EVN: Небитовите потребители разполагат с една година за избор на търговец

Енергетика / България
3E news
826
article picture alt description

Не е необходимо небитовите потребители, които предстои да излязат на свободния пазар да направят това задължително до 1 октомври тази (2020 г.) година. Те разполагат с още близо една година за избор на търговец. Това коментираха от ръководството на EVN България пред журналисти.

Повечето от електроенергията вече е на свободния пазар, а като клиенти вече говорим за над 40 хил. клиента (на свободен пазар по официална статистика на ЕСО). В случая с масовата либерализация говорим за 100 хил. клиента, обясни зам.- председателят на управителния съвет на дружеството Калина Трифонова.

Тя обясни, че не е необходимо всички небитови потребители да излязат на пазара веднага и до 1-ви октомври. Те няма да останат без доставчик на енергия и електроснабдителното дружество на EVN (това се отнася и за другите електроснабдителни дружества на територията на страната) ще продължи да ги снабдява с енергия, докато клиентите си изберат търговец.

„Когато говорим за 100 хил. клиента не е необходимо да се всява паника, че сега, веднага всички тези клиенти трябва да излязат на пазара, да сключат  договор с търговец, да минат през процедурата, да направят регистрация и, който няма търговец ще бъде едва ли не оставен без енергия или изхвърлен на Доставчик от последна инстанция (ДПИ). Няма такова нещо.

Клиентите трябва да бъдат спокойни, че дори и след 1-ви октомври те ще продължат да бъдат снабдявани с енергия. Ще продължат да имат доставчик на енергия. Това ще е съответният й доставчик за съответната територия. За Югоизточна България това е EVN Електроснабдяване.

Единствената разлика е, че снабдяването няма да бъде по регулирани цени. Ще бъде по един типов договор, подготвен от регулатора (КЕВР) и цената ще се формира на пазарен принцип. Така, както всеки един търговец ще предлага на клиентите си договор на пазарна цена, така и това снабдяване от EVN ще е на пазарен принцип.

Тоест клиентите имат още една година време наистина да се огледат, да направят преценка кой търговец наистина искат да изберат и с кой търговец искат да сключат договор, за да излязат на пазара“, каза Калина Трифонова.

По думите й, някои се опитват „да внесат  едва ли не напрежение и паника сред клиентите, като им казват: Всичко трябва да се случи до 1-ви октомври“.

Хората искат да имат сигурност за непрекъснатост на доставките и търговец, който ще се грижи за всичко това, а тяхното единствено задължение да е свързано с това да заплащат консумираната електроенергия, обясни още Трифонова.

„В тази нова обстановка, в тази нова светлина клиентите ще трябва да имат отговорност, когато избират търговец да си направят информирания избор. Информиран избор означава да си проучат търговеца – дали има клиентска структура, дали има опит“, посъветва още председателят на управителния съвет на EVN. По думите й,  когато търговецът  представя цените, а клиентът  види, че има прекалено много отстъпки да се поинтересува дали това е възможно и дали няма някакъв подводен камък.

„Когато говорим за либерализация трябва да отбележим, че либерализацията е единствено в компонентата енергия. Цялата сметка, която един клиент получава се състои от три основни компонента: енергия, мрежа, данъци и такси. Енергията, грубо казано, е една трета от тази сметка. Няма как един търговец да ти каже, че ще ти падне сметката с 40 %. Това означава да я няма изобщо компонентата „енергия““, допълни Трифонова и посъветва  клиентите да проявят по-голямо внимание, за да са наясно дали става въпрос за сметка или се говори само за частта енергия. В този смисъл тя припомни, че  мрежовите цени, задължение към обществото, данъците и таксите също попадат под регулация.

В този ред на мисли, Трифонова обясни, че ДПИ би бил опция след 30 юни 2021 г. Той обаче може да е опция само за 1 месец. Когато клиентът си избере търговец, ДПИ съответно отпада. Заявленията за смяна на доставчик пък се подават до 10-то число.

От EVN припомниха, че предстои КЕВР до края на декември 2020 г. да изготви платформа, на която търговците на електроенергия ще трябва да предоставят ценовите нива, с които работят, за да може клиентите да бъдат достатъчно добре информирани при избора.
Освен това регулаторът ще изготви и типови договори, по които електроснабдителните дружествата ще работят с даден клиент, докато той си избере търговец.

Няма опасност от промяна на системата за плащане, успокои от своя страна членът на съвета на директорите на EVN България Гочо Чемширов. „В разпоредбите на закона е създаден плавен преход за преминаване на клиентите към свободен пазар“, заяви Чемширов. Той, както и Петър Костадинов обясниха също така, че клиентите трябва да бъдат много внимателни с договорите и да са наясно, че търговците отговарят единствено за сметките, но не и за мрежата. Всички въпроси, свръзани с поддръжката на мрежата, отстраняването на аварии и др. са в задълженията на мрежовия оператор, който отговаря за обекта, който е на съответна територия (EVN отговаря за територията на Югоизточна България). “Говорим за това клиентите да не бързат и да не сключат неефективен договор”, обясниха от ръководството на дружеството.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща