Ердоган се среща с Путин - какво да очакваме?

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
535
article picture alt description

Реджеп Ердоган все пак успя да си уреди среща с Владимир Путин. На 5 март турският президент очаква да постигне споразумение за прекратяване на огъня и връщането на сирийските войски на първоначалните си позиции в Кремъл, но това няма да е лесно. Москва многократно прави отстъпки на Анкара (както за Идлиб, така и по кюрдския въпрос), като не получи нищо в замяна. В допълнение, шансовете на Ердоган са намалени от собствената му нетърпеливост и най-важното – от опитите да привлече подкрепата на НАТО, САЩ и ЕС срещу Русия: Путин, както знаете, не харесва това, пише руският вестник “Московский Комсомолец“., цитиран от Агенция Фокус

Ердоган прекара две седмици, за да принуди Кремъл да се съгласи на преговори, от които всъщност няма нужда. Отначало това беше среща на върха с участието на Еманюел Макрон и Ангела Меркел в Истанбул, но руската страна отхвърли тази идея напълно, тъй като Путин беше в очевидно уязвима позиция - „един срещу трима“.

Тогава турците започнаха да говорят за координиране на двустранна среща в Анкара или в Истанбул на 5 март. Но прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков нарече тези изявления "фалшиви" - "президентът има други работни планове в този ден". Ердоган нямаше друг избор, освен да прибегне до тактиката на принуда за преговори: той поиска подкрепа от НАТО, отмени разполагането на С-400, планирано за април, започна да заплашва, че ще блокира проливите, и също така се обади на Доналд Тръмп. "Той ме попита: какво мислиш, че Путин иска в Сирия? Отговорих му, че не знам, но след това той отговори: те имат тема за петрола там. Тръмп се интересуваше: има ли петрол? Аз казах да" преразказа разговора си с американския лидер Ердоган.

На този фон Кремъл все пак реши да направи отстъпки и да се съгласи на среща на 5 март, но вече на своята територия. Освен това не в Сочи, както би било удобно за Ердоган, а в Москва: в края на краищата никой не отменя „работните планове“ във вътрешния дневен ред. В същия ден Путин, както обеща Песков, възнамерява да се срещне с лидерите на фракциите в Думата относно измененията в конституцията. Тази тема е представена като по-важна, затова за руско-турските преговори е определен предварително срок - 4 часа, като се вземе предвид обядът. Вече е известно, че турският лидер ще бъде придружаван от министрите на външните работи и отбраната, както и ръководителя на разузнавателната служба. Приблизително същият състав на участниците е планиран от руска страна.

Преди разговорите Ердоган (поне публично) спря да обвинява Русия, че е безотговорна, като се съсредоточи върху обвиненията по адрес на "кървавия режим на Асад". Играта за увеличаване на залозите обаче продължи.

За няколко дни турците (въпреки режима на „закрито небе“) унищожиха три самолета на сирийските ВВС и няколкостотин войници и проирански бойци. И най-важното е, че те започнаха активно да използват миграционната карта, осигурявайки организиран транспорт на бежанците до гръцката граница, като ги представиха като жертви на хуманитарната криза в Идлиб. Целта на това изнудване не е трудно да се предвиди: Анкара очаква ЕС да се уплаши и да започне да оказва натиск върху Путин с нови санкции. Историята обаче подсказва, че в случая с руския президент тази тактика обикновено не работи. И дори води до резултати, точно противоположни на очакваните.

Ердоган вече заяви, че целта на пътуването му до Москва е прекратяване на огъня в Идлиб и изтеглянето на сирийските войски и техните руски инструктори към демаркационната линия, установена в меморандума от Сочи за 2018 г. Разбира се, той няма да има нищо против, ако Путин напусне Идлиб и Сирия напълно, но тъй като такъв сценарий е невъзможен, той би се съгласил, ако предварително договореното статукво бъде възстановено.

Защо Ердоган се нуждае от това, е разбираемо. Въпросът е защо Москва се нуждае от това? Кремъл вече направи отстъпки, като на няколко пъти спря борбата срещу „последната крепост на терористите“ в Сирия и позволи на турския лидер частично да почисти Сирийски Кюрдистан: в хода на две операции „Маслинова клонка“ и „Извор на мира“ 385 хиляди кюрди напуснаха традиционните си райони. В същото време Турция, както подчертаха от Министерството на отбраната и Министерството на външните работи, не изпълни задълженията си: опозицията не бе отделена от джихадистите и изтеглянето на терористите не бе осигурено.

Ако офанзивата бъде спряна сега, бойците отново ще имат почивка, ще могат да се прегрупират, да излекуват ранените, а също така да получат оръжие и подкрепления. Путин разбира това много добре и най-вероятно няма да се подаде на уловката на Ердоган. Приемливият за Москва резултат от преговорите е договарянето на нова демаркационна линия и консолидирането на територии, вече завладени от сирийските правителствени сили.

За да демонстрират предварително какво точно не трябва да настоява (Ердоган) в Кремъл, руската полиция влезе в ключовия град в Идлиб - Саракиб, над който турците се опитаха да получат контрол, и окачи трикольорите в навечерието на срещата между Путин и Ердоган.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща