Електроенергийните борси на Европа все още са с мартенско настроение

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1021
article picture alt description

Очаквано и на пръв поглед без изненади европейските електроенергийни борси стартират първия работен ден в сегмента пазар „ден напред“ с ръст, но все още с мартенски настроения. Защото въпреки обявените намерения за вдигане на ограничителните мерки заради COVID-19 цените остават с една идея по-ниски от тези, които биха били при активно работеща икономика. Не само купувачите на електроенергия, но и производителите изглеждат притеснени. Засега финансов ресурс все още се намира, но този сектор се нуждае от много по-голямо обгрижване и от държава и от всички по веригата, но не само за да светят крушките. Енергетиката отдавна не е само топло и светло. И като пример, седмицата за две от  европейските електроенергийни борси не тръгна много добре. С ден за доставка 21 април, на електроенергийните борси на Германия и Белгия бе отчетена за пореден път отрицателна цена – минус 16.15 евро/МВтч (спад от 761.4 %) и минус 14.99 евро/МВтч (понижение от 652.2 %). Вече е ясно, че това не е добра новина.  Така още с ден за доставка 21 април европейските електроенергийни борси тръгнаха с огромна разлика – на другия полюс остава Полша с цена от 36.87 евро/МВтч (+3%). В следващите два дни повечето европейски електроенергийни борси отчетоха ръст. Последва редовния спад при търговията с ден за доставка 25 април, разнопосочна търговия с ден за доставка 26 април. И очаквано – скок при търговията с ден за доставка 27 април, вариращ от 8.8 % (Полша -38.68 евро/МВтч) до 65 % (Румъния – 36.75 евро/МВтч) и разбира се 74.1 % в България, по данни на www.energylive.cloud.

Стойността на търгуваната електроенергия в сегмента „ден напред“ на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) стартира новата седмица с 11 евро повече. Ако с ден за доставка 20 април бе отчетена цена от 27.4 евро/МВтч, то с ден за доставка 27 април тя е 38.77 евро/МВтч. Както вече стана ясно това е най-високият ръст (74.1 % спрямо стойността от предходния ден 38.77 евро/МВтч), а и най-високата цена, постигната на електроенергийните борси в Европа. По-висока е дори от традиционно високите цени на Полша и Гърция (35.12 евро/МВтч). Разбира се на българската електроенергийна борса все още тече и висока активност в сегмента „пазар в рамките на деня“. През изминалата седмица борсовият оператор обаче предупреди участниците на пазара, че  „една от предвидените промени в Правилата за работа на пазарен сегмент „В рамките на деня“, които БНЕБ предлага чрез представения пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проект на Правила за работа на организиран борсов пазар, е премахването на всички разпоредби, регламентиращи процедурата по анулиране на сделки“.  Вече е ясно анулиране на сделки няма да има и в сегмента за дългосрочни договори.

Няма как да  се подмине и амбицията до края на годината да бъде въведена клирингова къща към БНЕБ. Остава да се види  как може да се случи  това. Не става въпрос за желание, а за финансов ресурс и разбира се за кадрови капацитет.  Ако се съди по информацията от протокола на борсовия съвет след отказа на клиринговите къщи ECCAG  и KELER заради това, че „пазарът е малък“, е „възможно локално решение“.  Например като „с полската клирингова къща/IRGiT/, която е създадена по местното законодателство и се приемат обезпечения под формата на паричен превод и на банкова гаранции“.

Що се отнася до високата волативност на електроенергийните борси в Европа в този сегмент, то тя се запазва. Остава отчетлива и разликата между различните пазари. Така например, ако цената на електроенергията на БНЕБ в този  сегмент се е повишила само с 11 евро като в тази граница се движат Румъния и Унгария, то какво да се каже за електроенергийните борси на Германия и Белгия, които от минусови цени при търговията с ден за доставка 27 април достига ниво от 25.50 евро/МВтч  и 21.77 евро/МВтч. Съществена разлика от над 10 евро за МВтч се наблюдава и при борсите на Португалия и Испания, Австрия и Нидерландия.

Най-общо това е сигнал, че на електроенергийния пазар и то не само в този сегмент има проблеми. Отчасти те  се дължат на различията в източниците, участващи на пазара, на структурата на самия пазар в различните страни, но и не само. Между другото на този фон, предвид епидемията от коронавируса и липсата на работеща икономика, а в България и липсата на либерализация, идеята за тарифни реформи в сектора не изглежда на място. По-скоро не електроенергийният пазар се нуждае от стъпки на уеднаквяване.

Пандемията предизвикана от новия коронавирус и дългият период на самоизолация вече се отразяват по-отчетливо, въпреки че електроенергийните борси все още на ценово ниво запазват мартенските настроения. Малкият и среден бизнес в Германия, Австрия, Франция, Испания и Италия постепенно все пак ще започне да излиза от процеса на самоизолация. Въпросът е кога ще дойде ред на индустрията, на промишлеността. Вероятно и това ще се случи, но вече при други условия и с много повече отговорности и за наети, и за работодатели, включително и с преразглеждане на понятието „производителност“, докато бъде открита ваксина срещу COVID-19. В частност тази седмица евролидерите ще дадат повече инструкции и надежди за финансовите мерки. За България това е важно, поради изключително експортния характер на икономиката. Резултатите ще станат ясни от движението на електроенергийните борси през настоящата седмица. Първият работен ден винаги е обнадеждаващ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща