Колко струва на украинските АЕЦ приятелството с Westinghouse

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
3613
article picture alt description

Американската Westinghouse продължава експанзията си в Украйна, но продукцията й не е станала по-евтина за атомните електроцентрали. По документи, на които се позовава eаdaily, горивните касети (наричани още топлоотделящи сборки, б.р.) от Westinghouse, както и преди са губещи по отношение на цената спрямо руските и разликата достига до една трета от стойността. Не помага дори по-евтиното, отколкото в Европа ядрено гориво, което се купува от дъщерна компания на „Росатом“, пише изданието.

Westinghouse  и украинската „Енергоатом“ през септември подписаха меморандум, според който се разширява не само броят на реакторите на АЕЦ за използване на американските горивни касети. Националната компания (на Украйна) разглежда възможността за допускане на Westinghouse и до реакторите ВВЕР-440. Сега американците доставят горивни касети за шест реактора ВВЕР-1000 на две украински атомни електроцентрали.

В същото време данните за доставка на касетите говорят за това, че американската продукция поскъпва и ценовата разлика между нея и руската се увеличава. Така по данни на международния сайт за експортно-импортни операции Importgenius, на 1 август шведския отдел на Westinghouse е доставил на „Енергоатом“ 42 броя горивни касети с уранов диоксид TB3-WR за реакторите ВВЕР-1000 за 623,8 млн. гривни (24,7 млн.долара).

Това означава, че средната цена за една касета е била 589 хил. долара. В същото време през септември миналата година, според изданието тя не е надхвърляла сумата от 534 хил. долара. Стойността на самото гориво тук няма никакво значение, тъй като в дадената цена е заложено само производството на горивната касета и надценката на производителя.

За да се разберат всички разходи за горивната касета трябва да се добави и стойността на горивото. То се доставя по договор на „Енергоатом“ с британско-холандската URENCO и InternexcoGmbh, която е дъщерна на швейцарската „Техснабекспорт“- външнотърговска компания на държавната корпорация „Росатом“.

В септемврийската декларация е дадена непълна информация за стойността на обогатения уран, който се е използвал за производството на горивните касетия, но тя може да стане ясна и от друг документ. На 13 февруари компанията „Техснабекспорт“ е доставила за шведското подразделение на Westinghouse за  Internexco Gmbh обогатен уран за 42 касети за сумата от 16,9 млн.долара. В резултат пълната цена на една горивна касета от Westinghouse съставлява през тази година 996 хил.долара. През миналата година при използването на руски обогатен уран тя е била 864 хил.долара, а с гориво на URENCO – 1,1 млн.долара.

Разликата със стойността на руските горивни касети се увеличава – до 321 хил.долара за една касета. По данни на Importgenius, на 1 август ПАО «Машиностроительный завод» (влиза в състава на горивната компания ТВЕЛ на „Росатом“)е доставил на Хмелницката АЕЦ на „Енергоатом“ 42 броя горивни касети за реакторите ВВЕР-1000 за сумата от 715,7 млн.гривни (28,38 млн.долара). И средната стойност на една горивна касета е била 675 хил.долара.

Днес на украинските АЕЦ дела на горивните касети, произведени в Русия, както и преди надхвърлят американските. По данни на държавната статистика на Украйна, за осемте месеца на тази година компанията ТВЕЛ е доставила на „Енергоатом“ продукция за 128 млн. долара, а Westinghouse – за 100 млн. долара. Разликата обаче намалява и в Украйна се обсъжда вече и възможността за това Westinghouse да построи в страната завод за обогатяване на уран, който да се добива вътре в страната.
Анализаторите неведнъж са подчертавали, че покупката на американски горивни касети има политически подтекст и украинската страна не обръща внимание дори на технологичните рискове. Освен това, според експертите, доставените в Украйна американски горивни касети се отличават от руските по нивото на обогатен уран-235. Ако в продукцията на Westinghouse той съставлява 3,48-3,82%, то в горивните касети на ТВЕЛ е 3,99-4,38 %. Този показател влияе непосредствено върху топлинната мощност и срокът на изгаряне, така и на себестойността на производството. Базирайки се на разказ на източници от украинският атомен сектор, изданието отбелязва, че американските горивни касети, както и преди се използват в режим на проектна експлоатация и американците се страхуват да увеличат нивото на обогатяване на уран. Както е известно, основният проблем на касетите на Westinghouse винаги е била деформацията, факт, върху който неведнъж е регистриран на украинските АЕЦ.

„По правило горивото винаги е свързано с реакторната технология. За съжаление, те правят опит да влязат и да станат алтернативен доставчик и това им се отдава само в Украйна, благодарение на политическия ресурс. Украйна се опитва да мине бързо по този път и създава рискове, както технологични, така и екологични“, каза генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов в интервю за РБК през април, припомня още изданието.

„Сътрудничеството с Westinghouse заема определящо място в компанията, тъй като то касае практически всички основни направления от работата на „Енергоатом“. Сред тези направления е диверсификацията на източниците на доставка  на ядрено гориво за АЕЦ в Укрйна, и още към края на 2019 година очакваме, че горивото на Westinghouse на трети енергоблок на Южно-Украинскта АЕЦ ще бъде преведено в режим на промишлена експлоатация. През миналата година за пръв път в историята енергоблок №3 на Южно-Украинската АЕЦ премина напълно на гориво, производство на Westinghouse, а през тази година по време на плановия ремонт гориво на Westinghouse ще бъде напълно заредено и енергоблок №5 на Запорожката АЕЦ“, заявява от своя страна пред агенция УНИАН през септември председателят на „Енергоатом“ Юрий Недашковски, цитиран също от изданието.

По EADaily

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща