Рекордните 45 GW капацитет за зелена енергия ще бъдат отдадени на търг в Европа през тази година

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
2249
article picture alt description

Тази година ще бъде рекордна за търговете за възобновяеми енергийни източници в Европа, тъй като страните от континента се стремят да увеличат внедряването на чиста енергия, за да постигнат целите за намаляване на емисиите до 2030 г. Това сочат данните на нов анализ на Wood Mackenzie, който посочва, че плановете са за нови инсталирани мощности са общо 45 GW през 2021 г. Това е значително по-високо от целите, залагани през последните години.

Очаква се тази цифра да се състои от 6 GW слънчева енергия, 17 GW вятър, а останалата част да бъде или технологично неутрална, или да се прилага за няколко източника. Проучването обаче посочва още, че предишните резултати от търговете предполагат, че няма гаранция, че целевите обеми ще бъдат постигнати. През последните три години европейските търгове са регистрирали среден процент на възлагане от 70 на сто. Ако същото ниво бъде достигнато през 2021 г., може да има предоставени нови повече от 30 GW капацитет.

Планираните тръжни процедури за тази година включват четвъртия кръг на разпределение на Обединеното кралство в неговата схема за договори за разлика, при който страната ще се насочи към 12 GW предоставен капацитет за възобновяеми енергийни източници - два пъти повече спрямо предишния търг.

Франция ще се надява да проведе на търгове за 2,9 GW слънчева енергия тази година, докато минимум 1 GW соларни инсталации ще бъде присъден на първия от новите испански аукциони за чиста енергия, които ще се проведат по-късно този месец.

Междувременно, след рекордния си търг миналата година, Португалия сега планира търг за „неконвенционални повърхности“, като се включат както плаващи фотоволтаици, така и инсталации до магистрали, тъй като правителството се стреми да проучва възможностите за употреба на неизползвана и по-евтина земя, която може да включва слънчеви проекти.

Тъй като слънчевит централи и вятърът са предназначени да представляват по-голямата част от капацитета, закупен чрез тазгодишните търгове в Европа, недиспечируемият характер на тези технологии представлява предизвикателство за гъвкавостта на енергийните системи, смята Рори Маккарти, старши научен ръководител на Wood Mackenzie. „Това вече започна да се проявява на няколко пазара на електроенергия, като отрицателните цени в сегмента „Ден напред“ и „В рамките на деня“ на електроенергията се появяват по време на периоди на високо, трудно за диспечиране производство на възобновяема енергия и ниско търсене.

Като към това добавим негативните ефекти от пандемията с корона вирус, сега се очаква да се увеличи честотата на отрицателните цени“, добави той.

Докато страните от континента се обръщат към търгове, за да увеличат капацитета за възобновяеми енергийни източници, бяха изразени опасения относно способността на търговете да постигат целите за разгръщане, отчасти поради това, че част от търговете са подценени, а и има проекти, които се анулират.

Доклад, публикуван миналия месец от четири мозъчни тръста, предполага, че глобалното разчитане на търгове за ВЕИ възпрепятства растежа на чистата енергия и не успява да осигури справедлив достъп до пазара за по-малки играчи, припомня PV Tech.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща