Европа ще обърне специално внимание на топлоснабдяването чрез програмата за саниране

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
542
article picture alt description

Институт за енергиен мениджмънт

В началото на месец юли 2020 г. Европейската комисия публикува дългоочакваната Стратегия на ЕС за интегриране на енергийните системи, която има за цел да изложи визия как да се ускори преходът към по-интегрирана енергийна система, подкрепяща пълната декарбонизация в секторите, като същевременно насърчава растежа и технологичните иновации.

Този документ признава ролята на топлоснабдването за постигането на тези цели. Euroheat & Power се изказват положително за този документ, тъй като той подчертава както (A) значителния потенциал на топлофикационните мрежи към европейския енергиен преход, така и (B) необходимостта от регулаторна и финансова подкрепа, за да се гарантира, че този потенциал се трансформира в реалност.

Съгласно документа могат да бъдат идентифицирани няколко основни значими въпроси за топлоснабдителния сектор, както други елементи, свързани с подаването на топлина, които се очаква да бъдат разгледани също в предстоящия текст на „Вълна за саниране“:

- Отпадна топлина:
Стратегията подчертава необходимостта от по-голямо използване на отпадъчната топлина от индустриални обекти, центрове за данни или други източници чрез топлопреносните мрежи  и предвижда нови улесняващи мерки като част от преразглеждането на Директивата за възобновяемата енергия и Директивата за енергийна ефективност (очаквано през юни 2021 г. ).

-  Топлоснабдителни мрежи като инфраструктура за интелигентна енергийна система:
Стратегията прави множество препратки към способността на топлоснабдяването да допринася за развитието на по-интелигентна и гъвкава енергийна система, по-специално благодарение на взаимодействието си с електрическата и газовата мрежа. Тази концепция помага да се утвърди топлоснабдяването не само като решение за местно топлоснабдяване, но като стратегически предимство за Европа като цяло.

-  Данъчно облагане и държавна помощ:
Текстът на Стратегията изрично се позовава на липсата на равнопоставени условия по отношение на интернализацията на разходите за CO2 в отоплителния сектор и посочва разширяването на Схемата за търговия с емисии и преразглеждането на Директивата за данъчното облагане като възможни мерки. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща