13 финансови институции подадоха оферти за 542 млн. евро за осъществяване на инвестиционната програма на „Булгартрансгаз“

Енергетика / България
3E news
592
article picture alt description

В началото на месец юни тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви процедура за набиране на кредитно финансиране в размер на 400 млн. евро. Целта на процедурата бе осигуряване на финансов ресурс за реализация на инвестиционната програма на дружеството, насочена към диверсификация на източниците, повишаване на сигурността на доставките и позициониране на страната като газоразпределителен център в региона. Публикуваната покана предизвика интереса на около 20 финансови институции, като 17 подадоха необходимите документи, гарантиращи неразкриване на чувствителна информация за „Булгартрансгаз“ ЕАД. До крайния срок за подаване на оферти – 30 юни 2020 г., бяха получени 10 оферти за предоставяне на кредитен ресурс от общо 13 финансиращи институции – банки и международни финансови институции. В процедурата бе заложена възможност, в случай че дружеството получи достатъчно икономически изгодни оферти, да увеличи размера на кредитното финансиране, съобщиха от преносния оператор.

Общият размер на получените оферти е на стойност 542 млн. евро. Лихвените нива варират за всяка от 6-те години на кредита, като най-ниският предложен лихвен процент е 1,35%, а най-високият – 3,50%.

В резултат на проведената процедура са получени и оценени офертите на световно признати банки и на международни финансови институции, извършващи дейност въз основа на междуправителствени споразумения: ING Bank N.V., Ситибанк Европа АД, „Райфайзенбанк България“ ЕАД, Уникредит Булбанк АД, Обединена българска банка АД, International bank for economic co-operation, Юробанк България АД, Банка ДСК АД, VTB Bank Europe SE, Обединение „Българска банка за развитие“ – Международна инвестиционна банка - „Общинска банка“.

Резултатите от проведената процедура са одобрени от органите на управление на „Булгартрансгаз“ ЕАД и ще бъде стартиран процес по уточняване на условията на конкретни договори с финансиращите институции.

Поради големия интерес от страна на финансиращите институции към процедурата, обявена от „Булгартрансгаз“ ЕАД и поради факта, че предложените от финансиращите институции лихвени проценти са икономически по-изгодни от тези, заложени в сключените договори с Обединение Консорциум „Аркад“ и ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ - избраните изпълнители за реализацията на проекта „Балкански поток“, „Булгартрансгаз“ ЕАД има възможност да реализира спестявания от лихви в размер на 65 млн. евро.

Участието на утвърдени световни и български финансови институции в процедурата за набиране на кредитен ресурс, както и предложеното от тях значително по размер финансиране, , е висока оценка за значимостта на проектите, които „Булгартрансгаз“ ЕАД реализира и тяхната ключова роля за диверсификация на енергийните доставки.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща