Блокираните над 100 млн. лв. по ОП „Околна среда“ може и да бъдат спасени

Климат / България
3E news
811
article picture alt description

Блокираните над 100 милиона лева от Оперативна програма „Околна среда“ за подобряване качеството на атмосферния въздух за българските общини могат да бъдат спасени. За това се договориха на среща днес премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда Емил Димитров и кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев, информира БНР.

Европейското финансиране е блокирано с определение на Върховния административен съд по делото, което води Община Горна Оряховица, защото не беше допусната за подпомагане от програмата и загуби над 7 милиона лева,с които се планираше да подпомогне 2800 домакинства да минат на по-екологично отопление.

Под риск да бъде загубено е цялото безвъзмездно финансиране за 111 442 000 лева по програмата „Околна среда“. Казусът беше обсъден днес от премиера, екологичния министър и кмета на Горна Оряховица. За постигната договорка кметът Добромир Добрев съобщи:

„За да освободим средствата си и останалите общини да не бъдат ощетени, министърът предложи средствата да бъдат дадени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на община Горна Оряховица за покриване на мерките. Аз смятам, че в рамките на един месец казусът ще бъде решен, но със сигурност ще бъде извънсъдебно споразумение, защото делото в момента е на поседна инстанция“.

Община Горна Оряховица е готова да предложи извънсъдебно споразумение след решение на правителството за финансирането и превод на 7 милиона лева, посочи кметът на Горна Оряховица. Блокираните пари засягат общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща