Заплахата, но и психозата за коронавируса заплашват туризма и в България

Туроператори и хотелиери предупреждават първо за големи загуби, а след това идвали фалитите

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
899
article picture alt description

Всички прогнози сочат, че след транспорта, туризмът ще е сред най-силно засегнатите сектори от коронавирусната епидемия. Преди дни Световният съвет по туризъм предупреди бранша, че кризата, свързана с инфекциозното заболяване, както и мерките, предприети за борба с него, може да ощетят световния туризъм с не по-малко от 22 млрд. долара.

„В глобален мащаб това е най-неблагоприятната ситуация за масовия туризъм след Втората световна война. Ние се явяваме все пак към момента един оазис на сигурност и дано да продължава да бъде така, защото иначе ще понесем големи щети“, коментира пред БНТ Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Още за епидемията: Коронавирусът: глобална паника или възможност за печалба?

Липсват точни прогнози за щетите

Точни прогнози за щетите, които ще нанесе вирусната зараза на българския туризъм не са правени, но хотелиери и туроператори предупреждават, че първо ще има големи загуби, а след това и фалити, особено, ако вирусът проникне и в нашата страна.

В туризма са заети 11.3% от работещите българи, според последните данни на „Евростат“, което означава, че има голяма вероятност поне 30 на сто от тях да останат без работа. По последни данни на Националния статистически институт (НСИ) през последното тримесечие на 2019 общият брой на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години е 3 222 700 души, от  които 1 742 300 мъже и 1 480 400 хил. жени. Това означава, че около 364 хиляди са заетите в туризма. Ако най-песимистичните очакванията на хотелиери и туроператори се оправдаят за фалити, от които да пострадат около 30 на сто от заетите в сектора, означава, че без работа в близките два-три месеца може да останат около 109 хиляди души.

Туроператори и хотелиери вече отчитат загуби

На този етап хотелиери и туроператори алармират, че заради заплахата, но и заради нарастващата психоза за коронавируса, търпят загуби. Особено, след като епидемията достигна Европа. Особено след съобщението, че и в Сърбия е регистриран заразен човек, на Балканите без заразени остават само България и Турци, което също ще подсили страха на болестта.

Нарастват случаите да се отказват организирани екскурзии в чужбина, а хотелиерите са притеснени, че заради епидемията се отлагат туристически борси, на които да представят продукта си. За първи път в 54-годишната му история, заради разпространението на Covid-19 беше отменено най-голямото туристическо изложение в света, което трябваше да се проведе в Берлин от 4 до 8 март.

В момента имаме доста анулирани резервации за европейските дестинации Италия, Франция, Швейцария. Все още нямаме отказ от пътувания за Египет и Турция. Като цяло отражението е негативно“, оцени ситуацията Анелия Василева, управител на туроператорска фирма пред БНТ.

Въпреки призива на туристическите компании хората да не се поддават на паника, но се случва точно това. „Една клиентка, която анулира пътуването си до Йордания, което е след 2 дни. Дестинация, до която полетът е директен и дестинация, в която няма регистрирани случаи и на коронавирус. Но уплахата, паниката, за съжаление играе лоша шега и тази дама с ясното съзнание, че ще загуби всичко, което е платила по това пътуване“, казва Екатерина Георгиева - туроператор.

По думите на Анелия Василева, оборотите са спаднали изключително и ще бъде много трудно възстановяването в рамките на месеци, а може би и година.

Пренасочване към родните курорти

Фактът, че засега България остава встрани от епидемията, може да се отрази благоприятно на вътрешния туризъм и икономиката ни като привлече повече чуждестранни туристи, успокояват от бранша. Затова е туроператорите са започнали акция да рекламират вътрешния туризъм – хотелите, пътуванията и курорти ни, родният продукт като цяло. Благодарение на това, туроператори прогнозират, че много български туристи ще предпочетат това лято да почиват по нашето Черноморие.

Проучване на БНТ показва, че в курортите край Варна засега няма нито една отменена резервация за Великденските и майските празници, когато по традиция идват много туристи от Румъния.

Не липсват и злоупотреби

На фона на случващото се със здравето на хората, реалните икономически проблеми може да се окажат много по-големи, ако заразата с коронавирусът не бъде овладяна. Два от секторите, които вече губят заради епидемията, са туризмът и транспортът. Но и там не липсват злоупотреби. В Комисията за защита на потребителите (КЗП) постъпват много сигнали за отказано възстановяване на средства за пътуване в страни и региони, засегнати от коронавируса. По този повод преди седмица председателят на КЗП Димитър Маргаритов препоръча: „Основният и най-важен съвет е да запазим спокойствие и да следваме съветите на експертите. Ако сме си запазили и заплатили пътуване от туроператор за място, където има наличие на коронавирус, можем да си получим парите обратно. Законът е казал, че могат да ни бъдат върнати парите, ако има обявено официално, че на даденото място има заразен, т.е възникнало е форс мажорно обстоятелство каквато е вирусната епидемия."

Проверки на КЗП показват, че с основание отказва възстановяване на авансово внесени средства за почивки и пътувания през лятото. Това, според Димитър Маргаритов, е нормално. Не се възстановяват и средства за пътувания за региони, за които няма официална информация за наличие на заразени от коронавируса.

„Най-важно е да се следи официалната информация, която излиза от съответната държава", заяви Маргаритов и отново призова за потребителско хладнокръвие, особено за по-късен период от време, макар че за тях в момента се предлагат и големи отстъпки. „В случая е по-важно да се погрижим за превенцията на здравето си, отколкото да се възползваме от по-евтините оферти", предупреди председателят на КЗП.

За индивидуалните пътувания, извън пакетните, предлагани от туроператорите, нещата са по-сложни. При тях зависи от политиката на превозвача или хотелиера. Маргаритов даде пример с отменените полети „България еър" за Милано до 27 март, а закупилите билетите си за този период могат да си получат парите обратно.

Ситуацията с Италия може да стане критична за туроператорите

По данни на туроператорите преди ди от Министерството на туризма обявиха, че до края на юни около 10 000 българи са направили резервации за Италия. Като се има предвид, че за много региони вече са обявени т. нар. форсмажорни обстоятелства, много от тях имат право да си поискат обратно парите.

Още за коронавируса:

Златото се върна на 7-годишен връх, рекордно поскъпване на паладия

Световната банка отпуска 12 млрд. долара за борба с коронавируса

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща