458 млн. евро ще получи България чрез Фонда за справедлив преход

Средствата ще бъдат мултиплицирани и са предвидени за трансформацията на въглищните региони у нас

Енергетика / България
Георги Велев
1915
article picture alt description

Европейската комисия планира да разпредели 458 млн. евро свежи пари към България чрез бъдещия Фонд за справедлив преход. Това става ясно от предложението на Комисията, което е изпратено до страните-членки през тази седмица. Според предложението на ЕК Германия ще получи от същия фонд 877 млн. евро, а за Полша са отредени колосалните 2 млрд. евро. Планът на ЕК е, бъдещият Фонд да разпределя годишно поне по 7,5 млрд. евро между страните-членки, за да може преходът им към зелена икономика да бъде по-плавен. Основно средствата ще бъдат насочени към въглищните региони, спирането на въгледобива и трансформацията на отрасъла.

Всъщност максималният лимит на средствата е 2 млрд. евро и той ще бъде насочен към Полша, където 80% от електроенергията се добива от въглищни централи.

Къде е България и как ще се създаде Фонда?

У нас също голяма част от електроенергията се добива именно от фосилни горива, заради което на страната ни ще бъде много трудно да се откаже от този енергиен източник в следващите години. В предложението на ЕК е записано, че страната ни ще получи 458 милиона евро от Фонда за справедлив преход. Ефектът от тази инвестиция ще се мултиплицира за България до 1,7 млрд. евро заради специално изискване на комисия. Предложението на ЕК е към всяко 1 инвестирано евро от Фонда за справедлив преход да се добавят минимум по 1,5 евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) или от Европейския социалния фонд (ЕСФ), както и национално участие по линия на кохезионната политика.

Към тази теоретична все още схема се добавят и допълнителни инвестиции. От Механизма за справедлив преход. Трябва да се прави разлика между Механизма за справедлив преход и Фонда. Самият Фонд е първия стълб от схемата за подпомагане на Механизма. Вторият стълб е специализирана схема за преход към зелена икономика чрез фонда за инвестиции InvestEU. Третият стълб ще е инструмент за заеми в публичния сектор, работещ към Европейската инвестиционна банка, който ще е подкрепен от бюджета на ЕС.

Казано накратко България ще получи свежи пари чрез Фонда за справедлив преход в размер на 458 млн. евро за преобразуване на въглищните си региони. Към тези средства се добавя ЕФРР, ЕСФ и националното финансиране и вложенията ще достигнат 1,7 млрд. евро. Когато се добавят частните вложения чрез заеми от ЕИБ и фонда за инвестиции InvestEU средствата за България достигат 6,2 млрд. евро на година, сочат изчисленията на ЕК.

Критериите

При разпределянето на средствата са приложени точни критерии като парниковите емисии от промишлени сектори в региони, където въглеродните емисии надвишават средните за Европа (този критерий участва в 49 процента от случаите). Взети са предвид и процентът на заетостта в тези сектори със силен въглероден отпечатък (50 процента), както и делът на производството на шистов петрол и торф.

За да бъде разпределението справедливо и насочено към най-слабо развитите страни, е предвидена корекция в зависимост от средния доход на човек от всяка от страните.

Другите в ЕС

След Полша, най-много свежи пари от Фонда за справедлив преход ще получи Германия, която може да получи 877 милиона евро (11.7 процента от помощите). Румъния е трета (757 милиона евро), следвана от Чехия (581 милиона евро) и след това е България (458 милиона евро). Франция се планира да получи 402 млн. евро, Италия - 364 млн. евро, Испания - 307 млн. евро и Нидерландия - 220 млн. евро.

В списъка на Брюксел нито една страна няма да бъде изключена. Предвиджда се и минимална помощ от 6 евро на човек от населението. Предложенията на ЕК те първа ще бъдат одобрявани от Еверопейския парламент, а средствата ще се договорят и по време на преговорите за Многогодишната финансова рамка на общността за периода 2021 – 2027 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща