Производителите за пазара на уран преди COVID-19

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
870
article picture alt description

Данните за производството на уран, публикувани от Cameco и Kazatomprom за първото тримесечие на 2020 г., показват лек спад спрямо същия период на миналата година. В същото време информацията, на Американската администрация за енергийна информация (EIA), показва спад от 86% на годишна база от американските съоръжения.

Казатомпром отчита слабо понижение

Казатомпром съобщи, че  производството на уран за тримесечието, завършващо на 31 март, е 5221 tU (на база 100%), което е понижение с 1 % в сравнение с производството  от 5294 tU за същия период на 2019 г.  В съобщението за обявените оперативни данни за тримесечието, се посочва, че информацията не е окончателна и може да претърпи промяна.

През април Казатомпром предприе мерки за минимизиране на рисковете от заразяване на работниците на своите рудници и местното население, като намали броя на работниците до минималното ниво. Част от персонала е върнат по родните места, като работните места са запазени.  В резултат на мерките, предприети заради COVID-19, компанията преразглежда и очакванията си за  2020 г. Прогнозата е  обемът му на производство за годината да бъде между 19 000 tU и 19 500 tU (преди очакванията бяха за 22,750 tU до 22 800 tU). Не се очаква по-малкото  производство да повлияе върху ангажиментите на компанията за продажбите през 2020 г., Това предполага изпълнението на всички договорни ангажименти към клиентите.

Продължаващата глобална ситуация и разпространението на COVID-19 повлия негативно на графика на производството на ядреното гориво на Казатомпром в Казахстан, като блокировките и ограниченията за пътуване, наложени от много страни, пречат на доставчиците на оборудване да изпращат необходимите специалисти за инсталирането и калибрирането на оборудване. В резултат на това ще се повлияе на планирания график за завършване и въвеждане в експлоатация на централата и ще бъде оповестена нова времева линия, след като стане известно, съобщиха от компанията.

Като цяло се очаква, че намаляването и временното спиране на производството, заради COVID-19 ще доведат от баланс на търсенето и предложенията до дефицит през 2020 г. Според оценката на различни източници, първичното производство на уран може да спадне с над 10 % в сравнение с 2019 г., през която търсенето и предложенията бяха балансирани, става ясно от публикуваните оперативни данни на компанията за тримесечието.

В отчета си, Казатомпром прави и преглед на пазара на ядрена енергия от значение за компанията.

Що се касае за новините, свързани с търсенето от пазара, атомните електроцентрали като цяло се справят с пандемията и продължават да доставят необходимата електроенергия за жизненоважни обекти на здравеопазването, бизнеса и транспортната инфраструктура по целия свят. Малкият спад на търсенето на електроенергия на фона на въведените ограничения и карантината доведе до продължаване на сроковете на работа, свързани с ремонтните дейности и замяната на гориво на няколко АЕЦ. В Чехия срокът за спирането на блок №3 на АЕЦ Дуковани е продължен до началото на месец май, а в Швеция срокът за спирането на енергиен блок №1 на АЕЦ Рингахлс на енергийната компания Vattenfall е продължен от април до септември. Извеждането от експлоатация на енергиен блок №1 на АЕЦ Рингхалс е планирано за края на 2020 г. В Южноафриканската Република, вследствие на рязкото намаляване на потреблението на електроенергия заради карантината, държавният холзивг Eskom спряб енергиен блок №2 на АЕЦ Коберг до края на април. Важно е да се отбележи, че Министерство на екологията и околната среда съобщи, че епидемията от коронавируса не засегна работата на действащите реактори и няма да окаже влияние на строителството на АЕЦ в краткосрочно бъдеще.

Освен фактите, свързани с COVID-19 от Каазтомпром отбелязват и други събития, които според компанията оказват влияние върху търсенето и политиките в областта на ядрената енергия. Става въпрос за спирането на работата на работещи енергоблокове на АЕЦ, като например АЕЦ Фесенхайм във  Франция, АЕЦ Сендай в Япония. Както и за позитивните новини, свързани с блок №1 на АЕЦ Барака, продължаването лицензиите на блок № 1 на Ростовската АЕЦ и Белоярската АЕЦ, издаването на лицензии от Комисията по ядрено регулиране на САЩ на лицензия за два блока на АЕЦ Пич-Ботъм.

В документът се обръща внимание и на обявената от САЩ стратегия „Възстановяване на конкурентните предимства на американската атомна енергия“.  Както и отлагане на американските санкции срещу иранските ядрени обекти с 60 дни до края на месец май.

Спотов пазар

През първото тримесечие се наблюдава умерен ръст на активността на спотовия пазар, заради COVID-19. В резултат през март спотовата цена спадна до 24 щатски долара за фунт U3O8 предвид общото понижение на глобалната икономическа активност. След редица новини, свързани с производството на уран към края на тримесечието цената нарасна до 27 долара поради несигурността с доставките в краткосрочно и средносрочно бъдеще. След заявлението на Казатомпром за това, че ключов приоритет е здравето и добруването на работещите, и че намаляването на броя на хората ще окаже влияние върху обема на добив на уран в Казахстан през 2020 г., спотовата цена продължи ръста си, достигайки 33 щатски долара към края на април, се отбелязва в доклада на компанията.

Според данни на странични източници, обемът на спотовите трансакции през първото тримесечие на 2020 г. е бил малко по-голям от аналогичния период на миналата година, съставлявайки около 6 700 тона уран (17,4 млн. фунта U3O8) със  средна седмична  спотова цена на урана от 24,76 щатски долара за фунт U3O8 в сравнение с 6 300 тона уран (около 16,3 млн. фунта U3O8) със средна седмична спотова цена на ниво от 28,11 щатски долара за фунт през първото тримесечие на 2019 г.

Дългосрочен пазар

По данни на трети страни, според резултатите от първото тримесечие на 2020 г. обемът на договорите на дългосрочния пазар е съставлявал 7 300 тона уран (около 19 млн. фунта U3O8) в сравнение с 5 400 тона уран (около 14 млн. фунта) през първото тримесечие на 2019 г. Независимо, че дългосрочната пазарна активност е нараснала към края на първото тримесечие, тя не е довела до значителна промяна на дългосрочната цена, се уточнява в доклада. От Казатомпром уточняват ангажиментите си по поддържане на стабилно ниво на запасите от природен уран.  

Производството на Cameco

Канадската компания Cameco през първото тримесечие е осъществила производство за  общо 2,1 милиона паунда U3O8 (808 tU), което е спад от 2,4 милиона паунда за същия период на 2019 г. Отчетената нетна загуба е от порядъка на 19 милиона CAD ( канадски долара или 13,5 милиона щатски долара) за тримесечието, в сравнение със загубата от 18 милиона CAD за същия период на 2019 г. Тези данни са в резултат на „нормалните тримесечни изменения в доставките по договорите и продължителността на изпълнението на всички стратегически фронтове“, се казва в съобщение, цитирано от специализираното онлайн издание world-nuclear-news.

В края на тримесечието, Cameco спря производството в Cigar Lake в Saskatchewan предвид пандемията COVID-19 , а през април удължи спирането на дейността за „неопределен период“. Компанията също така обяви временно спиране на операциите в своята инсталация за преобразуване на уран в хексафлуорид в Port Hope и рафинерия Blind River и преразгледа  финансовите си очаквания за 2020 г.

Изпълнителният директор на Cameco Tim Gitzel заяви, че влиянието на пандемията на коронавирус е променило света, но въпреки прекъсванията на дейността, компанията разчита, че бизнесът й е устойчив. "Ще продължим да предоставяме горивото, необходимо за захранване на ядрените реактори, като част от критичната инфраструктура, необходима за осигуряване на енергоснабдяването на болници, лечебни заведения и други основни услуги по време на тази пандемия", казва той.

Пазарът на уран започна да реагира на объркването, предизвикано от пандемията COVID-19, смятат от Cameco, като отбелязват, че спотовата цена на урана ​се е повишила с над 35% след първото съобщение за спирането на Cigar Lake.

Производството в САЩ спада

САЩ са произвели общо 8098 паунда U3O8 (total of 8098 pounds U3O8 ) през първото тримесечие, според EIA. Това е със 79% по-малко спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. и по-малко с 86% спрямо първото тримесечие на 2019 г. Общото производство на уран в САЩ за 2019 г. е 173 875 паунда U3O8 – рекордно ниско  годишно производство.

Четири са инсталации за уран в САЩ - Lost Creek, Nichols Ranch, Ross и Smith Ranch-Highland, в Wyoming през тримесечието, които са произвеждали уранов концентрат. Това е с една инсталация по-малко в сравнение с последното тримесечие на 2019 г., когато в производствения процес е участвала и Crowe Butte в Небраска.

Работната група към министерство на енергетиката на САЩ (работна група по ядреното гориво) публикува през миналия месец стратегия за възраждане на американската ядрена енергетика и в частност производството на уран. (Възстановяване на конкурентоспособните предимства на американската атомна енергия) В документът се признава „значението за предприемането на целенасочени действия за предотвратяване на краткосрочния срив на индустрията за добив и преработката на уран и необходимостта от подкрепа от страна на САЩ на сектора и се призовава за "незабавни" действия в тази посока.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща