Ниските цени продължиха и тази седмица да доминират на петролния пазар

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
474
article picture alt description

Петролният пазар и тази седмица не успя да се измъкне от ниските цени. Все повече експерти смятат, че цени много трудно ще стигнат нивото от 30 долара за барел.

В петък световните цени на двата основни сорта петрол завършиха на едно от най-ниските нива от 2003 г. Стойността на майския договор за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures завърши при цена от 25,1 долара за барел, като по време на търговията спадна до 24,4 долара за барел.  Това е доста под най-високата цена за тази седмица – в понеделник сутринта фючърсът з месец май за петрола сорт Brent се котираше на ниво от 28,01 долара за барел и всички търговци стискаха палци да дойдат положителни сигнали за скок до над 30 долара за барел, на това не се случи.

Майският фючърс за петрола сорт WTI на NYMEX в петък остана на ниво от 21,95 долара за барел, но по време на търговията успя д се срине до 20,9 долара за барел, сочат данните. Най-високата цена през седмицата бе постигната на 25 март. В сутрешните часове имаше котировки от 24,79 долара за барел. Надеждата на пазара се върна два пъти. Първият път след обявяване на нивото на запасите от горива в САЩ и вторият – след обявяването от САЩ на пакета то мерки от 2,2 трлн. долара в подкрепа на американската икономика. Уви това не помогна.

Нещо повече в петък, петролната корпорация Pemex съобщи на сайта си, че средната стойност на мексиканската петролна смес за доставка за различни региони в рамките на търговията в петък е спаднала до 13,01 долара за барел. Миналата седмица се срина руският сорт Urals.

Пазарите в петък реагираха с понижение, след като министерство на енергетиката на Саудитска Арабия съобщи, че кралството няма да обсъжда с Русия разширяване на участниците в ОПЕК+, а също така не води преговори за балансиране на петролния пазар. Изявлението дойде почти веднага след коментара на руския заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин за необходимостта от по-широко петролно обединение за постигане на ново балансиране на петролния пазар.

Търговците както и преди очакват ръст на предложенията за петрол на пазара в резултат на изтичането на срока на действие на споразумението за ограничаване на добива от ОПЕК+. Освен това негативните настроения на пазара са в подкрепа и на рисковете, свързани с коронавируса, който заплашва бъдещето на цялата световна икономика.

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол прогнозира преди дни спад на петролния пазар през 2020 г. с 20 % , като очакването е 60 % от този спад да е в резултат на транспорта, който е почти спрял заради пандемията COVID-19. При това хранилищата за съхранение на петрол в света са пълни.

Анализаторите все пак очакват през второто тримесечие цената на двата основни сорта петрола да стигне до ниво от 30 долара за барел, а надеждата е към края на годината вече да се говори за ценови нива от 40 долара за барел.

Кризата на петролния пазар започна на 6 март, след като Русия и Саудитска Арабия не успяха в рамките на ОПЕК+ да постигнат споразумение за ограничението на добива на петрол. Русия настояваше за запазване на съществуващият обем във все още настоящото споразумение за ограничаване на добива, а Саудитска Арабия – за по-високи обеми. Така от 1 април отпада ангажимента за всяка от страните, участващи в ОПЕК+ по отношение на добива. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща