Юлиян Попов: Проектът за подводен кабел между Грузия и България не е невъзможен

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1132
article picture alt description

Предложението на премиерът Бойко Борисов да се пренася електроенергия чрез кабел по дъното на Черно море между България и Грузия изглежда повече от интересна. Това провокира част от енергийните специалисти да споделят из социалните мрежи част от своите виждания по един подобен проект.

Представяме интересния коментар на Юлиян Попов,  главен експерт на Европейската климатична фондация и бивш министър на околната среда и водите:

"Премиерът Бойко Борисов каза, че ще внасяме 2000 МВ зелена енергия от Грузия под Черно море. Настана смях. Засмях се и аз. Има ли обаче нещо смислено зад това твърдение? Може и да има.

Първо, за какво е възможно да става сума? Най вероятно за AC HVDC кабел между двете страни.

Второ, защо ни е да внасяме зелена енергия от Грузия? Логиката не е за внос, а може би за баланс/обмен/съхранение и е вероятно да става дума за двупосочен кабел.

Трето, защо? Грузия е в друг часови пояс, един час разлика, а зад нас, Западните Балкани са с още един час назад. Това ще рече различни пикове, което добавя малко смисъл за подобна връзка. Около 80% от токът на Грузия е от ВЕЦ. ВЕЦ-ът е идеален партньор за нарастващите ВЕИ. Грузия строи още (друг е въпросът при какви екологичните стандарти).

Четвърто, възможен ли е такъв проект? Не е невъзможен. Доколкото знам, засега най-дългата HVDC морска връзка е 600 км. Разстоянието от Грузия до България е 1200 километра. Един от ЕС Projects of Common Interests Eurasia Interconnector между Израел, Кипър и Гърция е за HVDC кабел дълъг 1540 км. Дали ще бъде изграден, ще видим. Грузия вече е член на Енергийната общност, което помага за стандартизация на електроенергийните стандарти. Освен това Черно море и крайбрежието имат значителен вятърен потенциал, който не е достатъчно изучен. Ако този потенциал се реализира, макар и частично, HVDC кабели ще кръстосват Черно Море. Натискът върху въглищата изискват алтернативи. Реалистична ли е тази алтернатива. Не съм много убеден, но във всички случаи е по-реалистична от Белене. Разбира се, всяко нещо е по-реалистично и по-смислено от Белене.

Пето, изгоден ли е подобен проект за България? Много зависи дали ще е част от широка регионална системна промяна. Ако е, може да се окаже изгоден. Подобно решение трябва да се вземе от инвеститорите, не от държавита. Шесто, откъде се е появила тази идея? Най-вероятно от доклад на JRC, който разглежда възможностите за изграждане на електропроводна инфраструктура от Китай до Европа. Там единият сценарии включва точно такъв кабел. Другият сценарий е за кабел през Турция и Марица Изток. Подобна идея пасва и на новия китайски път на коприната (BRI). С други думи, подхвърлянето за зеления ток под морето си има своя корен.

Ако обаче попадне в ръцете на творците на Южен поток, Турски поток, Белене и други подобни, ще падне много смях . И ще струва много пари.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща