Последствията от пускането на „Северен поток 2“ може да са болезнени

Санкциите след пускането на газопровода може да са по-опасни от обявените досега и да ударят и компаниите, партньори на

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1738
article picture alt description

Държавният департамент на САЩ обяви новите санкции срещу газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. „Турски поток“, както е известно няма как да бъде засегнат от санкциите, тъй като двете тръби вече са положени по дъното на Черно море. Така че новите санкции се отнасят повече за „Северен поток 2“. Сега на компаниите е забранено не само непосредствено да се занимават със строителството на газопровода, но и да предоставят финансови услуги, оборудване и инсталация за модернизация на корабите, които ще работят по проекта за дострояването на газопровода.

Въпреки това експертите са категорични - при всички случаи газопроводът ще бъде достроен.

Това естествено ще има последствия, както за „Газпром“ и за Германия. Ще рефлектира и върху цялостната политика на Европа, а оттук и върху бъдещето на всички газопроводи, пренасящи руски газ, включително и „Турски поток“.  Съответно ще се отрази и върху газовите пазари, които едва започват да се либерализират. За всички е ясно, че когато политиката се намеси, тя може да натовари цената необосновано. Така че ако първата цел спиране на газопровода чрез санкции не се осъществи, то ще се работи по втората цел – цената. В резултат може да се стигне до сериозен натиск и необосновано скок на цените. Изобщо газа може „да завие“ в неочаквана посока.

Експерти вече коментират, че по-голяма опасност представляват не вече обявените санкции, а тези, които се обсъждат от САЩ, и които предстои да бъдат обсъждани. Вече има поне три законопроекта, в които има положения, които засягат не само строителството, но и пускането в експлоатация, също така и обслужването на „Северен поток 2“.

Ето как разсъждават и руските анализатори. Германия по-рано активно лобираше в текстовете на законопроекта да останат само положения за строителството, иначе санкциите ще засегнат и нея като потенциален основен купувач на газ от новия газопровод. Сега, след изострянето на ситуацията с Навални (руския опозиционер Алексей Навални), Берлин вероятно ще иска това по-малко, смята Игор Юшков, анализатор от Фонда за национална енергийна сигурност.

В случай на въвеждане на санкции, засягащи обслужването, пускането в експлоатация  и/ или сертифицирането на газопровода, Германия ще се окаже „между чука и наковалнята“. Или трябва да се съобрази със законите на своята страна и да разреши на газопровода да работи, но нарушавайки забраната на САЩ, или ще трябва да признае, че законите на друга държава са по-важни от собствените й такива, смята той.

При всички случаи е ясно едно – газопроводът ще бъде достроен и пуснат в експлоатация. „Газпром“ ще направи всичко възможно да завърши газопровода, нарушавайки забраните, въпреки че това ще е доста болезнено за компанията, а мащабът на потенциалните щети е трудно да бъде изчислен, сочат предположенията.

„В историята няма нито един случай, в който даден газопровод да е построен повече от 90 % и да е замразен. Освен това наземното продължение на „Северен поток 2“, газопроводът Eugal е почти завършен“, отбелязва генералният директор на Института за национална енергетика Сергей Правосудов. В допълнение европейските компании са вложили в тези два проекта над 7 милиарда долара. С новите санкции им се казва – забравете за тези пари. Те едва ли могат да допуснат това. Европейските политици биха допуснали голяма грешка,  тъй като те самите в значителна степен са зависими от компаниите, ангажирани с двата газопровода.

Между другото, става въпрос за компании, осъществяващи реални нови енергийни проекти на различно национално и европейско ниво.

Тези дни директорът на украинската компания „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ Сергей Макогон издигна нова идея. Той заяви, че ще иска помощ от Европейската комисия за преместване на входните точки на руския газ транспортиран през Украйна за Европа. В тази връзка и пускането на азиатски газ за пренос. Факт е, че вече от много години Украйна се опитва по един или друг начин да се противопоставя на „Северен поток 2“.  В същото време нито европейските, нито американските компании досега не са проявили желание да инвестират в  модернизацията на газотранспортната й система. Така че по един или друг начин „Северен поток 2“ ще бъде построен. Европа няма особено големи алтернативи заради все по-голямото ограничаване на собственият си добив. В същото време няма откъде да си набави по-евтин газ. Втечненият природен газ е алтернатива за диверсификация на доставките, но той винаги ще остане по-скъп от тръбопроводния.

Полша е също сред противниците и играе по друг начин – с налагане на глоби при това почти равни на стойността на „Северен поток 2“.  

Представете си, че някой иска метафорично казано „да измъкне“ от европейски компании (а има и американски) няколко милиарда долара от една страна чрез санкции, от друга чрез повишаване на цената на природния газ. Какво ще последва ? Никой не може да предскаже последствията, мащабът от подобен скандал.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща