Европейските електроенергийни борси бавно и полека ще започнат да се връщат към ценовите нива отпреди COVID-19

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1291
article picture alt description

Борсите за ток в Европа стартират новата седмица в сегмента пазар „ден напред“ с разнопосочни цени.  Този път седмицата не започва нито с ръст, нито със спад. Няма постигнати отрицателни цени на някои от борсите, което в частност е най-често срещано явление при търговията в Германия и Франция, което означава, че компаниите производителки няма да се молят на търговци или преносни компании да им купят електроенергията. През изминалата седмица като  цяло волативността бе доста по-слаба и нямаше отклонения от порядъка на двеста-триста, че и над петстотин процента, наблюдавани в предишни периоди. Това не означава, че електроенергийните борси остават спокойни и извън обхвата на COVID-19.

По-скоро изглежда, че вече е приключен етапът на прехвърляне на потреблението от икономиката към домакинствата, които не слагат спирачки при харченето. Особено и предвид факта, че цените на електроенергийната борса отразяват в определена степен и състоянието на икономиката, но и на домакинствата, но без България. Както е известно поредният етап на пълна либерализация на електроенергийния пазар отново бе отложен. Този път във връзка с епидемията, предизвикана от разпространението на коронавируса. После пък ще дойде опасността от рецесия... От това едни ще спечелят, но като цяло новината за енергийният сектор в страната ни не е добра.

В определени дни през изминалата седмица  стойността на търгуваната електроенергия на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) бе съпоставима, а и по-ниска от някои от борсите за ток в западните страни, които често се дават за пример.  

Ценовите нива, постигнати на европейките електроенергийни борси, не само в деня за доставка 20 април, но и по принцип може условно да се разделят на три. В частност за изминалите седем дни става въпрос за постигнати стойности от около 15  евро/МВтч, до 25  евро за МВтч и над 30 евро/МВтч.

В частност постигната ценова разнопосочност с ден за доставка 20 април идва след  два напълно противоположни дни на търговията (в сегмента „ден напред“). В деня с доставка за 17 април,  е отчетен  ръст на всички електроенергийни борси (единствено без сръбската). Точно обратното - на 19 април се наблюдава пълен спад. Докато ръстът може да се определи като умерен, то спадът не е такъв. Натрупаните плюсове и негативи от тези два дни на търговия на практика се изглаждат в разнопосочното движение на цените с ден за доставка 20 април.

Няма как при това положение да не направи впечатление същественото повишение при търговията (с ден за доставка 20 април) на цената на БНЕБ – ръст от 103.6 %.  Това е първият ден след Великден, но той  е почивен, което  поставя интересен въпрос за използването на тока от индустрията. Разбира се, няма как да не се отчете, че един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ е в планов ремонт, но пък напоследък са поотпуснати за участие и мощности от ВЕЦ. Все пак стойността с ден за доставка 20 април е съпоставима с тази на румънската борса (27.40 евро/МВтч), с която предстои да се осъществи обединение в сегмента „ден напред“ до края на годината. Постигнатата цена остава почти 50 процента под регистрираната само преди седмици на БНЕБ.

За сравнение в рамките на търговията, постигната стойност на румънската електроенергийна борса е 26.89 евро за МВтч, при ръст от 41.7 %. На другата близка до БНЕБ борса, унгарската ръстът е 87.8 %, а постигнатата цена с днешна доставка – 35.66 евро за МВтч.

На другият полюс с ден за доставка понеделник 20 април остават електроенергийните борси Белгия, Германия и Франция с цени от порядъка на 2.71 евро/МВтч, 2.44 евро за МВтч и 4.71 евро за МВтч. В частност това се дължи на високия дял на ВЕИ в Германия и на участието на атомната енергетика в Белгия и Франция, сочат данните на  www.energylive.cloud.

Като цяло стойностите, постигнати на европейските електроенергийни борси през изминалите няколко седмици са с около 30, 40 до 50 процента под нивата, наблюдавани преди кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. В бъдеще към тези цени, смъкнати наполовина заради кризата, предизвикана от коронавируса ще трябва да започнат да се добавя малко по малко до връщането им на нивата отпреди.

Напоследък в пространството започват да се чуват не само безпокойства за бъдещето на световната икономика. Все по-често започва да се говори за обсъждане на реда за връщане към ежедневието при засилени санитарни мерки. Вероятно това ще струва някакви средства на икономически активните предприятия, но те са нищо предвид загубите от застоя.

Няма признаци Европейската комисия да се е отказала от „зелената сделка“. Напротив. Нещо повече COVID-19 поставя с нова сила въпросът за чистите технологии. Необходимостта от ръст в икономиката, от спешни инвестиции в енергетиката ще стимулира и бързия старт на много от проектите, временно сметени под масата. Сега е време за бързото им преосмисляне. Отпускането на мерките ще започне да се усеща и в ценовите нива електроенергийните борси още в началото на месец май като подготовка. Разбира се, ако не бъде поднесена нова изненада по отношение на разпространението и ситуацията около COVID-19.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща