Ценовите нива на европейските електроенергийни борси изпреварват очакванията

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1185
article picture alt description

Изключително висока волативност. Така накратко може да се определи движението на ценовите нива на европейските електроенергийни борси за последните няколко дни. След два поредни и вече очаквани дни на спад особено през последните седмици в сегмента „пазар ден напред“, енергийните борси на Европа отново стартират с ръст.

В сравнение с ценовите нива на 30 март, например на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) стойността, постигната с ден за доставка 6 април е почти наполовина по-ниска. За сравнение, ако цената, регистрирана на „пазар ден напред“ на 30 март е била на ниво от 24.41 евро/МВтч, то за 6 април е 11.95 евро/МВтч.

Тази картина се наблюдава и при другите европейски електроенергийни борси, като например Германия, където на 30 март постигнатата цена в този сегмент е била 23.32 евро за МВтч, а за 6 април – 17.34 евро за МВтч. Тенденцията се наблюдава и на борсата, с които се сравнява и БНЕБ и с която предстои до края на годината обединението в този сегмент -  румънската, където на 30 март постигната цена при търговията е 32.5 евро за МВтч, а на 6 април – 19.47 евро за МВтч.  В същото време в резултат на тази тенденция се засилва волативността. Трябва да се отбележи, че през последните седмици причините за високата волативност са по-различни, от наблюдаваните на някои борси през предишни периоди. Данните сочат, че стойността на електроенергията, постигната за 6 април в сегмента „пазар ден напред“ на БНЕБ расте с 234.5 %. Това не е най-високият ръст на европейските електроенергийни борси. По-висок е отчетеният в „ден напред“  на германката електроенергийна борса – 546.4 % (17.34 евро за МВтч), следвана от румънската – ръст от 345.8 % (19.47 евро за МВтч). Едва след това два ред на българската електроенергийна борса.

Много е важно да се отбележи, особено заради критиците, че въпреки този висок ръст стойността на БНЕБ за 6 април е най-ниската от отразяваните европейски електроенергийни борси от https://www.energylive.cloud/. През изминалата седмица на българската електроенергийна борса бяха регистрирани две съществени понижения – с ден за доставка 5 април, която бе регистриран спад от 81 % и с ден за доставка 4 април – 49.2 %.

В рамките на търговията с ден за доставка 5 април на европейските електроенергийни борси бяха отбелязани исторически ниски нива. Доброто бе, че нямаше отбелязани отрицателни нива, които по принцип не са радостни за дружествата, произвеждащи електроенергия, защото реализира загуби. Стойността, регистрирана на БНЕБ бе на ниво от 3.57 евро за МВтч, на германската електроенергийна борса – 2.68 евро за МВтч, а на белгийската – 4.41 евро за МВтч.

Традиционно ценовите нива на полската и гръцката европейски електроенергийни борси остават по-високи от постигнатите в другите страни.  

В свой анализ Институтът за енергиен мениджмънт констатира, че потреблението на електрическа енергия засега не е засегнато от обявената карантина заради COVID-19, но се застрахова с оценка само за първите две седмици на карантината, така че по темата предстои  развитие.

Агенция Platts още в началото на разпространението на коронавируса прогнозира спад на търсенето електроенергия с 5-7 %, и понижение на цените с 20 %.

Експертите от ICIS също изразиха очакване, по-конкретно за Европа, че цените на електроенергията ще паднат средно с 9 % заради COVID-19.

Няма как да се подмине и проучването на  Cornwall Insight за пазара на електроенергия във Великобритания, публикувано на 31 март. В него, за разлика от доскорошните наблюдения у нас например,  бе отчетен спад на потреблението на енергия с 13 % през деня в Обединеното кралство. Още преди обявяване на извънредното положение заради разпространението на коронавирус във Великобритания обаче  пак според данните спадът на 23 март вече е бил 9 %. Така че е рано да се каже, включително и за Европа, че само COVID-19  е определящият фактор, но като цяло картината може да се изясни след известно време.

„По-ниското търсене носи собствен набор от предизвикателства пред управлението на системата,  сред които основната е управлението на стабилността на системата. За да се справи с това, операторът за доставка на електроенергия ( дейност, осъществявана от National Grid), може да ограничи вятърните мощности и да поддържа тези за топлинна енергия газ или въглища.“

Промяната в икономическата ситуация предизвикана от една страна от разпространението на коронавируса и от друга заради ниските цени на петролния пазар удариха транспортния сектор, а и свързаните с него сателитни производства и  водят до съвсем различна икономическа ситуация. Тя от своя страна вече се отразява в преориентиране на търсенето на електроенергия в сегмента „пазар в рамките на деня“. Поне това личи при дневното проследяване през последните седмици на търговията в този сегмент през БНЕБ. Вероятно това ще проличи и при последващите отчети.

Ценовите нива на европейските електроенергийни борси за настоящия първи ден от новата седмица на практика изпреварват прогнозите на анализаторите. Сравнението показва, че спадът в ценовите нива през първия ден на тази седмица спрямо предходната при някои е и над 20 %. Това не е за сметка на потреблението, а именно заради преориентирането към други сегмент - „в рамките на деня“, но и заради новото пренареждане на структурата на пазара. Като че ли в момента пазарът се води от сигурността на базовите мощности.

Икономиката върви преди очакванията и продължава да отразява притесненията от здравната обстановка, петролния и транспортния сектор.  Дали скоро към тях ще се присъедини и несигурността по отношение на управлението на системата в някои европейски страни заради малко по-високият дял от ВЕИ и дали това ще се отрази на ценовите нива остава да разберем.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща