ЕС и отказът от долара

Европейската комисия иска да повиши ролята на еврото при заплащането за петрола , природния газ и другите суровини. Москва призова за същото по-рано, но с друга цел.

Икономика / Анализи / Интервюта
Галина Александрова
960
article picture alt description

Европейският съюз е най-големият в свето вносител на петрол и газ. Всяка година той плаща 300 милиарда евро, при това около 85% от плащанията се осъществяват в долари. Сходна ситуация се наблюдава и на останалите суровинни и финансови пазари, където американската валута заема днес господстващо положение. „Голямото мнозинство от нашите дългосрочни договори за внос на енергоносители не са в евро. Това говори за неустойчивостта на ситуацията и не отразява ролята, която еврото трябва да играе в света“, заяви еврокомисарят Мигел Ариас Канете, който отговаря в момента за енергетиката.

С тази сфера Еврокомисията започна отказа от долара, представяйки през декември 2018 г. своите препоръки. Те представляват набор от призиви към държавите-членки на ЕС и участниците на пазара. Например, правителствата трябва да налагат използването на еврото както в търговията с енергоносители с трети страни, така и на пазарите вътре в самите европейски държави, смятат в Брюксел. А участниците на газовия пазар са посъветвани веднага да сключват договори в евро.

Нито ЕК, нито правителствата на държавите от ЕС могат да оказват на частните компании каква валута да използват при сключването на сделки. По тази причина в Брюксел решиха да проведат допитване сред всички заинтересовани участници. Консултациите по този въпрос започнаха в края на януари 2019 г.: в сектора на храните, металите и минералните суровини, на финансовите пазари. ЕК стартира консултациите в областта на енергетиката на 14 февруари.

По-конкретно в Брюксел искат да научат в какви валути компаниите правят своите плащания, с кои региони търгуват в евро, какви прегради пречат на еврото да играе по-голяма роля, какви предимства и проблеми компаниите очакват от увеличаването на търговията в евро. Очаква се консултациите да приключат до края на март, а до лятото се планира да бъдат представени резултатите. Експертът от брюкселския икономически аналитичен център Bruegel Елена Рибакова смята, че консултациите са правилният подход, защото чиновниците и икономистите не познават в детайли пазара. Но тя добавя, че това за момента е само отправна точка.

Отказът от долара: съвпаднаха ли интересите на ЕС и Русия?

През септември 2018 г. председателят на Европейската комисия провъзгласи целта да се повиши ролята на еврото. Малко по-рано за същото започнаха да говорят и руските власти. Според Рибакова изявленията на редица техни представители, включително на руския президент Владимир Путин и на премиера Дмитрий Медведев, показват, че Москва е „изключително заинтересована да се премине към евро“. Русия вече води преговори с останалите страни, например Турция, а с Китай вече се сключват сделки в юани.

Следователно, за разлика от много други сфери, където интересите на ЕС и Русия не съвпадат, в увеличаването на ролята на еврото са заинтересовани и двете страни, отбелязва Рибакова. „И Русия няма да иска нищо в замяна за търговията в евро, защото това е изгодно и за нея, защото й позволява да се диверсифицира, да намали използването на долара“, уточнява експертът.

Рибакова отбелязва големите различия между пазарите на природния газ и петрола. Що се отнася до „синьото гориво“ единственото, което се иска е „Газпром“ и клиентите на руския газ в ЕС да се договорят за преминаване на плащанията в евро. Най-лесно това може да се направи в случаите при сключването на краткосрочни договори. Но въпреки това ще остане въпросът за застраховане на рисковете, които могат да възникнат заради световните цени на нефта, добавя Рибакова. „Изхождайки обаче от решителността на руското правителство да промени положението, мисля, че „Газпром“ ще бъде убеден“, отбелязва тя.

В ЕС искат да създадат еталонна марка петрол

Ако в долари се плащат около 70% от вноса на газ в ЕС, то всички договори за петрола са само в долари. По тази причина Еврокомисията съветва да се създаде еталонна марка петрол в евро. Двете главни марки в момента са „Брент“ и WTI. За Европа основно значение има „Брент“, при това тя се търгува в американски долари.

Рибакова смята, че създаването на еталонна марка в евро би било полезно, защото това ще отразява действителността, че Европа е вносител на петрола, а също така ще отстрани необходимостта да се застраховат рисковете, свързани както с цената на петрола, така и със стойността на долара.

Това би било много изгодно, например, за авиокомпаниите от ЕС, които продават билетите си в евро, докато голямата част от разходите им се състоят от плащанията на горивото, цената на което зависи от сделки в долари.

Създаването на еталонна марка нефт не е невъзможно, но ще бъде доста трудно да се убедят участниците на пазара да направят такава радикална промяна. „Съществува също така възможността тя да бъде създадена на борсата, която търгува малко с петрол, като например, „Дойче Бьорзе“, но това ще бъде по-трудно“, добавя тя. През март 2018 г. Китай вече създаде своя еталонна марка Shanghai crude, а Русия още преди нея стартира учебна търговия с фючърси на сорт „Уралс“. ЕС, за разлика от Китай или Русия, не може да предписва на компаниите да използват еталонна марка в евро, той може единствено да създаде условията за тази цел. Въпреки това перспективата на марката в евро е по-добра, отколкото в юана или рубли, смята Рибакова. „В ЕС и ликвидността на пазарите, и правната система внушават много по-голямо доверие“, уточнява тя.

Скромните валутни цели на Еврокомисията

Финансовите пазари се изследват от друг експерт на Bruegel, Франческо Пападия. „ЕК дори не си прави труда, че може да постигне много големи резултати благодарение на тази инициатива. Тя признава, че възможността еврото да стане истински конкурент на долара като водеща международна валута дори не се обсъжда“, отбелязва той.

Според експерта еврото за момента може само да отвоюва позиции, загубени по време на еврокризата. От ЕК заявяват, че сега само 20% от дълговите книжа в света се емитират в евро, докато през 2007 г. тази цифра е достигала 40%. Според Пападия, повишаването на ролята на еврото може да донесе полза не само вътре в ЕС, но и на други страни, например Украйна. „Малко е вероятно Латинска Америка или по-голямата част от Азия да започнат широко да използват еврото, но съседните на ЕС държави ще имат избор – да използват долара или еврото“, заявява експертът.

-----------------------------------------------

Анализът е публикуван в БГНЕС и Дойче Веле

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща