Ядреното спасение на Байдън

Вътрешната политика в областта на ядрената енергия може да бъде най-добрата възможност за новоизбрания президент да направи незабавни крачки към беземисионната икономика

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
3034
article picture alt description

САЩ отново ще възобновят усилията си за борба с глобалното изменение на климата след четири години скептицизъм по-специално от администрацията на Тръмп и републиканците. Избраният президент Джо Байдън се ангажира да се присъедини отново към Парижкото споразумение на първия ден от неговата администрация, още преди да стартира революция в зелена енергия в САЩ за 2 трлн., чиято цел е да постигне нулеви емисии до 2050 г.

Но тъй като Сенатът вероятно ще попадне под контрола на републиканците, блокирайки аспекти на по-прогресивнитв стъпки в политиката на Байдън, то вътрешното развитие на ядрена енергия може да се появи като рядък случай на нисковъглероден енергиен компромис между двете партии. „Малко вероятно е Сенатът, контролиран от републиканците, да забави дейностите в ядрената енергетика“, казва Кенет Луонго, президент на американския мозъчен тръст Partnership for Global Security, цитиран от Petroleum Economist. „Ядрената енергия е един от редките въпроси за двете партии в САЩ. На практика няма разногласия на политическо ниво относно необходимостта да се поддържат действащите реактори“.

Колективни усилия

Тази партийна подкрепа е представена в наскоро одобреното законодателство. През 2018 г. Конгресът прие Закона за иновационните възможности за ядрена енергия, насочен към премахване на някои от финансовите и технологични бариери пред ядрената енергетика, както и насърчаване на повече партньорства между публичния и частния сектор. През 2019 г. беше приет Законът за иновации и модернизация на ядрената енергия, който предоставя нова регулаторна рамка за реформа на ядрения сектор.

Съвсем наскоро двустранното сътрудничество в Сената одобри Закона за лидерството в ядрената енергетика (Nela), като на Департамента по енергетиката се възложи задача да демонстрира модерни концепции за реактори и да развие ядрената работна сила. Републиканският сенатор от Аляска Лиза Мурковски дори определи законопроекта като важен стълб за възстановяване на глобалното лидерство в ядрената енергетика.

Окончателната версия на Nela все още трябва да бъде одобрена в Камарата на представителите, преди да стане закон. Същото важи и за Закона за изследвания и развитие на ядрената енергия, друг законопроект подкрепян от двете партии и спонсориран от републикански политик, насочен към бързо проследяващи изследвания и комерсиализация на ядрената енергия. През ноември няколко американски сенатори представиха и Американския закон за ядрената инфраструктура, поредния двупартиен законопроект, целящ да развива сектора на уранодобива в САЩ. „Пред лицето на руската и китайската агресия е от решаващо значение да останем водещият разработчик на ядрени енергийни технологии в света“, казва сенаторът от Републиканската партия в Уайоминг Джон Барасо. „Нашият двупартиен законопроект подкрепя продължаващата експлоатация на съществуващите реактори в Америка и поставя началото на внедряването на модерни ядрени технологии.“

Ако бъдат одобрени, тези законопроекти ще действат като важен първоначален импулс за ядрената енергия, докато започне работа администрацията на Байдън. „Очакваме допълнителни добре структурирани и обмислени сметки за ядрена енергия и разпоредби в сектора и в други законопроекти да бъдат добре приети и да се радват на подобна двустранна подкрепа“, казва Брет Рампал, мениджър на ядрения екип в американската организация за климатични изследвания Clean Air Task Force. „Трябва да разгледаме създаването на глобално координирани усилия за лицензиране и регулиране на модерни технологии по начин, който позволява бързо внедряване в множество региони, като същевременно безопасността е на първо място“, добави специалистът.

Съществената роля на АЕЦ

Ядрената енергия вече доставя значителен дял от енергийния микс в САЩ - около една пета от вътрешната електроенергия според американската Енергийна информационна администрация EIA. През 2019 г. имаше 96 действащи ядрени реактора в 58 атомни електроцентрали, разпределени в 29 щата. И подкрепата от страна на републиканците означава, че ядрената енергетика може да бъде решаващ нисковъглероден път за Байдън, особено ако той не успее да поеме контрола над Сената.

„Налице е значителна двустранна подкрепа за прелицензиране на съществуващи централи и за развитие на ядрената енергетика от следващо поколение“, казва Пол Бледсоу, енергиен сътрудник и стратегически съветник в Института за прогресивна политика и бивш съветник по климата в Белия дом на Клинтън. Докато федералното правителство има малък контрол върху цялостния вътрешен енергиен микс, който по същество се контролира на държавно ниво, редица щати са предприели действия, за да предотвратят преждевременното спиране на реакторите, включително големите мегаполиси като Ню Йорк. В перспектива се предвижда два нови реактора да се включат в мрежата в Джорджия между 2021 и 2022 г.

В предизборния си манифест Байдън обеща да създаде нова изследователска агенция, фокусирана върху климата, наречена ARPA-C. Една от целите на тази нова организация ще бъде да подпомогне развитието на малки модулни реактори - по-безопасни и поне на теория по-евтини от мащабните атомни централи. Избраният президент има за цел да намали наполовина разходите за изграждане на тези реактори по време на неговия мандат, което е решаващ, за да направи нисковъглеродната енергия по-конкурентна на централите за природен газ.

„Малките модулни реактори могат да произвеждат няколкостотин MW мощност, ако са свързани множество модули“, казва Луонго. „Това, което се изследва в гражданския ядрен сектор, е дали новите реактори ще бъдат на разположение за изграждане, преди съществуващите реактори да бъдат изведени от експлоатация.“

Друга важна отговорност за ARPA-C ще бъде изследването на ядрената безопасност и обезвреждането на отпадъците от АЕЦ. Американското правителство е похарчило милиарди на своето място за съхранение на ядрени отпадъци в планината Юка в Невада от 80-те години на миналия век, но съоръжението остава неотворено и през февруари е спряно допълнително, когато президентът Тръмп отмени предишната си подкрепа за проекта. Американската организация за политически изследвания Good Energy Collective казва, че Законът за политиката на ядрените отпадъци първо ще трябва да бъде актуализиран, за да се идентифицират алтернативни източници за съхранение, ако ядрената енергия се увеличава в бъдеще. И Фондът за ядрени отпадъци вероятно ще трябва да финансира проекти, различни от планината Юка при този сценарий.

Препъни камъни

Но не всички са уверени, че подкрепата от републиканци и демократи за ядрената енергия ще доведе до значителен напредък. „Проблемът е, че зелените успяха да представят ядрената енергетика като шоу на ужасите пред обществеността“, казва Джонатан Лесър, президент на американската консултантска фирма Continental Economics. „а индустрията не си направи услуга с превишаване на разходите и закъснения по проектите. В съчетание с липса на производствен опит и регулаторни пречки, не виждам разширяване на ядрената енергия, освен ако и докато модулните ядрени технологии не се окажат успешни и  безопасни.", смята анализаторът.

Други пък припомнят голямата финансова тежест на ядрените проекти. „Цената на ядрената енергия просто вече не е правилна пред лицето на спада в цените на възобновяемите енергийни източници и нарастващите притеснения при извеждането от експлоатация, което вече е понесено от Франция и Германия“, казва Арно Кьол, изследовател на климата в Империал Колидж в Лондон.

И дори с наскоро приетото ядрено законодателство, разликата в разходите ще отнеме известно време, за да се подобри.

„Истината е, че малко ютилити компании изглеждат готови да инвестират милиарди в първоначални капиталови разходи, необходими на настоящите ядрени технологии, а много дружества предпочитат по-ниските капиталови разходи за възобновяеми енергийни източници и природен газ“, добавя Бледсое.

Кьол посочва и създаването на работни места, критичен въпрос, който Байдън ще трябва да постави като част от новата промяна към нисковъглеродна икономика. Ядрената енергия се бори да се конкурира с потенциалния капацитет за заетост на възобновяемите енергийни източници, фактор, срещу който доминиращият шистов сектор също ще се бори да протестира.

Друго неизвестно е влиянието на по-прогресивната страна на Демократическата партия, която помогна на Байдън да стигне до Белия дом. Заедно с екологичните групи членовете могат да повдигнат опасения относно ядрената безопасност и управлението на отпадъците.

Избраният вицепрезидент Камала Харис показа подкрепа за повече ядрена енергия, но само като временна мярка, докато инвестициите във възобновяеми източници постепенно се увеличават. Преди това тя се противопостави на откриването на ядрения обект в планината Юка и изрази загриженост относно ядрените отпадъци. Нейните възгледи към петролния и газов сектор обаче са много по-силни. Като генерален прокурор на Калифорния, тя призова за забрана на фракинга и сондирането в морето.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща