МАЕ подобри прогнозата си за световното търсене на петрол

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
501
article picture alt description

Добивът на петрол в света през февруари е спаднал с 2 млн. барела на ден в сравнение с януари – до 91,6 млн. барела на ден, се казва в мартенския доклад на Международната агенция по енергетика. Агенцията подобрява също така и прогнозата си за търсене на петрол.

Добив

„Световният добив на петрола е спаднал с 2 млн. барела на ден през февруари – до 91,6 млн. барела на ден заради рязкото застудяване в САЩ и намаляването на добива от Саудитска Арабия с 1 млн. барела на ден“, се казва в доклада.

От МАЕ прогнозират, че световното производство на петрол ще се увеличи към 2026 година с около 10 млн. барела на ден в сравнение с 2020 г.

„Добивът на петрол в света през 2026 г. според прогнозата ще нарасне с 10,2 млн. барела на ден в сравнение с 2020 г., през която то постигна шестгодишен минимум от 94 млн. барела на ден“, пишат експертите. Очаква се, че половината от този ръст ще се дължи на компании от Близкия Изток – основно от разработени, но сега затворени находища. Това говори за смяна на тенденцията от последните години, когато САЩ бяха доминиращи по производство на световния пазар, отбелязват от МАЕ.

Потенциалният ръст на добива на нефт в Русия до 2026 г. ще е 700 хил. барела на ден. Очаква се, че през 2021 г. той ще се увеличи незначително в сравнение с предходната година заради ограниченията по споразумението ОПЕК+ о по-високите данъци в сектора в сила от тази година. По-голямо увеличение се очаква през 2022 и 2023 години.

Аналогични показатели за добива се очакват и в Канада и Кувейт,  ръст в диапазона от 1,2 – 1,6 млн. барела на ден в Бразилия, Ирак, ОАЕ, Саудитска Арабия, САЩ.
МАЕ смята, че в САЩ до 2026 година ръстът на производството ще е скромен, независимо от намаляването на себестойността на добив на шистов петрол. На първо място евтиният капитал вече не е така достъпен като в годините на „шистовия бум“, а секторът избира и по-консервативни подходи при вземането на инвестиционни решения, смятат от МАЕ. На второ място компаниите отчитат растящата тенденция за екологична, социална и управленска отговорност, а също така и възможни бъдещи ограничения при новия президент Джо Бъйдън.

Агенцията незначително понижава прогнозата си за добив на петрол извън ОПЕК+ през 2021 г. и очаква ръст от 0,7 млн. барела на ден.

Търсене

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през 2021 г. със 100 хил. барела на ден до 5,5 млн. барела на ден.

Световното търсене на петрол през тази година ще достигне 96,5 млн. барела на ден, възстановявайки около 60 % от обема загубен в резултат на пандемията през 2020 година, пише агенцията, посочва в доклада си агенцията.

„Потреблението на петрол през първото тримесечие на 2021 г. изглежда по-високо от това, което се очакваше по-рано и което е в резултат от студовете в Северна Азия, Европа и САЩ. По-силната икономика и ваксинирането ще са в подкрепа на повишаването на  търсенето през второто полугодие, намалявайки разликата в търсенето на петрол в сравнение с 2019 г. от 4,8 млн. барела през първото полугодие до 1,4 млн. барела през четвъртото тримесечие“, пише МАЕ.

Запаси

По данни на Международната агенция, запасите от нефт и нефтопродукти от Организацията за икономическо сътрудничество и възстановяване (ОИСР) през януари са спаднали за шести пореден месец – с 14,2 млн. барела спрямо декември и така те са в обем от 3,023 млрд. барела, което е с 63,2 млн. барела на  средните показатели за 2016-2020 години.

От МАЕ оценяват също така, че страните, участващи в сделката от ОПЕК+ през февруари по ограничаване на добива на петрол са изпълнили задълженията си до 112 %. Изпълнението на страните от ОПЕК достига 125 %, а на тези извън картела – 89 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща