US-посланикът Херо Мустафа: Очакваме да видим бърз напредък по интерконектора Гърция - България

Енергетика / България
3E news
1731
article picture alt description

Посланикът на САЩ Херо Мустафа посети днес област Хасково, за да види напредъка по изграждането на газовия интерконектор между Гърция и България, съобщи пресслужбата на посолството на САЩ в България. На строителния обект посланик Мустафа се присъедини към министър-председателя Бойко Борисов, посланика на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова, посланика на Гърция в България Димитриос Хронопулос и представители на българското правителство.

Посланик Мустафа специално отчете приноса на изпълнителния директор на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева, „чиито безкрайни усилия бяха от изключителна важност, за да ни доведат до мястото, където сме днес – свидетели на началото на строителните дейности“.

„Позволете ми да ви припомня един обикновен, но силен принцип – енергийната сигурност е национална сигурност. Този интерконектор не е просто тръба. Той е проект, който силно ще укрепи националната сигурност и суверенитета на България и ще открие перспектива за намаляване на енергийните разходи на българския потребител,” каза посланик Мустафа на български език пред събралото се множество.

„Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект. Ние също така приветстваме намерението на българското правителство да подкрепи – посредством участие в собственост и резервиране на капацитет – плаващата платформа за съхранение и регазификация до Александруполис, коeто ще увеличи перспективата на интерконектора да превърне България в истински динамичен газов хъб,“ каза посланик Мустафа пред журналисти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща