2018 г. АЯР извърши преглед и оценка на отчетените и извършени през 2017 г. изпитания. Получените резултати потвърдиха възможността блокът да работи безопасно на повишена мощност, съобщиха от ядрения регулатор.

Изпълнени са всички условия в издадената през 2016 г. лицензия и към момента блокът има възможност да работи на топлинна мощност до 104 % от проектната, уточни Костов.  

По отношение на увеличението на топлинната мощност на 5 блок до 104 % от АЯР отчетоха, че в момента на блока се извършват дейности, свързани с изпълнение на етапите, предвидени в проекта за повишаване на мощността на блока. Издадената през месец ноември 2017 г. лицензия за експлоатация на 5 блок включва изисквания и условия за поетапно преминаване към експлоатация на повишена топлинна мощност до 104 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща