Експерти: "Газпром" ще получи възможност да използва пълният капацитет на "Северен поток 2"

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
686
article picture alt description

Поправките в Газовата директива на Европейския съюз не е необходимо да повлияят върху запълването на „Северен поток 2“, като е много голяма вероятността проектът да получи изключение с възможност за ползване на пълен капацитет от „Газпром“, а въпросът само по отношение на сроковете на такова решение, става ясно от публикация на ТАСС, базирана на допитване до експерти.

Новата редакция на Газовата директива трябва да доведе до разпространение на морските газопроводи, влизащи на територията на ЕС нормите от третия енергиен пакет. Те включват изискванията за това, собственикът на такива обекти от инфраструктурата да не е газодобивна компания, а 50 % от мощностите (капацитета) на газопровода да се резервират за пренос от независими доставчици.

На 13 февруари ЕС и Европарламентът предварително одобриха затягане на Газовата директива на ЕС на основание на съществена преработка и смекчаване на проекта за поправките, разработени от Германия и Франция. Както съобщава ТАСС, позовавайки се на източник, проектът на Берлин и Париж премахва противоречивите поправки в Газовата директива по отношение на Конвенцията на ООН по морско право и ограничава получаването от ЕК на суверенните пълномощия на страните членки на ЕС.


От своя страна DPA вече съобщи, че преработената газова директива няма да блокира „Северен поток 2“.

По-рано френските и немски медии съобщиха, че Париж и Берлин са подготвили компромисен вариант на поправките в Газовата директива на ЕС, които им дават възможност да за твърдението за оставане на широки възможности за Берлин за осъществяване на проекта. Същността на предложението на Германия и Франция е в това, че страната, на която се намира входната точка за получаване на газ от морския газопровод, получава правото на избор на формула за прилагане върху проекта на правилата на Газовата директива. В случая при „Северен поток 2“ тази страна е Германия.

Както съобщи ЕК, поправките в документа ще бъдат окончателно утвърдени през следващите месеци. След предварителното политическо споразумение, текстът на директивата ще бъде подготвен на всички езици на ЕС и официално одобрен от ЕП и Съвета на ЕС. След това страните от ЕС трябва да приведат националното си законодателство в съответствие с изискванията на директивата.


Търсене на компромис

Заместник-генералния директор на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач смята, че ще бъде намерен разумен компромис.

„Всъщност поправките са много объркани. Теоретично Германия трябва да уведоми ЕК за намеренията си за провеждане на преговори с Русия. След това да ги проведе. Мисля, че ще бъде намерен компромисен вариант, нещо подобно на този, който в крайна сметка бе подписан за Opal”, отбелязва той.
Гривач смята, че Германия няма да иска от Русия достъп до газопровода на други доставчици, освен „Газпром“. „Трудно ми е да си представя на какви основания немците могат да искат от Москва да промени вътрешното си законодателство. Това може да бъде сметнато като опит за намеса във вътрешните работи. Да не говорим, че противоречи на нормите на международното право“, смята той.
Opal е един от газопроводите, свързващ „Северен поток“ с газотранспортната система на Централна и Западна Европа. Проектната му мощност е за над 36 млрд. куб м. Обезпечителните мерки от него бяха сваляне през юли 2017 г., припомня агенцията спорът, продължил доста дълго време.

Въпросът за сроковете

Директорът от  VYGON Consulting Мария Белова също е уверена, че „Газпром“ ще има възможност за използването на „Северен поток 2“ на пълна мощност.

„Обсъжданите сега поправки предвиждат възможност за страните от ЕС, до които идват газопроводи от трети страни да дават за тях изключения от законодателството. Тоест, де юре, възможност за използване на „Северен поток 2“ при пълна мощност от „Газпром“ има“, отбелязва тя.   

Въпреки това, предупреждава елова, предвидените процедури за получаване на такова изключение е доста дълга. „Ние вече имаме положителен пример за получаване на такова разрешение за запъване на наземната инфраструктура на „Северен поток“ - газопровода Opal. „, заявява тя.
Белова също изключва вариантът, според който за пълното запълване на „Северен поток 2“ ще е необходима либерализация на експорта на газ в Русия.

„Либерализацията на експорта на тръбопроводен газ  е отдавна обсъждана, но това е само една от съставляващите комплексни задачи за реформиране на вътрешния газов пазар на Русия. Такова решение изисква точна оценка и не трябва да е единствената стъпка в рамките на такава реформа. Затова външни ограничения върху запълването на нашите нови газопроводи по посока Европа няма да са основание за вземане на бързи решения за включване в тръбата на други руски производители на газ“, смята тя.

Европа е заинтересована

Анализаторът от Центъра по енергетика към „Сколково“ Сергей Капитонов смята ,че в този случай времето ще е на страната на „Газпром“. По думите му, ако Третият енергиен пакет бъде приложен към „Северен поток 2“, то пълно натоварване на газопровода на „Газпром“ е невъзможно – правилата предвиждат обезпечаване на 50 % достъп до тръбата на трети страни.


„На практика от експлоатацията на газопровода Opal виждаме, че получаване на правото на изключение от правилата е възможно, но самият процес на свалянето на ограниченията върху резервираните мощности отнема дълги години и дори положителното решение на ЕК е недостатъчно“, казва той, посочвайки, че могат да бъдат подадени очаквания от страни членки на ЕС.  При такива въпроси прецедентите не действат, припомня още той, като по думите му решението за „Северен поток 2“ може да се различава от това за Opal. Той смята още , че Германия ще лобира за „Северен поток 2“, но решението е на Брюксел и правителствата на страните членки на ЕС. „Освен това трябва да разберем, че времето играе и на страната на „Газпром“: газопроводът няма да влезе на пълна проектна мощност наведнъж, а освен това двете тръби, продължение на „Северен поток 2“ на територията  на Германия – газопроводът Eugal,  ще са готови към края на 2020 г. , казва той, като обяснява, че именно незапълването по технически причини може да се окаже болезнено за „Газпром“, но не и критично. Той подчертава също така от интереса на Европа за запазване на стабилни и  големи обеми за експорт. „Обемите и сроковете на ново транзитно споразумение през Украйна теоретично може да се окажат предмет на търг по въпроса за получаването на изключение от регулиране за „Северен поток 2“, отбелязва Капитонов. Той също обръща внимание, че въпросът за вътрешната либерализация на експорта може да се вземе само на високо политическо ниво.


Агенцията припомня, думите на финансовия директор на Nord Stream 2 Пол Коркоран, че строителството на първата тръба от газопровода „Северен поток 2“ ще е завършена през ноември 2019 г., а втората – през декември.

 

Със съкращения, по ТАСС

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща