Притесненията на икономиката се отразяват на търговията на европейските електроенергийни борси

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1337
article picture alt description

С изключение на борсите в Испания (спад от 1.7 % - 19.05 евро за MWh) и Португалия (спад от 7.5 % - 19.18 евро за MWh. ) всички останали европейски електроенергийни борси в сегмента „ден напред“ и по-точно с доставка за 30 март стартират с ръст. Това е обичайно за прехода от уикенда към първия работен ден на седмицата, но напоследък се наблюдава огромна разлика при цените в процентно отношение. Това се дължи на икономическата ситуация като цяло, която става все по-несигурна заради разпространението на коронавируса.

Този път няма ръст от над 2000 процента, както бе отчетено при търговията  в сегмента ден напред с доставка за 23 март, но флуктуацията остава и тя не е за подценяване. Това става ясно от данните на https://www.energylive.cloud/.  Най-значителен ръст от 1148.4 % се отчита на електроенергийната борса в Белгия, където постигнатата цена (в сегмента „ден напред“) за 30 март, понеделник е 22.36 евро за MWh. Следващият висок ръст от 527.4 %  се наблюдава на електроенергийната борса в Нидерландия – цена от 23.15 евро за MWh. На трето място, с ден за доставка 30 март се нарежда германската електроенергийна борса, където се отчита скок от  452.3 % - до цена от 23.32 евро за MWh.

Колкото до Българската независима енергийна борса (БНЕБ) също не може да не се отчете покачването със 108.9 % и постигната цена от 24.41 евро за MWh. Въпреки високия ръст стойностите на БНЕБ остават съпоставими с тези на европейските електроенергийни борси. Разбира се, понякога за някои консуматори цените на БНЕБ изглеждат малко по-високи, но в този сектор е обичано субективното мнение. Освен това през тази седмица се наблюдава много активна търговия в сегмента „в рамките на деня“, което е в резултат на ситуацията на несигурност на икономиката.

През миналата седмица изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол обърна внимание как в такива моменти на криза разбираме значението на електричеството, а в този ред на мисли и на ядрената енергия, която играе ролята на базова мощност. Това в частност важи  и за България, без да се пренебрегва важността на мощностите на въглища и възобновяеми енергийни източници.

Влиянието на COVID-19 върху електроенергийните пазари бе отчетено и от Асоциация на европейските енергийни борси (Europex,). “Въпреки че динамиката при търсенето и предлагането на енергийни стоки се променя бързо в контекста на усилията,   които се полагат в Европа и света за ограничаване разпространението на COVID-19, от критично значение е първостепенната пазарна инфраструктура да остане изцяло достъпна. Енергийните борси имат ключова роля във веригата за доставки на енергия, съпоставяйки предлагане и търсене на физически и финансови пазари на едро, за да могат потребителите и фирмите да продължат да имат достъп до сигурна енергия на достъпни цени в тази необичайна ситуация”, отбелязаха от асоциацията, като наблегнаха на значението за непрекъснатото функциониране на енергийните пазари.

В сравнение с миналия понеделник (23 март) цените на европейските електроенергийни борси с ден за доставка този понеделник, 30 март са по-високи, а това дали е много или малко се определя от играчите на пазара и в съответствие с търсенето. Така например цената на електроенергийната борса в Германия с ден за доставка 30 март е на ниво от 30.03 евро за MWh, докато с ден за доставка 23 март или миналия понеделник е била горе-долу наполовина – 16.98 евро за MWh.

На електроенергийната борса в Унгария и Румъния постигнатата цена с ден за доставка 30 март е 32.50 евро за MWh, докато за 23 март тя е била 21.20 и 20.95 евро за MWh.

Постигната цена в рамките на търговията ден напред за 30 март на БНЕБ е 24.41 евро за MWh срещу 19.49 евро за MWh за миналия понеделник.

Най-високи остават цените, постигнати на електроенергийните борси в Полша и Гърция.

Прегледът на данните за пореден сравняван период сочи, че след ръста в първия работен ден настъпва период на  разнопосочност, а с наближаването на почивните дни и спад, който е най-силен е в събота срещу неделя. Все още има предприятия, които разчитат и на съботата като работен ден, а за това говори и по-високото търсене на електроенергия на борсите в сегмента „в рамките на деня“.

Прогнозите за световната икономика в резултат на разпространението на коронавируса, но също и заради петролната ценова война между Русия и Саудитска Арабия не са добри, а несигурността на пазарите тепърва ще се усеща.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща