Коронавирусът може да създаде огромна дългова криза в ЕС

Или как Италия може да завлече Европа в продължителна рецесия и да излезе принудително от еврозоната

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
621
article picture alt description

През 2012 г., в разгара на кризата с държавния дълг на Италия, Марио Драги спаси еврото, като каза, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направи всичко възможно, за да спаси единната европейка валута.

Днес, когато Италия е в епицентъра на пандемията на коронавирус, силата на еврото отново ще бъде тествана от кризата с пълния италиански държавен дълг. Може да се предположи, че в името на италианската и световната икономика и въпреки високите финансови разходи Европа ще има политическата воля да направи всичко възможно, за да спаси еврото, написа The National Interest анализаторът от Американския институт за предприемачество Дезмънд Лачман.

Защо Италия е изправена пред поредната криза на държавния дълг?

Факт е, че още преди началото на епидемията COVID-19 икономиката й беше слаба, а публичните финанси и банковата система бяха в сериозно затруднение.

След почти пълна липса на растеж през последното десетилетие, италианската икономика отново навлезе в рецесията в края на 2019 г. Освен това, съотношението на държавния дълг към БВП достигна 135% (което е повече в сравнение с 2012 г.), а в баланса на италианските банки се натрупа голям обем необслужвани заеми и държавни облигации.

Няма съмнение, че коронавирусът ще причини сериозни щети както на публичните финанси, така и на италианската банкова система. Страната ще се потопи в най-голямата икономическа криза през целия следвоенния период. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит и рязко нарастване на необслужваните заеми в банковата система, тъй като домакинствата и компаниите ще подадат искове за фалит.

Намирайки се в епицентъра на коронавирусната пандемия,

икономиката на Италия ще бъде една от най-тежко засегнатите в Европа

Не трябва да забравяме, че цялата държава беше принудена да затвори за дълъг период, а туристическият сектор, който представлява около 7% от икономиката, беше напълно парализиран.

Междувременно, поради строгите правила на еврозоната, Рим може да направи малко за своята парична или фискална политика. Най-вероятно италианската икономика ще се свие с поне 10% през 2020 г., което неизбежно ще повдигне въпроси за устойчивостта на нейните публични финанси и здравето на банковата система.

През 2012 г. легендарното изявление на Марио Драги „независимо колко струва“ спаси еврото и ЕЦБ нямаше нужда да отделя пари за Италия, тъй като инвеститорите подкрепиха с действия думите на Драги. Днес, на фона на изключително нестабилен международен финансов пазар и очакваното значително влошаване на икономическото и финансовото положение на Италия, е малко вероятно изявлението на ЕЦБ „каквато и да е цената“ да сработи. Ще трябва да се отделят гигантски средства на европейските партньори, за да демонстрират ангажимента си да запазят Италия в еврозоната.

Колко пари са нужни на Италия

За да се оцени размерът на държавните пари, които може да са необходими за подпомагане на Италия, трябва да се помни, че през последното десетилетие са били необходими около 300 милиарда евро, за да се запази Гърция и да остане в еврозоната. Като се има предвид, че италианската икономика е около десет пъти по-голяма от гръцката, може да се предположи, че за Италия ще са нужни около 3 трилиона евро.

В миналото Германия, основният надзорен орган на еврозоната, с изключителна неохотна се съгласи да бъдат отделяни пари за такива нужди. Може само да се надяваме, че Берлин, заедно с други партньори от Северна Европа, ще се съгласят да бъде предоставена на Рим по-щедра финансова подкрепа, отколкото досега. Ако това не се случи, глобалната икономика трябва да се подготви за разрушителното излизане на Италия от еврозоната, което ще доведе до огромна дългова криза на Стария континент.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща