Прогноза на IEEFA: През 2030-2040 г. цената на слънчевата енергия може да падне под 1 цент за кВтч

Рекордно ниски цени регистрирани при търговете за ВЕИ, въпреки Covid-19

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
5742
article picture alt description

Независимо от влиянието от пандемията Covid-19, през месеците април и май възобновяемата енергетика продължава да отчита рекорди. Това става ясно от новият доклад на Института за енергийна икономика и финанси (IEEFA). В докладът се изброяват ценовите успехи, постигнати в слънчевата енергетика през тази година.  Най-впечатляваща, според доклада е за рекордната цена постигнатата през април в ОАЕ, където след конкурс цената на един слънчев киловатчас бе постигнат на ниво от 1,35 щатски цента. Тогава компанията EWEC одобри офертата за 1,5 GW на EDF и китайската соларна компания Jinco Power (13,50 USD/MWh) за Al Dhafra, Abu Dhabi.

Този резултат е с 13 % под постигнатите през януари цени за проекта за слънчева мощност от 800 MW в Катар – цена от 15,60 долара за MWh от Total и Marubeni Corp.

Tim Buckley, директор по енергетика и финанси към IEEFA, отговарящ за Южна Азия коментира въздействието на Covid-19 върху лихвените проценти на световните пазари.  Дават се и достатъчно примери от т. нар. „знакови сделки“ на пазара на ВЕИ.

Освен това се прогнозира, че в много области разходите за производство ще са близко до нула. „През 2030 – 2040 години, разходите за производството на променлива възобновяема енергия (VRE) с нулеви емисии ще е близка до нула в много области с висококачествени слънчеви ресурси.  Авоите на доклада се позовават на редица експерти в областта на енергийните технологии, като Мйкъл Либрайх например (основател на BNEF), който прогнозира още през 2018 г. че цената на слънчевата електроенергия може да падне под 1 щатски цент за киловатчас до 2030 г., а през миналата година потвърди прогнозата си.

Авторите на доклада дават за пример и прогнозите на Ramez Naam, който също прогнозира докога може да продължи този процес на ниски ценови нива.

Нарастването на производството, тоест неговата мащабност в съчетание с продължаващият спад на цените на слънчевите модули и ниските лихви ще осигурят и по-нататъшно  понижение на цената на единица енергия на слънчевата енергетика. В регионите с най-високо слънцегреене това ще доведе до спад на LCOE под ниво от 1 цент за киловатчас.

Докладът на IEEFA: https://ieefa.org/wp-content/uploads/2020/06/Renewables-Continue-to-Break-Records-Despite-COVID-19-Impacts_June-2020.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща