Асен Василев: България може да развива водния си потенциал и геотермалната енергия

Трябва да се обследват водните каскади и да се прецени къде може да се увеличи техния капацитет

Енергетика / България
3E news
2264
article picture alt description

През 2013 г. Световната банка и Европейската комисия направиха доклад по повод високите цени и структурата на енергийната система. Благодарение на това беше преструктурирана системата и беше спряно изтичането на 800 млн. лева. Този доклад казва, че нашата система до 2030 г. е стабилна и няма да има нужда от нови мощности. Това коментира пред БНТ бившия министър на икономиката и енергетиката Асен Василев по повод на представения от екипа на президента Румен Радев план за икономическо възстановяване на България.

Василев посочи, че и днес системата работи с наличните мощности. В последните 3-4 години българските правителства поеха два много тежки ангажимента. Първият е за увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници до 30% от електроенергията. Вторият е постепенното затваряне на всички въглищни централи.

"Зимното пиково натоварване е в нощния пояс. Там има около 7500 мегавата натоварване, от които около 2500 мегавата, ако не ги подадат въглищните централи, ние оставаме без ток или на внос. Има два готови проекта в НЕК. България има уникалното съоръжение ПАВЕЦ "Чаира", обясни той и допълни, че има проект за разширението на ПАВЕЦ-а“, отбеляза Асен Василев. Става въпрос за разширяването на хидровъзел „Яденица“ и увеличаване на капацитета на помпената ВЕЦ. За проекта България се подготвя да търси европейско финансиране.

Другото предложение е за изграждане на ВЕЦ на Дунав, който ще бъде еквивалент на АЕЦ "Козлодуй". "Залагаме да се направи технико-икономически анализ, за да се види изграждането - по принцип, ако той се направи с новите торбини, сертифицирани от Европа, изграждането става доста по-евтино", обясни Василев. Проектите за ВЕЦ са на две места, но не са актуализирани повече от 30 години. Идеята е за изграждане на водни централи между Никопол и Турну Мъгуреле, както и при Силистра и Кълъраш.

Според Василев има възможност да се направи горен изравнител над язовир "Кърджали" и подобно на "Чаира" да се направи същата система, където водата от горния и долния язовир да се рециклира, така че това да осигури още 300 мегавата мощност.

Предвижда се да се обследват всички други каскади и да се проследи в кои от тях водата тече еднопосочно. Идеята е да се прецени къде могат да бъдат направени долни изравнители, за да работят по-пълноценно, каза той.

Асен Василев посочи, че язоворите в страната, които са в окаяно състояние, са тези на "Поливни системи" и напоителните язовири, които нямат нищо общо с големите ВЕЦ-ове, които се контролират от НЕК.

Вторият важен момент е, че България разполага с огромен геотермален ресурс. Най-големите обеми са концентрирани в Дунавската равнина. Този ресурс е сравнително нискотемпературен. Той е природен, зелен, непрекъсваем и може да се използва за 12 000 мегавата мощност.

По отношение на АЕЦ "Белене" Асен Василев беше категоричен, че този проект е политически и не е необходим на българската електроенергийна система, след като беше удължен проектът АЕЦ "Козлодуй".

В момента ние имаме шанса да имаме 100% българска енергия и да сме независими от външни източници, тази енергия да отговаря на европейските директиви за "зелена" и тя да е на себестойност не по-висока от цената, на която гражданите потребяват електроенергия.

Бившият министър бе категоричен, че предлаганите проекти не са на президента, на правителството или политически, а са проекти на България. Става въпрос за това дали ние като българи ще вземем най-рационалното, най-евтиното и ефективното решение, за да имаме евтина енергия, за това с даденостите ни да станем енергийно депо.

По думите на бившия служебен министър на икономиката и енергетиката мерките, предприети от правителството във връзка с коронакризата, мораториумът върху кредитите ще даде глътка въздух на бизнеса. Другите мерки работят частично и на парче. Те не бяха и обяснени навреме.

Фалитите при бизнеса са очаквани. Нивата на безработицата скачат драстично. И това е най-тежкият социален проблем, заяви Василев. Чуждите инвестиции са малък процент. Това, което може да помогне на икономиката е да бъде оставен малкият и среден бизнес да прави бизнес, а не да се занимава с администрация, категоричен беше Василев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща