Затягането на петролните инвестиции е лоша новина и за вложенията в електромобили и водород

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
883
article picture alt description

Петролната компания Exxon Mobil Corp заяви, че ще намали капиталовите си инвестиции с 10 милиарда долара, до около две трети от планираното само преди месец. Това е второто най-голямо орязване на разходи в най-новата история на компанията, коментира агенция Bloomberg. И докато тези намаления на капитала са за в бъдещи периоди, динамиката на производството на петрол се променя в реално време.

В наскоро публикуван анализът на Rystad Energy, се посочва, че  производството на петрол вече е „затворено“, а производството умишлено е ограничено в Канада, Ирак, Венецуела и Бразилия. И в момента Exxon Mobil не е единственият от големите петролни играчи, които намаляват капиталовите си инвестиции в големи, дълготрайни активи като земя и инфраструктура. Същото важи и за по-малките компании и това е само един знак за наближаващите проблеми.

Този срив в разходите е в петролния сектор и се ръководи от цените на петрола, но може да има отражение и за енергийния преход.

Ето и краха на капиталовите инвестиции на нефтените и газовите компании, поставени в контекст: техните корпоративни насоки предполагат, че общата сума за орязване на разходи за годината ще бъде около 122 милиарда за големите петролни играчи. Отделно има планирани още 40 милиарда долара вложения от по-малки, независими проучвания и производство (E&P) фирми в Северна Америка – това са най-ниските нива на инвестиции от 2006 г. насам.  Банката на Федералния резерв на Канзас Сити направи проучване на много от тези по-малки компании в своя район и установи, че 40% са изправени пред несъстоятелност при сегашните цени на петрола по света.

Този спад на разходите ще има значение и извън пазарите на течни и газови въглеводороди. Нефтените специалисти като BP Plc и Royal Dutch Shell Plc са придобили вече мрежи за зареждане на електрически превозни средства. Въпреки че разходите за изграждането на тези мрежи намаляват, в сравнение с това, което нефтените компании харчат за платформи и тръбопроводи всяка година, все пак това изисква някакви капиталови разходи.

Shell също така планира да навлезе сериозно на пазара на електроенергия. „Вярваме, че можем да бъдем най-голямата компания за производство на електроенергия в света в началото на 30-те години на този век“, заяви наскоро пред телевизия Bloomberg Maarten Wetselaar, директор на отдела, отговарящ за природен газ и нови енергоизточници в Shell. Това също изисква капиталовложение и вероятно придобивания. Те може да са трансформационни стратегии, но те се изпълняват чрез корпоративни баланси и капиталови планове, както всяка друга корпоративна стратегия.

Тук става въпрос и за водорода.               

BNEF наскоро публикуваха своята перспектива за водородна икономика, показваща как тази „многостранно, съхраняемо и транспортируемо и екологично чисто гориво. Този ключов елемент може да играе решаваща роля в декарбонизирането на световната икономика. По-специално водородът може да бъде от решаващо значение в области, които са „трудни за преминаване към нискоемисионна икономика“. Електричеството може да се генерира от ВЕИ, а автомобилният транспорт може да се електрифицира, но процеси като производство на стомана, цимент, амоняк и стъкло се променят много по-трудно. Преминаването към водород, ако това се случи, ще отнеме няколко десетилетия и ще изисква стотици милиарди долари субсидии и капиталовложения. Ако водородът ще замества изцяло природния газ, за това ще са необходими повече от 630 милиарда долара инвестиции до 2050 г., само за транспортирането и съхранението му. Тези пари могат да идват от много места, разбира се. Но един от най-очевидните източници е от капиталовите бюджети на предприятията, които извличат, транспортират горивата, от които се нуждаем.  Ако петролните компании за известно време са извън играта на вложения, то инвестициите във водород почти сигурно ще бъде забавени, смятат експертите на Bloomberg.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща