Каква ще е 2021 г. за суровините и валутите

Прогноза на Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
678
article picture alt description

Годината започна с очакванията за инфлация. Огромните държавни разходи и увеличаването на балансите на централните банки са в основата на промяната от дефлация към ръст на потребителските цени. Това има изключително голямо отражение върху финансовите пазари, а не само върху златото и петрола. Дори търговията с крипто-активи е повлияна от сериозни капиталови потоци с мотив, че се търси алтернатива на печатането на пари от централните банки. Покачването на инфлацията превърна държавните ценни книжа в точно обратното на хедж на скъпите акции. Те представляват дори риск за фондовия пазар, ако доходността по тях продължи да расте и доведе до нарастване на лихвените разходи в икономиката. Опасността е глобална, защото след ръст на дохода следва и поскъпване на долара, което бързо може да се превърне в проблем за възникващите пазари и оттам за растежа на глобалната икономика.

Най-добрата застраховка срещу инфлация

Златото има реномето на защита при растяща инфлация. Трябва да се знае, обаче, че исторически погледнато връзката на благородните метали и ръста на цените е свързана повече с обезценката на долара. Тя е силна в краткосрочен план и вероятно е изчерпала силата си, поне като гледаме корекцията в цената на златото от септември досега. Дали инвеститорите не дават сигнал, че не вярват в политиката не рефлация, която централните банкери и държавниците искат да приложат? Златото е предпочитан инструмент от опитните инвеститори с по-консервативен профил. „Милениум“ поколението заложи на криптоактивите, но ръстът на цените им е далеч по-комплексен случай, отколкото е напливът на капитали от Уолстрийт с цел защита от инфлация.

Това не означава, че златото няма да се справи в дългосрочен план в тази си роля. Всеки финансов актив ще го направи, тъй като става дума за обезценка на парите и намаляване на покупателната им способност.

Най-добра корелация с инфлацията показват две суровини – медта и петрола. Акциите на производителите на мед се покачиха поне със 100-200% от април досега. Търсенето на суровината расте заедно с възстановяването на китайската икономика.

Подобна е и ситуацията на петролния пазар. Шистовите производители пострадаха от кризата, докато държавните компании бавно връщат пазарните си позиции. Петролът успя да се покачи над равнището от 50 долара и образува новия си диапазон на търговия между 43 и 55 долара, който ще е определящ за цената през тази година. Намеренията на новия президент на САЩ да акцентира върху зелената икономика ще продължи да създава трудности за шистовите компании. Предстои да видим дали администрацията на Байдън няма да се превърне в още един шок за задлъжнелите независими производители. Акциите на големите петролни компании са инвестиция в стойност, защото имат добри дивиденти и балансите им не са натоварени с прекомерно високи дългове. Европейските компании вече инвестират в зелена икономика, така че някои от тях представляват възможност и за дългосрочна инвестиция.

Мястото на златото в инвестиционния портфейл

Ценните метали трябва да са обичайните 10-15% от инвестициите, разпределени в европейски борсово търгуван фонд със злато и акции някоя от водещите компании. С това ще се постигне диверсификация на риска и експозиция към суровини. Златото ще спечели от дългосрочното поевтиняване на долара, но всяка една корекция на Уолстрийт и поскъпване на щатската валута може да се окажат по-добри нива за влизане в позиция. Металът все още не показва признаци, че е приключил с корекцията си, която продължава от август досега. Съотношението злато/сребро дава ясен сигнал, че ценните метали не са обърнали тренда си дългосрочно и посоката на дългосрочното движение все още е нагоре. Ще познаем новия възход на металите, когато среброто започне да поскъпва повече от златото. Пробив нагоре на ценните метали ще отвори възможност за поскъпване при златото с нови 300-500 долара през годината, а среброто има потенциал за 50% ръст при подходящите условия.

Обезценката на долара

Щатската валута следва супер цикъл от две десетилетия, през които достига върхове и дъна. През миналата година доларът не успя да регистрира нов връх и почти достигна пиковата си стойност, регистрирана в началото на 2017 г. Очакванията на пазарните играчи са, че доларът ще продължи да поевтинява. Това не трябва да се счита за постоянен процес, а дори напротив. В ранния етап на промяната на тренда се наблюдават бързи и силни движения в двете посоки. Това прави много трудна прогнозата за годината, защото само в рамките на месец-два може да се наблюдава промяна в рамките на 5-10 цента в курсовете на основните валути. Съобразяването с очакваните събития може да се окаже по-полезно за определяне на очакваните върхове и дъна през тази година. Например, краткосрочно активизиране на потреблението през лятото и в началото на есента, когато вече трябва да има напредък във ваксинирането и да се ограничи разпространението на COVID-19, ще доведе до търсене на рискови активи и поскъпване на еврото. Тогава е очакваният пик за годината, като стойността може да достигне 1.30 EUR/USD. Съответно британският паунд ще гони 1.45 към долара, ако Brexit не доведе до съществена промяна в пазарните настроения.

Японската йена все още е по-ниско от пиковите си стойности регистрирани през 2016 г. Но в движението на валутата вече се наблюдава нещо характерно за по-късен етап на промяната на тренда, а именно по-плавното движение в посоката му. Силно ниво на подкрепа се очаква на 100 USD/JPY, като преодоляването му ще означава не само засилване на йената, но и ще доведе до ускорен спад на долар индекс. Ресурсните валути, като австралийският и канадският долар би трябвало да се представят най-силно в етап на рефлация и поскъпване на основните суровини. Но президентът Байдън вече сложи край на важния за Канада проект за петролопровод, който да свързва основните региони на добив на страната с Мексиканския залив. Това може да се окаже и неприятен ход срещу производството в САЩ и възможността за по-евтин износ. И същевременно да подкопае част от силата на канадския долар през тази година.

Краткосрочен ръст на долара

Необходимостта от краткосрочна корекция и поскъпване на долара не се дължи само на вече почти една година непрекъснато поскъпване на еврото. Фундаменталните причини включват пандемията и затварянето в Европа плюс неизвестните за общата търговия с Великобритания. Това, което може да свали по-силно еврото, е евентуален спад на Уолстрийт и търсене на сигурни активи. В такъв случай ръст на долара не трябва да се възприема като промяна на тренда, а като търсене на сигурност от инвеститорите. Ключовото ниво за еврото е 1.14 долара, откъдето е пробивът през юли и се разви последното покачване. По-силно покачване на долара няма да застраши дългосрочния ръст на еврото и е напълно възможно да се случи. Но едва спад под 1.08 EUR/USD до края на годината ще стане индикатор за коренна промяна на пазара и ще изисква нов анализ на събитията. Всяко едно от тези нива обаче дава възможност за покупка с отлично съотношение риск/печалба и средносрочна перспектива.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща