Ще убие ли природният газ петролния пазар?

Пазарът на автомобили на природен газ ще нарасне средно със 7.8% през следващите 5 години, достигайки 10.39 милиарда долара през 2024 година

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1188
article picture alt description

Природният газ е по-чист и по-евтин от петрола. Ако това е екологичното гориво и то вече се използва широко за производство на електроенергия, тогава защо целият свят все още не кара автомобили, задвижвани с природен газ? И дали природният газ ще замени петрола?

Природният газ сега е толкова евтин, че много производители се опитват да реализират печалба. Миналата година цените на газа в САЩ паднаха няколко пъти. Трудно е да се мисли за по-добро време за използването на природния газ, докато производителите не направят електрическите автомобили по-достъпни, за да се конкурират с автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Всъщност в света има около 30 милиона автомобили, които се движат с природен газ. Тези 30 милиона превозни средства работят с компресиран природен газ (CNG), а не с втечнен природен газ (LPG). CNG e в пряка конкуренция с дизеловите камиони, които представляват значителна част от световния автомобилен парк. Тези близо 30 милиона превозни средства с газ са концентрирани в Азия, Латинска Америка и Европа. А в Северна Америка и Африка четвърт милион автомобили работят с природен газ, обобщава „Ройтерс“.

Преди десетилетия, когато петролът беше скъп, се наблюдаваше рязко увеличаване на модернизацията на автомобилите, използващи компресиран природен газ в по-бедните части на Европа. По онова време тези модернизирани автомобили нямаха много мощност.

Всичко се променя

Тестово шофиране, организирано от специализираното издание Jalopnik през 2012 г. на камион с два вида гориво показа, че е постигнат напредък. Захранването вече не е проблем за автомобили, които използват сгъстен природен газ. Въпреки това има малко автомобили, които използват CNG и твърде малко газостанции.

Инфраструктурният проблем може да бъде решен с течение на времето, ако хората се интересуват от закупуване на автомобили, които работят на сгъстен природен газ. Те са по-чисти от автомобилите, които работят на бензин и дизел. Така че защо да не се премине към тях? Защото, според някои изследвания, газът не е много по-чист.

Камионите

са основната зона за растеж на потреблението на природния газ, този път на втечнен (LPG), за сметка на компресирания вид. Използването на LPG от камионите постоянно нараства. Въпреки това миналата година европейска група от неправителствени организации „Транспорт и околна среда“ публикува проучване, в което се посочва, че камионите, работещи с втечнен природен газ, замърсяват околната среда 5 пъти повече от тези, които работят на дизелово гориво. Напълно неочакваното заключение разгневи автомобилната индустрия, която побърза да обвини организацията в неправилно тълкуване на данните, съобщи „Блумбърг“ по повод проучването на група от неправителствени организации.

Главният им опонент е Асоциацията за превозни средства с природен и био газ (NGVA Europe). Нейно проучване показва, че броят на автомобилите на природен газ, които се движат по европейските пътища, вече надхвърля 1.4 милиона за 2019 година. Зарядната инфраструктура е добре развита и поддържа мрежа от 3665 станции за компресиран природен газ (CNG) и 214 за втечнен природен газ (LNG). Както автопарка, така и мрежата от газстанции постоянно се разширяват в цяла Европа, посочват още от NGVA Europe.

„Природният газ, използван като транспортно гориво, допринася за комфорта на водача и маршрута с по-ниски нива на шум - до 50% по-малко в сравнение с дизела. В същото време транспортните средства на природен газ са достъпни решения не само за лични автомобили, но и за товарния транспорт“, коментира Андреа Герини, генерален секретар на NGVA Europe, цитиран от „Ройтерс“.

Какво е съдържанието но сяра в природния газ?

„Тестът не отчита съдържанието на сяра в дизеловото гориво, което след изгарянето е основният източник на замърсяване на въздуха“, казва Мехди Туил, експерт по втечнен природен газ в NGVA Europe.

Въпреки че камионите в Европа и Северна Америка използват дизел с ниско съдържание на сяра, има много места, където камионите се движат с дизел с високо съдържание на сяра, до 50 промила. Затова е много важен въпросът: Какво е съдържанието на сяра в природния газ? А отговорът е: по-малко от един промил.

„Освен това дизеловите двигатели произвеждат сажди и прахови частици, докато двигателите, работещи на втечнен природен газ – не“, отговаря Туил.

Има и други организации, които не са съгласни с групата „Транспорт и околна среда“. Например миналата година Нидерландската организация за приложни научни изследвания заяви, че камионът за втечнен природен газ на Volvo FH има почти 20% по-ниски емисии на CO2 от дизеловите автомобили Euro 6 - най-новите и най-строги стандарти за вредни емисии в ЕС. От организацията обаче признават, че това не прави превозните средства с природен газ по-мощни.

В друго проучване „Компресиран и втечнен природен газ за превозни средства и кораби - Факти“ се казва, че някои автомобили, които работят на компресиран природен газ и втечнен природен газ, имат по-ниски емисии на отработени газове, но имат по-високи емисии на замърсяване през жизнения си цикъл. Именно поради това те са по-лоши от бензина и дизела.

Метанът не е за подценяване

С това е трудно да се съгласим, като се има предвид репутацията на природния газ като гориво с по-ниски вредни емисии. Но това, върху което се фокусира НПО „Транспорт и околна среда“, е изтичането на метан. Метанът, който е много по-мощен парников газ от въглеродния диоксид, привлече вниманието на природозащитниците. Въпреки това, превозните средства с втечнен природен газ и компресиран природен газ не отделят метан. Именно течовете на метан по време на пренасянето на природния газ от кладенеца за добив до цистерната на влака или камиона  влошават репутацията на природния газ като по-чисто гориво.

За онези, които споделят визията „всичко или нищо“, нито едно изкопаемо гориво никога няма да бъде достатъчно чисто, за да бъде използвано безрезервно. За тези, които са по-реалистични, това е въпрос на избор. Не може да има автомобили с нулеви емисии, но емисиите на CO2, праховите частици и сярата, които са най-големите замърсители могат да бъдат намалени. И това са втечненият природен газ и компресиран природен газ, които са малко по-евтини от горивата, получени от петрола, а също и по-чисти.

Петролът губи позиции в пътния и морския транспорт

Природният газ може да не убие петрола, но подкопава неговото търсене от пътния и морския транспорт. Камионите и корабите за дълги разстояния традиционно използват дизелово гориво и мазут, които замърсяват околната среда. Не е изненадващо, че втечненият природен газ се възприема на този етап за най-доброто средство за развитие на транспорта след влизането в сила на регламентите на Международната морска организация през 2020 г. относно емисиите на сярата.

Сега инвестициите нарастват в разработването на кораби с втечнен природен газ, съобщи „Уолстрийт джърнъл“ по-рано този месец. Наскоро CMA CGM Group, най-голямата френска компания за доставки на контейнери, поръча 22 кораба на втечнен природен газ. Общият брой на поръчките за кораби на втечнен природен газ е 243, но през следващите няколко години броят им ще се увеличи, тъй като на този етап няма алтернативи.

Интересното е, че продажбите на автомобили с втечнен природен газ също нарастват. Проучване на Market Research Insights показа, че пазарът на автомобили на природен газ ще нарасне средно със 7.8% през следващите 5 години, достигайки 10.39 милиарда долара през 2024 година. Това е солиден ръст, дори и не в глобален мащаб. Само в Индия, един от най-големите автомобилни пазари в света, превозните средства на втечнен природен газ могат да представляват половината от продажбите до 2030 г., сочи проучване на японската финансова група Nomura.

Все още няма категорични привърженици, че природният газ ще убие напълно петролните пазари, но затова пък стават все повече онези, които смятат, ще бъде намалено значително използването на петролни продукти в ключовия транспортен сектор, особено в морския и пътния товарен транспорт.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща