Илиян Василев: Ако борсата е безпристрастен арбитър, цената на газа може да падне до с 30-35 процента до края на годината

Лошото е, че един прекрасен инструмент като газовата борса се превръща в декорация и вместо различните доставчици да се борят за най-ниската цена, се получава както винаги - държим монопола на Газпром и на посредниците ненарушим, коментира експертът

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1169
article picture alt description

Направих си труда на проследя днес сделките на газовата борса. Имаше цена под 39 лева на мегаватчас. Но сделка стана за едни 1000 мегавата на цена 40 лева час. Което означава, че борсата е фиктивен регистратор на предварителни договорки. Знае се кой може да купи тези количества, знае се и кой е продал.Това коментира Илиян Василев, Managing Partner в Innovative Energy Solutions ltd и експерт по енергийна политика, във Фейсбук.

“Лошото е, че един прекрасен инструмент като газовата борса се превръща в декорация и вместо различните доставчици да се борят за най-ниската цена, се получава както винаги - държим монопола на Газпром и на посредниците ненарушим.

Следя нещата, но не съм търговец, нямам интерес. Просто анализатор, който съветва големи компании. И те няма да дойдат у нас при такива "игри". Когато най-големият потребител, включително Булгаргаз, си сключват предварителлно договорени сделки на възможно най-високите цени, без конкуренция, при наглалсени търгове, забравете че ще имаме ниски цени.

Ето ви снимка от днешната сесия - в 9.25 някой иска 1000 мегавата на 40 лева, десет секунди след това някой ги дава и сделката се затваря. А час преди това има предложение за значително по-ниска цена, което се пренебрегва. Още веднъж има по-ниска цена предложение, но купувачът се прави на разсеян и съзнателно купува на по-високата цена.

Както се казва пазар, ама за наши хора.

Следващият път очаквам да излязат и имената на купувача и на продавача, за да стане ясно кой прави далаверата. Познавате ги - далавераджии, конкуренцията не я познават. Навсякъде пунта маренета и на електроенергийнат, и на газовата борса.

Булгартрансгаз знае и мълчи. Ако направят разследване Борисов ще се разсърди”.

Малско по-рано отново във Фейсбук експертът кооментира:

“На българската газова борса се търгуват малки количества, от предварително договорени сделки, като разликите между регулираната и цената на сделката /ден напред/ е само 10 процента ,когато трябва да бъде над 20 процента /минимум, ако не и 30-40 процента надолу/. Причината е, че има много посредници и предварителни договорки, за да не се смъква цената прекалено драстично под регулираната, което ще постави Булгаргаз в положение да губи пазарни ниши драстично. Приказките за предстояща сделка с по-ниски цени с Газпром са пиар /до тук са "тати ще ми купи колело, ама друг път"/, който цели да отклони отговорността на това ръководство за години нищоправене и съзнателна игра в полза на Газпром за сметка на потребителите. Уж все са на сантиментри от сделка, а са подали в КЕВР някакво смешно намаление за април-май.

Силно се на надявам тези дни да има сделки на значително по-ниски цени и най-вече индустриалните потребители да обединят поръчките си за да получат по-ниски цени.
37-38 лева за МВтч са напълно постижими цени. След като на борсите са 22 лева, но има много излишни разходи в Гърция, и към тях като добавите комисионните на посредниците.

Ако борсата е безпристрастен арбитър, а не формален удостверители на вече сключени зад кадър сделки, до края на годината цената може да падне до с 30-35 процента.
Следете борсата тези дни - или посредниците ще блокират търговията или цената ще падне”.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща