НЕК завършва с печалба от 13,7 млн. лв. първото тримесечие на 2020 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
941
article picture alt description

Националната електрическа компания (НЕК ЕАД) завършва с положителен финансов резултат за първото тримесечие на 2020 г. в размер на 13 761 хил. лева (13 млн. 761 хил.лв.). Спрямо същия период на предходната година финансовият резултат е подобрен с 86 437 хил. лв. Това съобщана във финансовия си отчет за първите три месеца на настоящата 2020 г., електрическата компания. Документът е публикуван на страницата на Министерство на финансите. Данните потвърждават съобщението на енергийния министър Теменужка Петкова преди повече от седмица. Както е известно, освен обществен доставчик НЕК е и производител на електроенергия. В отчета се уточнява, че общественият доставчик не е предявявал към Фонд сигурност на електроенергийната система разходи за емисии в размер на 20 194 хил. лв., като това ще бъде направено, когато в НЕК постъпят официално фактурите. Към момента тези разходи са провизирани и влияят на финансовия резултат, заявяват от НЕК.

Въпреки отчетения положителен финансов резултат през първото тримесечие на 2020 година, продължава тенденцията от последните години дружеството да работи в условията на отрицателен нетен оборотен капитал и влошен паричен поток, е едно от заключенията на отчета.

През първото тримесечие на настоящата 2020 г. общите приходи на дружеството нарастват със 7.1 % в сравнение със същия период на миналата година. Според доклада те са „в размер от 694 811 спрямо 648 790 хил. лв. за първото тримесечие на предходната година“.  От отчета става ясно, че нарастват приходите от продажбата на електроенергия, но на крайните снабдители, докато тези от свободния пазар намаляват.

Нарастват приходите от продажби на електроенергия. Отчетените приходи  през първото тримесечие на 2020 г. са 465 842 хил. лв., което е увеличение от 22.3 % в сравнение с отчетените приходи за първите три месеца на миналата година, когато са на ниво от 380 910 хил. лв. в резултат на по-високите приходи от продажбата на ток. Така, според данните приходите от продажбата на електроенергия за сравнявания тримесечен период е 83 491 хил. лв. Това дължи на по-високата продажна цена за крайните снабдители през първото тримесечие на 2020 г., която е на ниво от 89.67 лв. за МВтч, докато през миналата година е в размер на 71.71 лв. за МВтч. Приходите от крайните снабдители, според компанията за първите три месеца на годината са с 29.7 % повече или 421 573 хил. лв., спрямо същия период на година по-рано.  

Отчетените приходи от БНЕБ и свободния пазар са в размер на 21 467 хил. лв., спрямо 29 851 хил. лв. за първото тримесечие на 2019 г., или намаление от 8 384 хил. лв. Постигната е и значително по-висока средно продажна цена в сравнение със същия период на миналата година, заявяват авторите на доклада.

Приходите на НЕК от ФСЕС са в размер на 194 603 хил. лв. и в сравнение със същия период на 2019 г. се отчита намаление с 44 414 хил. лв., заявяват още от електрическата компания, като отчитат и ритмичното възстановяване на дължимите суми.

По отношение на разходите, от НЕК заявяват, че те са спаднали с 5.6 % или с 40 416 хил. лв. Общо разходите за първите три месеца на 2020 г. са в размер на 681 140 хил. лв. спрямо 721 556 хил. лв., става ясно от документа.

Производство и търговска дейност

Производството на електроенергия от ВЕЦ и ПАВЕЦ през първите три месеца на годината е спаднало с 32.7 % , се посочва в отчета. Производството на електроенергия от собствените ВЕЦ и ПАВЕЦ през първо тримесечие на 2020 г. е характерно за суха година, като водноелектрическите централи в структурата на НЕК произведоха 444 092 МВтч. В сравнение със същия период на миналата година това количество (- 215 864 МВтч) е намалено с 32.7 %, което се дължи на намалените водни ресурси в язовирите, отчитат от компанията.

По отношение на обществените доставки на електроенергия се отчита изпълнение на задълженията към регулирания пазар, като компанията не пропуска да коментира много внимателно дейността на регулатора.

Закупената електроенергия през първите три месеца на настоящата година е в обем от 4 612 829 МВтч, което е увеличение с 6 % спрямо същия период на предходната година, когато е на ниво от 4 352 286 МВтч.  В тази връзка от дружеството заявяват, че покупките са осъществявани в съответствие с ценовото решение на КЕВР, нормативната уредба и припомнят и промените в енергийното законодателство от миналата година, в резултат на които отпадна задължението НЕК да изкупува тока и на производителите на електроенергия от ВЕИ и ВЕКП с мощност от 1 и над 1 МВт.

През разглеждания период се отчита значителен ръст на количеството закупена електроенергия от производителите по квоти, което се дължи на увеличеното потребление на крайните снабдители, заявяват от НЕК. Припомняме, че увеличеното потребление на крайните снабдители се наложи в резултат на върнали се от свободния на регулирания пазар малки компании. Резултатът от новите законови промени, целящи да се изправи това положение трябваше да се случат още това лято, но вероятно ще бъдат наложени към края на годината.

От НЕК отчитат промяна в структурата на закупената електроенергия през първите три месеца на тази година.

Така, според отчета на НЕК, с 51.1 % са нараснали покупките от АЕЦ „Козлодуй“ и със 79.5 % от ТЕЦ „Марица Изток 2“.  По-слабо натоварване се отчита за централите, с които НЕК има дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. „Тяхната използваемост през първото тримесечие на 2020 г. е около 65 % за Ей И Ес Марица Изток 1 и 75 % за Контур Глобал Марица Изток 3, докато през същия период на 2019 г. използваемостта им е съответно 84 % и 87 % , т.е. Значително е по-висока през миналата година“, се казва в отчета.  Освен това се отчита спад на закупената електроенергия от възобновяеми източници.

Продажби

По отношение на продажбите на регулирания и свободния пазар за сравнявания период на първите три месеца на 2020 г. с миналата,  от НЕК отчитат спад с 1,1 % или 4 900 989 МВТч в сравнение с 4 953 463 МВтч. Спад се наблюдава на регулирания пазар и увеличение на свободния.

НЕК отчита спад на продажбите си на регулирания пазар и увеличение на реализираните количества електроенергия на свободния пазар, заявяват авторите на доклада.

Изводите на компанията са, че и през първото тримесечие на настоящата година продължава тенденцията за ръст на консумацията на регулирания пазар. В частност от изнесените данни в отчета става ясно, че расте продадената електроенергия на крайните снабдители (плюс 3.7 %) със 169 046 МВтч до 4 701 384 МВтч, което с по-ниски от миналата година температури и увеличена консумация. Намаление се отчита при доставчиците на последна инстанция и високо и средно напрежение.

Авторите на отчета на НЕК отбелязват ограниченото участие на свободния пазар. Общо за първото тримесечие на 2020 г. НЕК реализира на БНЕБ и свободния пазар 179  798 МВТч спрямо 348 899 МВтч електроенергия през същия период на миналата година или намаление от 48,5 % , се казва в същото време в отчета. Уточнява се, че продажбите са предимно по ангажимента на НЕК към БНЕБ в изпълнение на задължението към ЕК (делото БЕХ/електричество б.р.). Почти цялото количество продадена електроенергия от дружеството на свободния пазар е реализирано на БНЕБ, се казва в отчета, като се твърди, че няма промяна в структурата на продадената от НЕК електроенергия. В същото време ако на страница 5 от доклада в частта „Продажби на електроенергия се твърди, че компанията отчита спад на продажбите на регулиран пазар и реализиране на повече количества на свободния пазар, в обобщението се казва обратното. „Структурата на продадената от НЕК АЕД електроенергия не се променя, като най-голям е относителният дял формиран от задълженията на дружеството съгласно Закона за енергетика да осигурява електроенергия за покриване на потреблението на Крайните снабдители, които нараства до 95.9 %, докато през първото тримесечие на миналата година е на ниво от 91.5 %. Леко намалява относителния дял на свободния пазар, който от 7.0 % през 2019 г. спада до 3.7 % през първото тримесечие на настоящата година“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща