Цените на преките договори за покупко-продажба на вятърна енергия в Европа са се увеличили, на слънчева енергия са се понижили

По данни на платформата LevelTenEnergy докато цените на слънчевата енергия в Испания намаляват в резултат на силния слънчев ресурс, в северните страни ниските цени са в резултат на други силни фактори

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
5103
article picture alt description

Цените на договорите за слънчева енергия в Европа през третото тримесечие, в която слънчевите ресурси не са така големи са по-ниски от тези за вятърна енергия. Освен това цените на енергията от слънцето са спаднали, докато цените на производството от вятърните електроцентрали се е повишило. Това сочат данните на платформата Level10. Организацията се занимава със структуриране на договорите за покупко-продажба на слънчева и вятърна енергия (PPA). Тези дни организацията публикува индексът на цените на споразуменията за ВЕИ (PPA Price Index) за Европа и Северна Америка през третото тримесечие на 2020 година.

По данни на LevelTenEnergy, която анализира ситуацията в 15 страни от Европа, цените на вятърната енергия са се увеличили с 8,3 % в сравнение с предишното тримесечие – до 48,40 евро за MWh, а цените на слънчевата енергия са спаднали с 0,3 % до 42,30 евро за MWh.

През третото тримесечие най-ниските цени на вятърната енергия са били отчетени в Швеция – 29 евро за MWh. След нея следват Финландия с цени от 30 евро за MWh и Литва с 33 евро за MWh. Посочените значения представляват сами по себе си 25-я процентил, т.е. 25 % от най-ниските офертни цени (P25 Index).

Най-високите цени за вятърна енергия в Европа са регистрирани във Франция – 95 евро за MWh и Великобритания – 53 евро за MWh. LevelTenEnergy обяснява тези високи цени с трудните процеси за получаване на разрешения и липсата на нови площадки за големи по мащаб икономически конкурентоспособни проекти.

Авторите отбелязват, че ниската пазарна цена на електроенергията в Северна Европа, а също така наличието на привлекателни варианти за финансиране обуславят ниски цени на  PPA в Швеция. Тези фактори също така до това, че съседна Дания е имала най-ниските цени на слънчевата енергетика (31 евро за MWh). В тройката на страните с „най-евтино слънце“ влизат също така Швеция и Испания. Това от своя страна се определя като доста интересен феномен. За Испания тези цени са разбираеми, тя е страната с най-добри слънчеви ресурси в Европа, но най-ниските цени се наблюдават в Скандинавските страни.

Видимо е как слънчевият климат в Испания е насърчил развитието на слънчевата енергетика, стимулирайки конкуренцията и намалявайки цените. Дания и Швеция не са точно слънчеви райони. Това, което те имат, е голямо навлизане на възобновяеми енергийни източници, благодарение на разпространението на съществуващите вятърни проекти, което намалява пазарната цена на електроенергията и следователно намалява ценовите предложения за PPA , казва Flemming Sørensen, вицепрезидент на LevelTenEnergy „Друг фактор може да бъде финансирането: стимули за инвестиции във възобновяеми енергийни  източници, по-ниски нива на пречките в Северна Европа и виждането, че северните възобновяеми източници са относително нискорискови инвестиции, улесниха и по-евтиното осигуряване на финансиране, отколкото в Южна Европа. Освен това въвеждането на the introduction of mortgage предостави иновативно решение за финансиране на проекти за възобновяеми източници в Дания. "

Това, както обяснява в доклада Sørensen, се дължи на факта, че  PPA са само една от формите за придобиване на ВЕИ и от друга страна – за финансиране на ВЕИ проекти. Тази форма се конкурира с други форми и инструменти, приети в една или друга юрисдикция. Това всъщност е и една от причините за различията между страните.

В Северна Америка, според доклада на LevelTenEnergy, цените на PPA растат, както при  вятърните, така и при слънчевите проекти. Индексът на цените на слънчевата енергия е съставлявал 29,30 долара за MWh, а за вятърна енергия – 30,60 долара за MW. Причината за ръст на цените в САЩ, според мнението на авторите е високото търсене на възобновяема енергия от страна на корпоративните купувачи и търговските компании. Към настоящия момент пазарът се превръща в пазар на продавачи.

Още по темата може да прочетете на: https://leveltenenergy.com/blog/ppa-price-index/q3-2020/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща