Ядрената енергетика трябва да бъде важна част на прехода на ЕС към зелена икономика

Аргументите на организацията Форатом за развитие на ядрения отрасъл на ЕС бяха подкрепени от 39 европейско организации

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1028
article picture alt description

Ядрената индустрия не само може, но и трябва да бъде важна част от прехода на ЕС към беземисионна енергетика и зелена икономика. Това е и единственият начин да се произвежда постоянна базова електроенергия като на практика не се отделят никакви вредни емисии в атмосферата. Това може да се види и от писмото на неправителствената европейска организация на индустриалните фирми, работещи в областта на ядрената енергетика – Форатом.

Писмото на организацията бе изпратено наскоро до Европейската комисия, за да се подчертае нуждата на ЕК от развитие на ядрената енергетика. Именно в Брюксел в момента текат ожесточени спорове по какъв начин да бъде запазен и развит в бъдеще този отрасъл, при условие, че той отговаря на изискванията за нисковъглеродна енергетика.

Аргументите на ядрения сектор са изцяло състоятелни, а експертите от българския атомен форум „Булатом“ също са подкрепили настояванията на „Форатом“. Общо 39 европейски ядрени организации, сред които и АЕЦ „Козлодуй“ са се обявили в подкрепа на развитието на този ключов сектор. Важно е и страната ни да изрази и поддържа по-ясно пред ЕК своята позиция за запазване и развитие на ядрените мощности, които ще останат един от малкото базови източници на енергия у нас след предстоящото пенсиониране на въглищните централи у нас. А ядрената енергетика има прогнози за десетки години напред, в които да доставя сигурна, нискоемисионна енергия по домовете на българите. 

Преди две седмици от  Българския атомен форум „Булатом“ са изпратили писмо, в което заявяват, че не са видели представител на българската власт, който да участва в срещата на „Форатом“ с представители на Европейската комисия. От неправителствената организация призовават ключовите енергийни институции - Министерство на енергетиката, Българския енергиен холдинг и АЕЦ „Козлодуй“, за отговорно поведение на изпълнителната власт и приканват държавата да изпрати свой представител на срещата. С подобни стъпки може да се защити нашата позиция и желание за продължаване на развитието на ядрената енергетика.

Енергийният сектор в целия ЕС, с ядрената енергия в основата си, продължава да играе важна роля – компаниите, опериращи АЕЦ, надеждно поддържат основните енергийни източници, като същевременно гарантират безопасността на нашите служители, клиенти, обществеността и околната среда, е записано в писмото на Форатом до Европейската комисия. Оттам напомнят, че 26% от електроенергията в общността се произвежда от именно от най-големия източник на нискоемисионна енергия. Инвестиционното предизвикателство е огромно и стратегическата визия на ЕК - „Чиста планета за всички“ изрично признава, че ядрената енергия, заедно с възобновяемите енергийни източници, ще бъде основата на безвъглеродния енергиен сектор на ЕС през 2050 г. 

„Днешната внедрена ядрена технология, съчетана с по-нататъшни иновации в областта на ядрената технология, изследвания и разработки (например в модерни и малки модулни реактори) е перфектното допълнение към възобновяемите енергийни източници за доставка на нисковъглеродна енергия - 24 часа на ден, 365 дни в годината“, категорични са от Форатом.

Атомната енергия може да допринесе значително за използването на централното отопление и производството на водород с ниско съдържание на въглеродни емисии. В допълнение атомната енергетика играе незаменима роля в медицинския сектор - чрез диагностични и терапевтични приложения, за откриване и излекуване на рак, ядрената технология подкрепя и Европейския план за борба с рака.

От писмото на Форатом се разбира и още един важен икономически факт - За някои страни от ЕС, всяко решение, което изключва ядрената енергия в бъдеще като източник, ще бъде по-скъпо, по-малко ефективно за постигане на намаляване на въглеродните емисии и ще изложи на повишен риск сигурността на доставките и устойчивостта на системата. На практика това може да доведе до икономически проблеми за страната дори. Също така енергоемките индустрии в ЕС разчитат на стабилно, сигурно и достъпно електрозахранване, за да останат глобално конкурентоспособни, а ядрената енергия е ключов фактор.

След като усилията на целия ЕС се насочиха към икономическо възстановяване след коронавирусната криза, ангажиментът на съюза за справяне с изменението на климата не остана на заден фон, като дори ще ръководи и формира усилията на страните за възстановяване. Следователно енергийният сектор ще продължи да играе решаваща роля и тук. От Форатом поискаха да бъде направена експертна оценка на таксономията при използването на ядрената енергетика и дали тя отговаря на новите зелени политики на ЕК. От Брюксел започнаха да подготвят подобен доклад като той се очаква да бъде представен през 2021 г.

В своето писмо от Форатом са категорични, че енергийният сектор, с ядрено сърце в основата си, ще продължава да играе критична роля в доставките на енергия за ЕС, предоставяйки основни услуги с ниски въглеродни емисии на домакинствата и бизнеса по безопасен, конкурентоспособен и надежден начин, като това ще спомогне и за поддържане на развитието на икономиката.

В края на миналата година по време на среща на правителствените ръководители на ЕС страната ни зае твърдата позиция, че ще продължи да използва ядрената си енергетика и в бъдеще. Това намерение тогава обявиха и от Франция, Унгария и Чехия. Други страни като Полша пък те първа навлизат на ядрената енергийна карта и започват да строят свои АЕЦ. "Европейският съвет признава необходимостта от гарантирането на енергийна сигурност и уважава правото на държавите членки да определят енергийния си микс и да изберат най-подходящите технологии. Някои държави членки посочиха, че използват ядрена енергия като част от енергийния си микс", обясниха от Брюксел тогава.

Преговорите в ЕК по темата продължават и в момента, а обществото трябва да е информирано за ползите и възможностите за ядрената енергетика, заедно с всичките ѝ технологични изменения и подобрения в безопасността.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща