Започна преоценката на Директивите за ВЕИ и за енергийна ефективност

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
3090
article picture alt description

Започна преоценката на Директивите за ВЕИ и за енергийна ефективност

В началото на август Европейската комисия публикува пътни карти за преглед на Директивата за енергийна ефективност и на Директивата за възобновяеми енергийни източници, за да информира заинтересованите страни и гражданите за целите на тази инициатива и какви варианти на политики се обмислят. С това стартира седемседмичен период (3 Август - 21 септември) за обратна връзка от обществото по концепцията, за да продължи по-нататъшната подготвителна работа на Комисията за тези прегледи.


За възобновяемите енергийни източници пътната карта е под формата на начална оценка на въздействието. Тя ще оцени дали целта на ЕС за възобновяема енергия трябва да бъде повишена и дали други части от директивата ще трябва да бъдат изменени, в съответствие с текущата оценка в основата на Плана за климата за 2030 г. и други, вече приети инициативи, като Стратегия за биологичното разнообразие, Стратегията интеграция на енергийните системи и Водородната стратегия, както и националните планове за енергетика и климат на държавите-членки.

За енергийната ефективност се предвижда комбинирана оценка на пътната карта и оценка на въздействието. Оценката ще преразгледа адекватността на директивата с оглед на съществуващите цели, политики и мерки за енергийна ефективност, заложени в националните планове за енергетика и климат, и като се вземе предвид по-високата цел за климата и последните инициативи на Комисията, като Стратегията за интеграция на енергийните системи. Резултатите от оценката ще дадат представа за оставащите икономически, екологични, поведенчески и организационни бариери, за да се намерят допълнителни решения за подобряване на рамката за енергийна ефективност.

Пътните карти трябва да допълват цялостната оценка на въздействието, която се извършва за плана за постигане на климатичните цели за 2030 г. и работата, която се извършва по Директивата за системата за търговия с емисии; Регламента за споделяне на усилията, използването на земята, промяната на земеползването и регулирането на горите и стандартите за емисии на CO2 за автомобили и микробуси. Предвижда се резултатите от прегледа и евентуалните предложения за промени да бъдат представени през юни 2021 г.

Повече в линковете по-долу.

Пътна карта за Директивата за ВЕИ

Пътна карта за Директивата за ЕЕ. На 20 юли 2020 г. Европейската комисия публикува доклада си за Оценка за 2019 г. на напредъка на държавите членки по националните цели за енергийна ефективност за 2020 г. и по прилагането на Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност, съгласно член 24, параграф 3 от същата директива

Още за Директивата за ВЕИ

Още за Директивата за енергийна ефективност

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща