Коронавирусът: глобална паника или възможност за печалба?

Световните финансови регулатори бързат да наливат пари в икономиката, като пръв реагира Федералният резерв на САЩ, който неочаквано понижи основната лихва с 0.5%

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
1285
article picture alt description

Епидемията от новия коронавирус обхвана цялата планета и засенчи почти всички важни събития в света на политиката, икономиката и финансите. Паниката не подмина и борсите. Глобалната икономика е парализирана: работата във заводите и фабриките спират, съветват хората да не напускат домовете си, производството и транспорта са силно ограничени. Индексът на мениджърите по покупките на Китай (PMI) напълно се срина до исторически ниски нива. Не е изненадващо, че инвеститорите започнаха да разпродават акции и да търгуват със стокови активи, за да намалят тяхната стойност. Задава се спад и в търсенето.

Световните финансови регулатори бързат да наливат пари в икономиката

Федералният резерв на САЩ (Фед) не можа да устои, на 3 март членовете на банковия регулатор не изчакаха следващото заседание, насрочено за 18 март, и намалиха изненадващо основата лихва с 0.5%. Извънредното заседание не е обичайна практика на Фед - последният път, когато американският регулатор трябваше да предприеме подобни мерки, беше преди повече от 10 години в разгара на кризата през 2008 г. Въпреки това, Фед започна да говори за това малко по-рано, когато американските борсови индекси направиха най-бързото спускане в своята история. Вярно е, че се очакваше намаляване на лихвите през март, но регулаторът реши да изненада пазарните участници.

Специално заслужава да се отбележи, че председателят на Фед Джером Пауъл всъщност направи това, което президентът Доналд Тръмп иска почти на всеки две седмици. Сега за САЩ ще бъде по-лесно да финансира своя огромен бюджетен дефицит. Доходността по държавните облигации е близо до историческите най-ниските нива, под 1%, което притиска долара.

Заработи правилото: купувай при слухове, продавай при факти, а решението на Федералния резерв на САЩ се възприема негативно, но има още едно неписано правило: Не воювайте с Фед! Всъщност решението на Федералния резерв предлага добри възможности за печелене на пари. Както казва Джон Рокфелер: „Купувайте, когато по улиците се лее кръв.“

Преди всички, големите играчи започнаха да оформят дълги средносрочни позиции, докато други изпразват своите портфейли. Основните покупки, очевидно, са направени още в "черния петък" на 28 февруари, когато разпродажбите достигнаха своя пик. Колосалният обем на търговия доказва това. В допълнение, според финансови медии, 125 милиарда долара от пенсионните фондова излязоха на фондовия пазар в САЩ.

В края на всеки месец много пазарни участници ребалансират портфейлите си

продават някои активи и купуват други. Не бива да се забравя, че цената на активите се определя от стойността на парите. Пазарите същестуват повече от 10 години в условия на ултра мека парична политика и отдавна са загубили връзката си с реалното състояние на икономиката. Ярък пример са очакванията за глобален икономически растеж и динамика на индексите на акциите както в периода 2013-2015 г. Икономисти и анализатори предупреждаваха и посочваха фактори, които сочат спад, но пазарите продължават да растат.

Това се случи поради една проста причина - парите бяха евтини, а лихвите на Фед на минимални стойности. Сривът в края на февруари бързо направи акциите в САЩ и на други пазари привлекателни. Федералният резерв рязко намали лихвите с половин процент в диапазона  от 1.0 до 1.25% годишно – минимум, какъвто не е достиган от 2017 г., а акциите не само поевтиняха значително в абсолютни стойности, но и изглеждат много привлекателни за купуване, като се има предвид т. нар. безрискова премия, коментират от базираната в Швейцария компания FP Wealth Solutions SA за обслужване на богати лица и компании.

Държавните облигации на Министерството на финансите на САЩ се смятат за безрисков актив

Именно върху това се изграждат всички финансови модели. Ако този процент е твърде нисък, финансовите институции избират по-рискови активи, по-специално акции: или поради дивидентна доходност, която е по-висока за тях, или поради очаквания за растеж на цената. И в двата случая парите се прехвърлят от облигации в акции, тъй като безрисковата премия е твърде ниска. Сега доходността на 10-годишните американски облигации спадна под 1%.

Като се има предвид понижението на цената, дивидентната доходност на отделни акции сега е доста висока. Например на Exxon Mobil в пика на спада доходността достигна дори 7%.

Големите инвеститори работят на пазара, за да печелят пари

и е малко вероятно да се интересуват от разрастването на епидемията на вируса, при положение, че могат да реализират добри печалби. Освен това Федералният резерв буквално подтикна пазарните участници да правят сделки. Не бива, обаче, да се изключва възможността през следващите месеци лихвите да бъдат намалени още.

Goldman Sachs, например, вече заяви, че очаква още две намаления на ставките от 0.25 процента на срещите на Фед през март и април. Затова и в средносрочен план вероятността от възходящ тренд на пазара на акции и е висока. До лятото цените на акциите могат да нараснат значително, а след това пазарът може да започне да печели от други случаи, ако коронавирусната инфекция бъде овладяна. Подобна гледна точка може да изглежда прекалено оптимистична. В крайна сметка, такъв силен спад не би могъл да се случи просто така, затова има сериозни причини.

Наистина има причини

казва Игор Стремухов, старши партньор в FP Wealth Solutions SA, но те имат своята логика. Това не е паника в обичайния смисъл на думата и не бива да се мисли, че глобалните инвеститори се страхуват толкова много за коронавируса и икономическото забавяне. Сега не е 1929 годината, дори не е и 2000-тата, и няма т. нар. „борсови ями“, които брокерите да заобикалят.

Фондовете и банките отдавна използват роботи за търговия

и на тях се падат повече от половината транзакции на борсата. Те работят по определени алгоритми. Скоростта на движенията се увеличава, но има и страничен ефект: при падане се задейства своеобразен механизъм за саморазрушаване, който вече беше наблюдаван в края на 2018 година.

Пазарът на опции

По време на борсово рали търговците активно продават т. нар. опционни окови, но в момента, когато индексите започнат да спадат, те са принудени да намалят рисковете и да хеджират позициите, като продават фючърси или акции, включени в понижаващия се индекс, за да намалят загубите.

Роботите правят това по предварително разработени математически модели, чужди са на емоциите и на всякакви другите мисли - има само числа. И колкото по-силен е спадът, толкова повече те увеличават продажбите, за да сведат до минимум опциите. Потвърждението на тези думи може лесно да се намери на търговски платформи с опции*, където обемът на търговия с американски опции е почти равен на обема на търговия с основни ценни книжа, а отношението опция/базово съотношение достигна 14-годишен максимум.

По този начин всеки спад провокира още по-големи разпродажби и още по-голямо понижение на котировките. В един момент по-пасивните фондове задействат управлението на риска и започват да продават своите портфейли. Всичко това води до онова, което видяхме миналата седмица.

Но в един момент пасивните фондове завършват с ликвидацията на портфейлите си, а ситуацията с търгувани книжа на активни търговци се стабилизира. Сега Федералният резерв протяга ръка за помощ на пазарите, а свежите пари не могат да съществуват в системата просто така, те ще отидат в някакви активи, най-вероятно финансови.

* Опциите са финансови инструменти, които дават право на техния притежател да закупи или продаде даден актив на предварително определена цена. Има два вида опции – "call" и "put" опции. Притежателят на "call" опция има право да купи дадения актив на определена цена - “страйк” след определен период – падеж на опцията. Притежателят на "put" опция има правото да продаде дадения актив на “страйк” цената на датата на падежа (или преди това) в зависимост от типа на опцията.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща