Малките фирми на свободния пазар на ток: Внимание! Подвеждащи практики и нелоялна конкуренция!

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
2834
article picture alt description

До 1 октомври 2020 г. всеки стопански потребител трябва да излезе на свободния пазар на електроенергия. Това означава, че от тази дата всеки малък офис, кантора, фризьорско салонче, книжарничка, сладкарничка и останалите така наречени микро фирми, ще плаща потребената от тях електроенергия по свободно договорени цени и вече са изправени пред избора на доставчик на електроенергия, с който да подпишат договор. Свободният пазар носи много предимства, но заедно с тях и определени рискове за клиентите, свързани с некоректни търговски практики, прилагани от някои търговци. Вече има достатъчно примери за драстични, подвеждащи практики и нелоялна конкуренция, водещи до риск за клиентите. Проблемът е, че точно тези микрофирми, които обикновено са с по 2-3 до 10 служители, нямат никаква подготовка и опит за оценка на предложенията на доставчици и лесно могат да бъдат подведени с манипулативни и неверни твърдения. Още повече, че законът за енергетиката и КЕВР не предвиждат никакви механизми за защита на българските потребители на енергия в тази посока, каквито биха били например регистър с нелоялни търговски практики и Етичен кодекс на търговците на електроенергия. Приемането им бе инициирано от ЧЕЗ в България още  през 2016 г. Предложението бе подкрепено от различни институции и енергийни търговски дружества, но до момента все още не е реализирано.

Как се „зарибяват“ клиенти

Още от началото на либерализирането на пазара на електроенергия в България се очертаха тенденции за не съвсем коректни практики от страна на някои търговци. С напредването на процеса те използват невярна и заблуждаваща информация за вече утвърдени на пазара енергийни търговски дружества, за да убедят клиентите им да изберат тях за свой търговец. Подобно поведение бе регистрирано и в началото на освобождаването на електроенергийните пазари в някои европейски страни /Германия, Англия, Чехия, Швеция и др./, които осъществиха този процес доста преди той да стартира в нашата страна. Всички ние, като потребители, имаме възможност да се поучим от техния опит и да се опитаме да не допуснем да повторим грешките, водещи до неприятни последици за нас като клиенти.

Утре очаквайте продължение с втора част на публикацията ни, в която ще Ви запознаем с подробности за още подвеждащи клиентите оферти, рисковете, които крият за потребителите и препоръки за избягването им.

Втората част от текста можете да прочетете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща