Търговията с LNG на SOCAR се увеличава четири пъти

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
548
article picture alt description

By Leman Mammadova,azernews.az

 

Глобалният търговски оборот на SOCAR за втечнен природен газ се увеличил четири пъти, каза в интервю за AZERTAC президентът на SOCAR Ровнаг Абдулаев.

„Всяка година навлизаме в нови сфери и нови пазари, и разширяваме бизнеса си. Въпреки че влязохме в стоковия пазар за LNG през 2017 г., който е нов за нас, успяхме да увеличим световния си търговски оборот повече от четири пъти само за една година ”, каза той.

Говорейки за традиционните области за работа на компанията - проучване и добив, Абдулаев отбеляза, че SOCAR драстично през последните две години е увеличила дейностите си по сондиране с 66%.

От 2015 г. 4 сондажа на дълбочина над 6000 метра са пробити и предадени в полетата Bulla DenizиUmid. В момента дълбочината на новия сондаж в полето Umid, е 6810 метра, исондирането ще приключи скоро, добави той.

Ръководителят на SOCAR отбеляза също, че новото сондажно съоръжение за петрол и газ, наречено "HeydarAliyev“ ще започне да пробива първата сонда в областта Absheron през третото тримесечие на тази година и след това ще започне да пробива сондаж в рамките на проекта "Shafag-Asiman".

Абдулаев заяви, че очакванията за запаси от петрол и газ в полето Karabakhса големи. Около 60% от работата по новата офшорна платформа за Karabakhса завършени.

 

Първият добив от находищата Absheronи Karabakhсе очаква през 2020-2021 година.

 

Очаква се първата сонда да бъде пробита от платформата Umid-2 през 2020 година.

Той също така говори за дейността на SOCAR Polymer. Полипропиленовият продукт, произвеждан в комплекс SOCAR Polymer, се изнася в Турция и Украйна. В бъдеще продуктът се очаква да бъде изнесен в страните от ОНД и европейските страни, каза Р.Абдулаев.

През текущата година общият производствен капацитет на комплекса ще достигне 220 000 тона и до 300 000 тона през следващите години.

 

Говорейки за въвеждането в експлоатация през тази година на завод на SOCAR Карбамид, той заяви, че преди Азербайджан е внасял карбамиден тор, който има висок азотен капацитет, добавяйки, че сега тази фабрика ще задоволи напълно вътрешното търсене и ще изнесе над 70 процента от своя продукт начуждестранни пазари, носещи стотици милиони долари годишно в страната му.

Той засегна и глобалния мегапроект Южен газов коридор и подчерта, че първият газ през коридора - над 1.1 милиарда кубически метра,е бил транспортиран за турския пазар.

 

"Със сигурност тази цифра ще се увеличи и ще достигне 6 милиарда кубически метра годишно през следващите години", каза той.

Той също така спомена, че в резултат на същественото увеличение на добива на природен газ в Азербайджан през 2018 г., SOCAR напълно отказа да внася газ от чужбина.

 

Проектите, които ще бъдат реализирани през следващите години, ще осигурят енергийната сигурност на страната и ще дадат възможност на Азербайджан да се превърне в стратегически енергиен център между двата континента.

Нефтена компания на Азербайджан SOCAR е една от 50-те най-големи световни петролни компании. Мисията на SOCAR е да гарантира енергийната сигурност на Република Азербайджан.

 

Три производствени поделения, една нефтена рафинерия и едно газопреработвателно предприятие, завод за производство на дълбоководни платформи, два доверителни фонда, един институт и 23 подразделения действат като корпоративни субекти под шапката на SOCAR. SOCAR има значителна позиция в редица регионални и международни енергийни проекти.

 

Понастоящем SOCAR е единственият производител на петролни продукти в страната, както разполага с повече от 370 бензиностанции в Швейцария, Грузия, Румъния и Украйна.

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща