Нисковъглеродният преход: Защо сега е моментът за децентрализация на електрическите мрежи

Председателят на International Microgrid Association Тери Мон казва, че предприятията започват да осъзнават стойността на електрическите микро-системи

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1170
article picture alt description

Електрическите микро- мрежи имат важно място, когато става дума за минимизиране на рисковете от прекъсване на доставки, свързани с природни бедствия - включително като бушони - пише Еcogeneration.com, позовавайки се на Nouha Elmasri.

В мъглата на бушуващия огън австралийските доставчици на електрическа енергия са изправени пред предизвикателства за повтарящи се проблеми, свързани с времето, които могат да оставят клиентите на тъмно и да доведат до ограмни разходи за възстановяване на инфраструктурата. За голяма част от съвременния живот - от банково дело до комуникации, здравеопазване и транспорт - перспективата за продължителни прекъсвания се превръща в много повече от просто неудобство.

Пожарите и другите екстремни метеорологични събития стават все по-често срещани. Повече хора се местят в райони, които се обслужват от дълги електропроводи, които минават през национални паркове и държавни гори. И макар да има случаи за кратки периоди на превантивни действия при екстремни обстоятелства, за да се предотвратят много по-лоши последици, понастоящем само една австралийска програма, SA Power Networks, има това правомощие да го направи.

Какъв е отговорът

Все пак има повече от един начин за отговор. Подземните електропроводи са най-очевидното - и скъпо - дългосрочно решение за риска от пожар. Вместо това в източна Виктория AusNet започна да приема някои отдалечени имоти в зоните с висок риск от пожар извън мрежата, като ги свързва към самостоятелни енергийни системи (SAPS). Други селски и регионални мрежи търсят същото.

Това все още е сравнително скъпо решение и не е подходящо за цели градове. Victoria  например разгръща уреди за интелигентни вериги или прекъсвачи, които могат бързо да спрат потоците на енергия по време на повреда и след това също толкова бързо да ги възстановят. Но прекъсвачите на вериги не са евтини - цената само за Victoria може да бъде 1 милиард долара - и те имат свои технически ограничения.

Предизвикателството, следователно, е да се увеличи устойчивостта на общностите и мрежата с цената на достъпни разходи и именно там решението е децентрализираната енергия от микро- мрежи.

„Австралия е пълна с пожари, които извеждат от експлоатация преносни и разпределителни линии, а времето за възстановяване е много дълго“, казва председателят на International Microgrid Association Тери Мон, изказвайки се преди Международното събитие за микро- системи. „Бизнесът започва да осъзнава, че с дългото време за възстановяване на операторите на пренос или дистрибутороти, изграждането на микро-мрежа се превръща в животоспасяваща опция.“

Това е глобално явление, казва Мон, но в Австралия се случва много по-бързо поради географията и времето, а отчасти и заради бързото навлизане на децентрализираната енергия „като слънчеви покриви и други видове възобновяема енергия - които вече са в изобилие и могат да бъдат ливъридж ".

Предимства на децентрализацията

Към момента повечето от нас са наясно, че микро- мрежите са нарастващ сегмент на енергийната индустрия, представляващ промяна на парадигмата от централите на отдалечени централни станции към по-локализирано, разпределено производство - особено в градове, общности и кампуси. Силата за изолиране от по-голямата мрежа прави микро- мрежите устойчиви, а възможността за провеждане на гъвкави паралелни операции позволява доставката на услуги, които правят мрежата по-конкурентна.

Чрез „остров“ от мрежата при аварийни ситуации - например бушон – микро- мрежата може да продължи да обслужва заобикалящата я общност, като предоставя платформа за подкрепа на критични услуги, от хостингите за спешна реакция и правителствените функции за осигуряване на ключови услуги и приюти за спешни случаи.

Щетите от бурите в Съединените щати вече доведоха до инвестиции в микро- мрежи, а в Индия технологията се превърна в жизнеспособно решение за енергийната бедност.

„Вероятно има три основни драйвера за микро-мрежи“, казва Мон. „Номер едно е икономиката, бизнесът работи за намаляване на разходите за енергия; номер две е надеждността и с децентрализацията на енергийните натоварвания буферите са по-близки до натоварванията, което прави общата цена на енергийната инфраструктура по-ниска поради намалената нужда от инфраструктура; и трето е устойчивостта, при която общностите, които искат да бъдат зелени, може да не се чувстват като че получават зелена енергия за собствена полза и затова да правят инвестицията сами. "
 

Да го превърнем в реалност

Възобновяемата енергия в Австралия расте 10 пъти по-бързо от средното за света на глава от населението. Енергийното бъдеще на Австралия е вълнуващо и иновативно, но въпреки многото си предимства, микро-мрежите са изправени пред сериозни бариери пред широкото им прилагане. Въпреки че в Австралия имаме предимството, че федералното правителство разбира икономическите възможности от децентрализираната енергия, както се вижда от правителствения Фонд за надеждност на регионалните и отдалечените общности, ние все още сме изправени пред предизвикателства, когато става въпрос за превръщането на това по-чисто, по-екологично и безопасно бъдеще в реалност.

Едно от нещата, които пречат за използването на разпределени енергийни ресурси за увеличаване на устойчивостта на местните общности в Австралия е, че в момента не признаваме устойчивостта като цел в регулирането на енергийната система. За да се противопоставим на това, бихме могли да започнем, като включим в стандартите за надеждност събития с „високо въздействие, ниска вероятност“, които понастоящем изключват „голямото събитие“. Това би направило възможно разумните и ефективни мрежови разходи за подобряване на устойчивостта на местната система да бъдат признати за законни от регулатора.

Но това е само едно предизвикателство. Най-голямата бариера пред широкото прилагане е политиката. „Промяната на политиката, която трябва да се извърши в Австралия, е тази, която ще насърчи публично-частните партньорства“, казва Мон. „Трябва да позволим на частните инвеститори да влязат и да изградят инфраструктура, и да позволим на тази инфраструктура да продължи по собствени правила, а не по правилата за комунални услуги и по държавните правила на собствеността. Поставяйки този актив в правилата на частен инвеститор и предоставяйки ресурсите, излизащи от микро- мрежата на разположение в по-голямата мрежа, можем да поевтиним разходите за производство и доставка на енергия, " смята експертът.

Според него вече са нправени стъпки в правилната посока. Енергийният съвет на COAG и Комисията за енергиен пазар в Австралия направиха преглед на регулаторните рамки за самостоятелни електроенергийни системи.

„Това със сигурност е вълнуващо време за микро- мрежите и децентрализация на енергията в Австралия с толкова много активност в цялата страна“, казва Мон. „Новата енергийна парадигма е тук, просто трябва да се съберем, за да направим всичко това реалност.


 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща