Повече от половин милион изпомпващи хидроцентрали за свят от 100% възобновяеми източници

Енергетика / Анализи / Интервюта
Галина Александрова
4610
article picture alt description

 

Автор: Emiliano Bellini, https://pv-magazine-usa.com

 

Неотдавнашно проучване на Австралийския национален университет показва, че новоразработените алгоритми за географска информационна система могат да идентифицират потенциални места за хидропроекти по света, разположени извън реките. Изследователите, които са идентифицирали около 530 000 потенциални места, твърдят, че помпените хидро инсталациите могат да позволят широкомащабно пренасочване на енергия, както и редица спомагателни услуги като честотно регулиране, което може да помогне да се интегрират високи нива на фотоволтаици и да се включат в електрически системи.

Учени от Австралийския национален университет (АНУ) са идентифицирали 530 000 места по целия свят, които биха могли да бъдат подходящи места за 22 милиона GWh хидропомпени складови мощности.

"Смята се, че има ограничени места за изпомпващи хидроцентрали по света, но ние открихме стотици хиляди", казват от изследователския екип.

Изследователите също така заявяват, че обектите, които се отнасят до проекти за съхранение на помпено-хидроенергийна енергия със затворен контур, разположени далеч от реките с малко въздействие върху околната среда, са идентифицирани чрез глобален одит, който се основава на алгоритми за географска информационна система (ГИС). Алгоритмите помагат да се идентифицират гнездата на сухите гнезда, които включват горните и долните резервоари с хипотетични тунели между тях. Изследователите са в състояние да разгледат данни като географска ширина, дължина, надморска височина, воден обем, потенциал за съхранение на енергия и приблизителна относителна цена.

Учените също така заявяват, че цената за изграждане на системи за съхранение на помпата може да бъде разделена на два основни компонента: цената на машинни части като турбини, генератори, трансформатори и разпределителни станции, които могат да бъдат изчислени в $ / kW; и компоненти на капацитета за съхранение, които трябва да бъдат изчислени в $ / MWh.

„Въпреки че в избора на площадка и изграждането на язовира участват широк спектър от фактори като геология и хидрология, топографията на площадката винаги е критичен въпрос, който определя вида, височината и формата на язовира, както и количеството на земните работи, които са необходими за да го изградим ”, пишат изследователите.

Процедурите, базирани на автоматизираната ГИС на екипа, са допринесли за разработването на инструмент за картографиране, наречен Stores. с по-малко земни работи.

"Само малка част от 530 000 потенциални обекти, които сме идентифицирали, ще са необходими за подкрепа на 100% възобновяемата глобална електроенергийна система. Идентифицирахме толкова много потенциални обекти, че много по-малко от най-добрите - 1% , ще бъдат необходими, ” казват изследователите.

Според проучването в края на 2016 г. по целия свят са функционирали над 160 GW хидрохладилни системи за съхранение. По-голямата част от този капацитет се намира в Европа, с повече от 50 GW, следвана от Китай на 32 GW, Япония на 26 GW и САЩ на 23 GW.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща