Европейските електроенергийни борси стартират първия работен ден от новата седмица с ръст

Цената на търгуваната електроенергия на БНЕБ с ден за доставка 15 март намалява с 60 %, а с ден за доставка 16 март расте със 163 %

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
721
article picture alt description

Седмицата, в която  коронавирусът превзе напълно и Европа и се разрази петролната война, завърши за европейските електроенергийни борси в сегмента „ден напред“ със силен спад на цените в деня за доставки през уикенда. Очаквано новата седмица (ден за доставка 16 март) стартира със значителен ръст, става ясно от проследяване на данните, публикувани на https://www.energylive.cloud/ . Въпреки това стойностите, регистрирани на европейските електроенергийни борси за първия работен ден на новата седмица (16 март) са по-ниски от регистрираните през миналия понеделник (9 март) с изключение на Гърция. За сравнение например, стойността на търгуваната електроенергия на БНЕБ в сегмента „ден напред“ в понеделник 9 март бе на ниво от 44.78 евро за MWh, докато за понеделник, 16 март ще бъде 33.78 евро за MWh.

След много кратко успокоение електроенергийните борси тази седмица при търговията в сегмента „ден напред“ реагираха първо с ръст, ценова разнопосочност и доста силен спад. Остава и високата волативност. Тя се наблюдава основно при търговията с ден за доставка за 15 март (неделя), когато цените за уикенда спадат и за първия ден от новата работна седмица 16 март (понеделник), когато се покачват. Така при търговията на БНЕБ с ден за доставка 15 март стойността на търгуваната електроенергия намалява с 60 % до 12.83 евро за MWh (от 32.07 евро/MWh с ден за доставка 14 март). Затова пък с ден за доставка 16 март, цената на търгуваната електроенергия нараства със 163 % (до 33.78 евро за MWh). Като стойност търгуваната електроенергия на БНЕБ е сравнима с тази на италианската и чешката борси и близо до румънската и унгарската, но по-висока от тях.

Тенденцията на силен спад на цените с ден за доставка 15 март  и съществен ръст за 16 март е характерна за повечето европейски електроенергийни борси, като най-голяма е разликата в ценовите нива за германската борса. Така например стойността в този сегмент с ден за доставка 15 март е било едва 4.65 евро/MWh и при регистриран спад от 84.6 %, докато с ден за доставка  понеделник, 16 март е постигната стойност от 31.19 евро/MWh и ръст от 571.0 %.

След германската борса по ценови ръст се нарежда австрийската електроенергийна борса – 31.13 евро/MWh с ден за доставка 16 март и покачване с 264.3 %, като само ден по-рано при търговията „ден напред“ е регистрирана цена на ниво от 8.55 евро/MWh.

За разлика от първия работен ден на миналата седмица, когато Полша стартира с най-висока цена на електроенергията в рамките на „ден напред“ (52 евро/MWh), през тази седмица водеща е Гърция (43.58 евро/MWh).

Отражението на коронавируса, който срина петролните цени вече присъства, макар че засега не се усеща така силно и на електроенергийните борси в Европа. Тясната връзка между пазарните фактори много скоро ще се усети и тук, въпреки че, съдейки по активността на електроенергийните борси, сякаш играчите се опитват да не забелязват паниката на финансовите пазари. Поне засега. Това обаче може и да е илюзия. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща