Мрежата на европейските водни регулатори (WAREG) отличи представител на КЕВР

Енергетика / България
3E news
430
article picture alt description

Директорът на Главна дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР д-р Ивайло Касчиев беше отличен с благодарствен плакет от Президента на Мрежата на Европейските водни регулатори /WAREG/ г-н Андреа Гуерини. Признанието за представителя на КЕВР е във връзка с неговия личен принос при планирането и осъществяването на мащабно изследване на подходите при регулиране на цените на водоснабдителните и канализационни услуги в страните-членки на Мрежата, както и за изготвения доклад на тема Tariff Frameworks in WAREG Member Countries, съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Резултатите от изследването бяха представени от д-р Ивайло Касчиев в рамките на 1-вия Европейски форум за регулация на ВиК услуги, организиран от Italian Regulatory Authority for Energy, Networks and Environment (ARERA). В рамките на проекта е извършено подробно и оперативно проучване на методите на ценообразуване на ВиК услугите. Анализът обхваща съществуващите практики в 23 страни-членове на WAREG и покрива всички аспекти на ценообразуването – регулаторни правомощия и периоди, методи на ценообразуване, фиксирани и променливи цени и блок тарифи, третиране на оперативните разходи, разпределение на общите разходи и подходи за оптимизация, разходи за амортизация, третиране и отчитане на инвестициите, подходи при определянето на регулаторната база на активите и Норма на възвръщаемост на капитала, както и прогнозиране на потреблението.

Изводите и заключенията в доклада показват значителните разлики в прилаганите подходи в страните в Европа. Резултатите от проведеното изследване потвърждават, че прилаганите от КЕВР подходи при осъществяването на икономическата регулация на цените на ВиК услугите са съпоставими с практиките на утвърдени и водещи водни регулатори на континента.

Докладът Tariff Frameworks in WAREG Member Countries е публикуван на интернет страницата на Мрежата на Европейските водни регулатори/ WAREG/: http://www.wareg.org/documents.php?q=view&id=2.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща