Коронавирусът от Китай заплашва глобалната икономика

Вирусната заплаха нанася удари навсякъде, инвеститорите продават активите, страхувайки се от негативното му въздействие върху световната икономика

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
1163
article picture alt description

Вирусната заплаха нанася удари навсякъде, инвеститорите продават активите, страхувайки се от негативното му въздействие върху световната икономика

Вирусната заплаха нанася удари навсякъде: глобалните пазари се изплашени, инвеститорите продават активите, страхувайки се от негативното въздействие на коронавирус върху световната икономика. Търсенето се насочи към активи, определяни като убежища в условия на пазарни сътресения – японската йена, швейцарския франк, златото и другите благородни метали, обобщава „Ройтерс“.

Страховете не са неоснователни

Китайските власти вече признаха, че болестта ще се превърне в пречка за икономическия растеж. За да предотврати това, Пекин отмени масови събития и ограничи пътуването на десетки милиони хора.

„Мисля, че това ще продължи тази седмица, докато пазарите в Китай и повечето азиатски държави не възобновят търговията през следващата седмица, а коронавирусната епидемия не започне да отшумява“, прогнозира Масахико Лоо, мениджър на портфейл в Alliance Bernstein в Токио.

Способността на коронавируса да се разпространява бързо повишава притесненията, че инфекциите може да обхванат бързо нови територии, заяви в неделя Китайската национална здравна комисия, като близо 2800 души са заразени в световен мащаб, а 81 за жертвите на вилуса в Китай.

Китай обяви, че ще удължи празниците за Лунната Нова година с три дни до 2 февруари, а училищата ще бъдат във ваканция повече от обикновеното през другите години. Управляваният от Китай Хонконг, заяви, че ще забрани влизането на хора, посетили провинция Хубей, където за първи път бе съобщено за огнището на коронавирус в най-големия град Ухан през последните 14 дни.

Пазарните участници внимателно следят информациите

за развитието на вируса, особено на Световната здравна организация (СЗО), която миналата седмица обяви „извънредно положение в Китай“, но не и в останалия свят.

Според китайския заместник-министър на транспорта Лю Сяоминг, общият трафик през първия ден на Новата година според лунния календар е намалял с почти 30% в сравнение с миналата година. Въздушният и железопътният транспорт се срина с повече от 40%. Освен това бяха спрени няколко високоскоростни влакови маршрути, включително до Шанхай.

Китайската икономика - заедно с щатската, е сред най-големите в света и нейното забавяне ще се отрази негативно на растежа на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), който вече е изключително нисък. Това плаши инвеститорите. Фючърсите на американските индекси отвориха днес със спад от почти процент, основните индекси на акции в Япония губят около 2%. Валутата на Китай също е под натиск. През последните 7 дни офшорният юан е загубил почти 2% спрямо долара. В понеделник спадът е около половин процент.

Разпродажби навсякъде

Данните на Нидерландското бюро за анализ на икономическата политика (CPB) от петък показаха, че световната търговия продължава да намалява през ноември, един от най-дългите периоди на спад от края на финансовата криза досега.

Някои експерти обаче смятат, че пазарът просто се нуждае от причина за корекция. Настроението досега и на трите вида пазари – валутен, капиталов и суровинен, беше изключително бичи и това не можеше да продължи безкрайно.

В петък пазарът на акции в САЩ спадна с почти 1% и това е първото по-отчетливо понижение от 2 октомври миналата година.

Повишените опасения за икономическото въздействие на коронавируса оказаха също натиск и върху петрола и други цени на суровините, с изключение на златото, което заедно с японската йена и швейцарския франк за капитали убежища в кризисни ситуации.

В ранната търговия фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) спаднаха с 3.8%, за да достигнат три и половина месечен спад до 52.15 долара за барел. Международният бенчмарк Brent се понижи с над 3% до тримесечния си минимум от 58.68 долара за барел.

„Инвеститорите ще реагират бързо на всеки негативен признак и това не е неоснователно, тъй като Китай обявява, че ситуацията с коронарния вирус се е превърнал в извънредна ситуация. Това би могло да запази низходящия тренд на цени на петрола, докато вирусът не покаже признаци на забавяне”, заяви за „Ройтерс“ Михир Кападия, изпълнителен директор на Sun Global Investments в Делхи.

Златото поскъпна с 1.0% до 1585.80 долара за унция, което е най-високото му ниво от 8 януари насам, тъй като нарастващите опасения относно разпространението на вирусната епидемия в Китай и потенциалното му икономическо въздействие принудиха инвеститорите да купуват спешно благородния метала, който е капител-безопасно убежище.

Банките и паричната ми политика на ниски лихви

Истината е, че след 1970 г. пазарът на акции на месечна база спада с 1% на всеки 9 търговски сесии. В този случай анализаторите от CPB  виждат твърде дълъг период без корекции, въпреки че, според историческите данни, е трябвало да има около 10 дни със спад от 1%.

Разбира се, не бива да се забравя, че най-големите централни банки в света правят всичко, за да не се сринат пазарите и тяхната „игра с лихвите“ става все по-опасна, тъй като глобалната икономика е изправена пред синхронизирано забавяне, а защитните арсенали на централните банки за борба с поредната глобална рецесия са ограничени.

Паричните регулатори по света през последните 12 месеца намалиха лихвените проценти 80 пъти, а за четири месеца те изляха 1 трилион долара във финансовата система в подкрепа на глобанта икономика.

Но както се видя, те не постигнаха нищо друго освен растеж на индексите на акциите и заради това сега акциите са застрашени от доста силен спад.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща