Израел иска да създаде в Египет „Център за експорт на енергия“

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
957
article picture alt description

Йерусалим води преговори с Кайро за строителството на нов подводен газопровод между двете страни в рамките на по-рано съгласувана сделка от 15 млрд. щатски долара за експорт на израелски газ за Египет през следващите десетилетия.


Новото трасе ще разшири значително експортните възможности на Израел до неговият южен арабски съсед, което ще надхвърли значително максималните 7 млрд. куб м газ годишно, които сега могат да минават през съществуващия газопровод EMG на Синай.


Според информация на Bloomberg, министърът на енергетиката на Израел Ювал Щайниц обяви за амбициозен обсъжданият проект като част от по-широките „усилия за превръщането на Източното Средиземноморие в център за експорт на енергия до прага на Европа“.

„Засега още няма окончателно решение, но има преговори“ е заявил Щайниц пред агенцията в рамките на участие в първия Източно Средиземноморски газов форум в Кайро, посветен на енергийните трансформации и на общите инициативи в Източното Средиземноморие.
Във форума са участвали министрите на петрола от Израел, Гърция, Египет, Кипър, Йордания, Италия и Палестинската автономия. Те смятат да се срещната отново през април. Участниците в този форум са формулирали и обща цел: „Монетаризиране на резервите чрез използване на съществуващата инфраструктура и увеличаване на пропускателната мощност“.


Показателно е, че това е първо посещение на израелски министър в Египет от 2011 г., тоест от времето на Арабската пролет. Тогава мирният договор с Израел се оказа под въпрос.


„Строителството на газопровод, през който ще се транспортира газ от израелските морски находища Левиатан и Тамар към действащите LNG-заводи (заводи за втечнен природен газ) в Египет за преработка и реекспорт може да започне още през следващата година“, заявява Ювал Щайниц в интервю за Bloomberg.


Що се касае до големия проект East Med, който ще е насочен към енергийна диверсификация на доставките на газ за Европа и предложен от гръцкият министър Янис Маниатис през 2014 г., Щайниц потвърждава, че и по него има напредък. Министърът на енергетиката на Израел определя този проект като „най-дългият и на най-голяма дълбочина газопровод в света“, като добавя, че първоначалната стойност от 7 млрд. долара ще се финансира „от частни компании и институционални кредитори“ (т.е. финансови институции).


Предполага се, че подземният газопровод ще свърже Израел през Кипър с Гърция и Италия в рамките на мащабен проект за строителство, който по предварителни изчисления ще отнеме поне пет о шест години. Дейностите по East Med трябва да започнат още през следващата година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща