Рекордeн руски добив оказва натиск върху пазарите на природен газ

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
3441
article picture alt description

By VANESSA DEZEM on 1/3/2019, worldoil.com

Франкфурт, Bloomberg

 

Цените на европейския природен газ изглежда през 2019 г. ще паднат за първи път от четири години, тъй като купувачите следят отблизо потоците от Русия, които достигнаха рекорд през миналата година.

Със здравословно високо количество гориво на съхрание, след лекото начало на тази зима, перспективата е „меча“. Това усещане се засилва от очакваното увеличение на вноса, което ще помогне да се компенсира намаляващия добив на континента. Докато Русия възнамерява да запази контрола на около 40% от европейския пазар, колебанията в тази зависимост ще се наблюдават отблизо.

„Въпросът е, колко газ завършва с доставка на европейските пазари - това ще бъде ключовия фактор”, казва Мъри Дъглас, директор на европейския газ в Wood Mackenzie Ltd. “Русия изрази публично, че иска да запази доставките. Това може да доведе до истински срив в цените през летните месеци, когато ще видим голямо снабдяване с втечнен природен газ. "

Очаква се Холандският договор за „газ с доставка следващ месец” / вид фючърсна търговия/ да приключи до 2019 г. на стойност 22,00 евро за мегават-час ($7,35 за MMbtu), според средната стойност на диапазон от стойности /медиана/ на седем анализатори в проучване на Bloomberg. Това е малко под средната стойност от 22,28 евро през 2018 г. и доста под върха за годината с повече от 29,00 евро.

 

Цената на газа в Холандия

Поддържаният от Кремъл енергиен гигант Газпром PJSC отчете за 2018г. рекордните 201 млрд. куб. м. износ на природен газ за Европа и планира да запази тези обеми до 2020 г. Износът е нараснал до 15 декември с 2% през годината. Въпросът е, дали Русия ще може да следва тази амбиция по-късно през годината, когато на европейските пазари навлиза „потоп“ от втечнен природен газ.

Очаква се вносът на втечнен природен газ в Европа да нарасне с 14% до 56 млрд. куб. м., според Morgan Stanley, след постигнатите резултати през последния месец. Русия може да следва първоначалния план, фокусирайки се върху своя пазарен дял, или може да реши да защити цените, като спре спирачките на износа.

"Стратегията на Русия винаги ще има голямо влияние на пазара на природен газ", каза ръководителят на сектора за газова търговия на Vattenfall AB Гай Смит. „Имам впечатлението, че винаги ще виждаме руски газ да тече в Европа. Въпросът е колко. Вероятно ще видим увеличение на износа от Русия или поне да е на същото ниво на износ."

Европа е лесна дестинация за резервирани LNG товари, благодарение на многобройните си терминали, ликвидни търговски центрове и сложна транспортна мрежа. А световното производство на свръх охладено гориво се увеличава.

Руската Novatek PJSC увеличава производството от третата си производствена линия в завода в Ямал, Арктика. В САЩ, Cheniere Energy Inc. започва да произвежда от втория си завод, Corpus Christi, и стартира пета единица в своето съоръжение за износ Sabine Pass. Wood Mackenzie каза, че рекордно количество капацитет ще стартира от тази година, което ще засили значението на LNG в глобалните газови пазари.

Не само нарастването на обемите на LNG, но и по-гъвкавите договори, които позволяват на товари да отидат до дестинации с най-високите цени, превръща търговията в по-активен бизнес и увеличават ликвидността на пазара, според John Twomey, който ръководи екип в Bloomberg NEF за енергийни и газови анализи.

„Огромна вълна на LNG в Европа тласка пазара на природен газ“, казва Туми. "Желанието на САЩ да подпишат сделки, които не са с дефинирани дестинации, също преосмисля пазара."

 

Ключови теми

"Газпром" в Москва и базираната в Киев компания за природен газ NJSC Naftogaz Ukrainy от години твърдят, че транзитните такси са свързани с договор за доставка на газ от 2009 г., който изтича тази година. Газпром се стреми да намали зависимостта си от Украйна, която транспортира почти половината от руските газови потоци в Западна Европа. Неговият план, на Газпром, е да изгради до края на тази година нови експортни тръбопроводи през Балтийско и Черно море - включително спорната връзка „Северен поток 2“. „Трябва да има споразумение през лятото“, каза Jonathan Stern, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания. „Все още очакваме много значителни обеми през Украйна, така че да няма големи промени в цените. Ако те не постигнат някакво съгласие за транзита, можем да видим покачване на цените, което носи несигурност. "

Метеорологичното време

Въпреки че общите очаквания са за мека зима, което би намалило търсенето на газ, все още има риск, че в края на отоплителния сезон ще има студ. Рядкото метеорологично събитие, известно като внезапно затопляне на стратосферата, е възможно до края на февруари, според Smith от Vattenfall. Това би могло да доведе до повторение на „звяра от изток“ от миналия февруари, район с високо налягане, който извлече студен въздух от Сибир в цяла Европа и помогна да се повишат цените на газа до рекордни нива.

“Въпросът ще бъде, какви обеми има Европа на съхранение, за да посрещне неестествено студено събитие? Ако е ясно, че се очертава по-продължителен студен период, тогава реакцията ще бъде много бърза - каза Smith.

Очаква се Carbon и CoalCarbon да разширят покачването, което през миналата година се увеличи с повече от три пъти. Това прави природния газ по-конкурентен спрямо по-замърсявящите въглища при производството на електроенергия.

„Пазарът ще наблюдава много внимателно, какво се случва с цените на въглищата и въглерода“, каза Douglas от Wood Mackenzie. "По-високите цени на въглеродните емисии могат да спомогнат за стимулиране на търсенето на газ, но увеличеното снабдяване с втечнен природен газ може да компенсира тези ефекти", каза Twomey от BNEF.

 

Преводът на статията е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща