КЗК бави топката, спря и новото производство по сделката между Инерком и ЧЕЗ

Посочената от антимонополистите причина е делото във Върховния административен съд

Енергетика / Анализи / Интервюта
Галина Александрова
2968
article picture alt description

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ спира образуваното производство по преписката за предстояща концентрация евентуалната сделка между "Инерком" и ЧЕЗ за придобиването на българските активи на чешкото дружество.

Регулаторът образува ново производство на 14 декември 2018 г. , след като ВАС обяви за незаконен отказът на антимонополната комисия да открие нова процедура за концентрация. Това беше поискано от Инерком поради настъпилата съществената промяна в условията по сделката за активите на ЧЕЗ в България. Причината е, че Инерком продаде фотоволтаичния си бизнес и с това отпадна единственото основание за спиране на сделката, посочено в определението на КЗК. След определението на върховните административни съдии КЗК откри производство по искането на Инерком, но с Определение № 1446 от 20.12.2018 г спира образуваното производство. Решението за това е публикувано на сайта на КЗК на 27 декември 2018 г.

Антимонополистите аргументират решението си така: "... наличието на висящ съдебен спор и с цел избягване на противоречието между съдебни и административни актове, определя невъзможността на Комисията да се произнесе в рамките на своята компетентност по нотифицираната сделка за придобиването на пряк едноличен контрол от „Инерком България” ЕАД върху Предприятията от групата на ЧЕЗ а.с. в България".

Очевидно антимонополната комисия смята да продължи политиката си на блокиране на сделката, като протака окончателното си становище  поне до делото във Върховния административен съд. Неговото разглеждане е насрочено за месец май.

По оценка на правните експерти определението на КЗК е постановено в нарушение на основните принципи на ЗЗК и не съответства на целта на закона. Според тях че няма основание за спиране на производството по преписката поради висящото съдебно производство във връзка с обжалване на решение, постановено по друга преписка.

КЗК неправилно приема, че функцията на КЗК е да разрешава сделка между определени страни, с определен предмет и определена цел, а не концентрацията между предприятия, която ще настъпи в изпълнение на такава вече сключена сделка. "В съвременното българско право КЗК няма компетентност да въвежда разрешителен режим за сключването на сделка между конкретни страни (изрично установено и от Конституционния съд на РБ). По този начин КЗК отрича дори собствената си компетентност по закон – да приложи или приеме мерки за запазване на конкуренцията, ако я намери за застрашена – защото тези мерки не се основават на сключването на нова сделка с различна цел и различни страни. Доколкото това е решаващият мотив на Определението, повторен на няколко места (включително „пълна тъждественост на сделката и нейната цел“), освен че е произнесено при неправилно прилагане на закона, Определението е произнесено при пълна липса на мотиви", сочат правните експерти.

Според тях спирането на разглеждането на новата преписка от КЗК създава необосновани пречки пред свободното движение на капитали, тъй като възпрепятства приключването на сделка между две предприятия, учредени в различни държави от ЕС. Недопустимо е подходът при оценката на концентрации в държава – членка от ЕС да се различава толкова драстично от този на Европейската комисия, смятат юристите и сочат случаи, в които Европейската Комисия е била сезирана с искане да разреши концентрация между предприятия при наличие на висящ съдебен спор относно законосъобразността на решение относно същото придобиване.

От Инерком са обжалвали определението, с което КЗК спира образуваното производство по преписката. Компанията настоява ВАС да отмени последното определение на Комисията за защита на конкуренцията като незаконосъобразно, поради съществено нарушение на административнопроизводствените правила, противоречие с материалноправните разпореби на ЗЗК и несъответствие с целта на закона, и да върнете преписката на КЗК със задължителни указания по прилагане на закона, включително да продължи незабавно  производството и да се произнесе с решение по подаденото уведомление в установения от закона срок.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща