МАЕ: Глобалното търсене на енергия ще намалее с 5 процента през тази година

Възобновяване на търсенето на енергия в зависимост от сценариите може да се очаква през 2023 г. или 2025 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1988
article picture alt description

Това беше бурна година за глобалната енергийна система. Кризата с Covid-19 причини повече объркване от всяко друго събитие в новата история, оставяйки белези, които ще продължат с години напред. Но дали сътресението в крайна сметка помага или пречи на усилията за ускоряване на прехода към чиста енергия и постигането на международните енергийни и климатични цели, ще зависи от това как правителствата ще отговорят на днешните предизвикателства, се казва в доклада.

Публикацията на МАЕ World Energy Outlook 2020. се фокусира върху основния период от следващите 10 години, като изследва различни пътища за излизане от кризата. Новият доклад предоставя последния анализ на Международната агенция (IEA) за въздействието на пандемията: глобалното търсене на енергия ще намалее с 5% през 2020 г., свързаните с енергията емисии на CO2 със 7% и енергийните инвестиции с 18%. Подходът в доклада е насочен към сравняване на различни сценарии, които показват как може да се развива енергийният сектор.

Глобалното търсене на енергия се очаква да се възобнови в началото на 2023 г. предвид заявените към днешна дата  политически намерения и цели. Това обаче може да стане и едва през 2025 г. в случай на продължителна пандемия и по-дълбок спад, според сценария за забавено възстановяване. По-бавният ръст на търсенето намалява перспективите за цените на петрола и газа в сравнение с тенденциите отпреди кризата. Големият спад на инвестициите увеличава риска от бъдеща волатилност на пазара, заявяват от МАЕ.

Ролята на ВЕИ остава основна във всички сценарии, като в центъра е слънчевата енергия. В същото време експертите отбелязват, че силния ръст на ВЕИ трябва да бъде съчетан с устойчиви инвестиции в електрическите мрежи.

Пред различни предизвикателства са изправени изкопаемите горива, се посочва още в World Energy Outlook 2020.
Търсенето на въглища няма да се върне на нивата отпреди кризата, предвид сценария разглеждащ заявените политики, като делът им в енергийния микс пада под 20% до 2040 г. - за пръв път след индустриалната революция. Затова пък търсенето на природен газ се очаква да нарасне основно в Азия, а петролът остава уязвим предвид голямата икономическа несигурност.

„Епохата на глобалния ръст на търсенето на петрол ще приключи през следващото десетилетие“, отбелязва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

По отношение на емисиите в доклада се казва, че светът още не прави необходимото за намаляването им. В доклада се отчитат и новите енергийни технологии, като в частност се очаква през следващите 10 години да настъпи голямо нарастване в сектора, свързан с улавянето, използването и съхранението на водород и въглерод. Също така се очаква и  „нов импулс зад ядрената енергетика“.


Четири са сценариите, които разглежда МАЕ:

Сценарий на политиките (STEPS), който очаква COVID-19 да бъде поставен постепенно под контрол през 2021 г. и световната икономика да се върне на нивото отпреди кризата. Този сценарий отразява обявените към днешна дата  политически цели и намерения.

Сценарият за забавено възстановяване (DRS) е разработен на основата на същите политически предположения, както в STEPS, но според него  продължителната пандемия се очаква да причини трайни щети върху икономическите перспективи. Глобалната икономика според този сценарий,  се връща към нивата си отпреди кризата едва през 2023 г., а пандемията води до десетилетие с най-нисък темп на ръста на търсенето на енергия от 30-те години на миналия век.  

В Сценария за устойчиво развитие (SDS)  се предвижда, че политиките и нарастването на инвестициите в областта на чистата енергия доведат енергийната система до ниво, в което  могат да се постигнат  изцяло целите за устойчива енергия, включително и  заложените в Парижкото споразумение за климата.  Предположенията по отношение на икономиката са същите като в STEPS.

Новият сценарий „нулеви емисии до 2050 г.“ (NZE2050) разширява вижданията в предишния сценарий - SDS. Според него, все по-голям брой държави и компании ще се насочват към нетни нулеви емисии,  което се очаква да се сучи до средата на века.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща